Journalistens årskavalkade – sådan var 2016

Journalisten samler op på et paradoksalt medieår. Få svar på, hvordan syv nydanskere holder jul (og en masse relevante spørgsmål om medierne) krydret med årets bedste forsider, årets trend, årets tilbagetrækninger og nogle søde dyr

Velkommen til Journalistens årskavalkade! Hvis du scroller ned, kan du møde syv nydanskere, som svarer på, hvordan de holder jul samt en masse relevante spørgsmål. Du kan også se årets bedste forsider, årets trend, årets tilbagetrækninger og en masse dyr, vi har bragt i årets løb. Godt nytår!

Nr. 1: Nima Zamani: Blogger på Ekstra Bladet/Nationen og freelancer på Radio24syv. Hans forældre kommer fra Iran.


Foto: Klaus Vedfelt

Hvilken historie har berørt dig mest i år? Det gør ondt i sjælen, når jeg via facebooksiden ’My Stealthy Freedom’ læser, at mine iranske landskvinder bliver pisket 90-100 gange, fordi de har danset på video, smidt tørklædet eller været i selskab med mænd. Derfor bliver jeg også stolt, når jeg fra samme FB-side kan læse, at kvinderne i Iran laver modige protestkampagner, hvor de i fællesskab smider tørklædet og deler billeder af det på de sociale medier.

En ting, medierne ikke fattede i 2016: Anders Samuelsen vil nok mene, at medierne ikke har fattet, at ”der reelt set har været valg”. Til gengæld fattede medierne ikke folket i 2016. Hverken i forhold til Brexit eller Trumps sejr. Journalisternes egne holdninger spærrede tilsyneladende for virkeligheden. 

Årets medieperson: Abdel, Abdel, Abdel, ja han er over det hele, og det er der en grund til. Han arbejder konstant på at gøre op med danskernes fordomme om udlændinge. Han blev også et forbillede for dem, der er fanget i muslimske miljøer, hvor der slås hårdt ned på homoseksualitet, da han sprang ud som homoseksuel i ’Familien fra Lærkevej’.

Mit foretrukne medie: Er det snyd at sige Facebook, fordi Facebook giver direkte adgang til alle medier i hele verden? Det er også mediet, som giver mig adgang til folkets, politikernes og debattørernes meninger. Når jeg skal lytte, er det Radio24syv. Det er her, jeg sætter mine fødder, når jeg skal på arbejde, og jeg har herlige kolleger, der laver god radio. 

Bedste eller værste spin: Det er jo en skønsvurdering, om noget er spin, men det virkede desperat, da udlændinge-skræmte Martin Henriksen foreslog, at asylansøgere, som modsætter sig hjemsendelse, skal bedøves. 

Årets billede: Billedet af den lille syriske dreng, der efter et luftangreb sidder helt tilstøvet, blødende og forstenet i en ambulance. Man er lavet af sten, hvis man kan kigge på det i mere end 30 sekunder uden at få tårer i øjnene.

Årets mediebegivenhed, der giver dig håb: Panama Papers. Det var stort, da alverdens journalister mødtes i München med henblik på at få pengegriske røvhuller ned med nakken. 

Hvad vil du ikke gøre i 2017?: Ryge. Et løftebrud er på vej.

Hvordan fejrer du egentlig jul?: Med min familie, hvis ingen er ude at rejse. Derefter hopper jeg ind på Radio24syv, hvor vi sender ’Nattevagten’ live med Keith Thomas ­Lohse. Det er efterhånden en tradition, at Keith og jeg står for Radio24syvs juleaftensnat. Og husk lige at ringe ind på 20 247 247 fra klokken midnat den 24. december og fortælle os om din juleaften – uanset om du fejrer den eller ej.

Årets bedste forsider: Udvalgt af Peter Monrad, kreativ chef hos Aller Client Publishing:

T Magazine (New York Times Style Magazine) – The Greats: Amerikanske avistillæg har det bedre end de danske. De kan snildt leve op til de allerbedste stand-alone-magasiner. T er et af de mest interessante og et godt sted at finde inspiration. Forsiden med Michelle Obama er ingen undtagelse. Den er jo knivskarp med det ’mejslede’ logo og overskrift, den trekantede ørering, de ’tilfældigt’ placerede navne og hendes fængslende blik i sort/hvid.

 

Wired (US) – Magic Leap: Wired laver et fantastisk cover hver måned, derfor er de med her. At udvælge så forskellige forsideobjekter som mixed reality (billedet), fremtidens mad, programmering, rumrejser, biler og Steven Spielberg og så hver måned lave et helt unikt, forskelligt, men alligevel genkendeligt look er en kæmpe bedrift.

 

Der Spiegel – Trump vandt: Newsweek, New York Magazine, Bloomberg Businessweek og Time har alle lavet fantastiske covers med Donald Trump, men det mest fængende er efter min mening tyske Der Spiegels ’Das Ende der Welt’-udgave. Sådan en energisk og ikke mindst skræmmende forside skal man lede længe efter. Og så kan den afkodes på et sekund.

Hvordan holder du jul? – og en hel masse relevante spørgsmål til nydanskere:

Nr. 2: Fadime Turan: Vært på ’Radio24syv Morgen’. Opvokset i Roskilde i en familie med tyrkisk baggrund.


Foto: Klaus Vedfelt

Årets medieperson og håb for fremtiden: Michelle Obama, der trådte ud af sin mands skygge og gav den gas. Lur mig, om ikke hun bliver demokraternes næste kandidat. Kvinden, der kan samle de unge, de sorte og de veluddannede.  

Årets tweet: Den syvårige Bana Alabed, der tweeter om sit liv i krigshærgede Aleppo: Er hun vor tids Anne Frank?  

Årets medie­begivenhed: Panama Papers, der giver håb om, at den frie presse kan afdække korruption og svindel.

Hvad har du fået flest reaktioner på i år?: Da jeg hoppede i en burkini på Amager Strand og blev fuldstændigt ignoreret af strandløverne.

En ting, medierne ikke fattede i 2016: At selv om man læser Politiken hver dag og lytter til ’P1 Orientering’, stadig ikke har fattet, hvad det er, danske soldater foretager sig nede i de forskellige krige, vi har involveret os i. Hvorfor har vi ikke jævnlige opdateringer på, hvor mange mennesker vi slår ihjel?

Årets spin: Pia Kjærsgaard, der med rotterede-stuntet forsøgte at tørre den af på EU og på den måde fik vendt fokus fra DF’s svindel med EU-midler. Utroligt, at vi alle hoppede på den. 

Hvordan fejrer du julen?: Allerhelst ville jeg væk fra kulden og julen. Men må erkende, at jeg er fanget i et sandt juletyranni. Jeg prøvede i år, temmelig naivt, at foreslå familien fælles jul på Christiania eller med et par flygtninge, så vores overprivilegerede børn kunne møde mennesker uden for speltghettoen. Men børnene er for længst blevet hjernevasket af den verdensomspændende julepropaganda. Det bliver derfor same procedure as last year med sviger-mekanikken, risalamande og gaveregn. Heldigvis er der champagne og østers til forret og en stor fugl inde i midten, jeg kan muntre mig med.  

Årets Trend: Fake News

!function(e,t,n,s){var i=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(t),d=o[0],a=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^\/{2}/.test(s)&&(s=a+s),window[i]&&window[i].initialized)window[i].process&&window[i].process();else if(!e.getElementById(n)){var r=e.createElement(t);r.async=1,r.id=n,r.src=s,d.parentNode.insertBefore(r,d)}}(document,”script”,”infogram-async”,”//e.infogr.am/js/dist/embed-loader-min.js”);

Hvordan holder du jul? – og en hel masse relevante spørgsmål til nydanskere:

Nr. 3: Ayse Dudu Tepe: Journalist på Radio24syv. Vokset op i Esbjerg i en familie med tyrkisk baggrund:


Foto: Ditte Valente/Polfoto

Hvilken historie har berørt dig mest i år?: ”Brune mænd i swingerklubben”. En reportage, jeg skrev til Information. Jeg oplevede en gruppe af mænd med anden etnisk baggrund end dansk, der i praksis er pariaer i det danske samfund. Ingen vil røre ved dem. Heller ikke seksuelt. Jeg mødte de kasteløse mænd. 

Årets historie, der aldrig skulle have været bragt: Det var dog et besynderligt spørgsmål. Altså I vil vide, hvilken ikke-historie, der aldrig skulle have været bragt? Men okay, alle historier om meningsmålinger.

Årets trend på sociale medier: Trend er død. Det er samme rutine hver dag.

Årets tweet: ”Jeg handler ikke i Irma” – Mads Holger.

En ting, medierne ikke fattede i 2016: At de har meldt sig ud af demokratiet. At de er blevet får i fåreklæder.

Årets medieperson: Svend Brinkmann.

Mit foretrukne medie: Samtaler.

Årets mediebegivenhed, der giver dig håb: Håb om hvad? Fred på jorden. At Prince vågner fra døden? At folk køber papiraviser igen? At Den Korte Avis mister mediestøtten? Mit håb er privat og ikke forbeholdt mediebegivenheder.

Hvad har du fået flest reaktioner på i år?: Flest? Jeg vil hellere svare på de bedste reaktioner: At jeg har deaktiveret Facebook, Messenger og Instagram. Vender ikke tilbage. Nogensinde.

Bedste eller værste spin: Facebooks rolle i det amerikanske præsidentvalg.

Hvad vil du ikke gøre i 2017?: Stille lige præcis det spørgsmål. Det er et ikke-spørgsmål. Det vil intet. Kan intet. 

Hvordan fejrer du egentlig jul?: Ligesom danskere.

33 procent chance for at møde et dyr på skrivebordet: I årets løb har en række af DJ's medlemmer ladet vores læsere kigge dem over skuldrene på deres skriveborde. Vi ser en tendens: Flere gange har vi fundet dyr på bordene.

Katten Mille: Set på tekster og japansk-dansk oversætter Mette Holms bord i Esrum. Katten er oprindeligt naboens, men den flyttede ind hos Mette Holm for 16 år siden og ligger tit på hendes bord, når hun arbejder.
Foto: Tuala Hjarnø

 

Små kyllinger: Set på freelance­journalist og underviser Anne Anthon Andersens bord i skriveværkstedet i hendes hjem. Kyllingerne er taget ind fra haven for at få neglelak på, så de kan kendes fra resten af kuldet.
Foto: Asbjørn Sand

 

Udstoppet lunde: Fundet hos Alternativet på presserådgiver Rune Langhoffs bord. Lunden har været brugt til en række videoer med partiets folkeskoleordfører, der skulle optages i et skolestuemiljø med udstoppede dyr.
Foto: Tuala Hjarnø

 

Marsvinet Basse: Set på skrivebordet hos billedkonsulent Laura Ragnhof på Vesterbro i København. Basse har lidt slidgigt i hoften og hopper ikke så meget rundt, men bliver indimellem luftet på bordet.
Foto: Tuala Hjarnø

Hvordan holder du jul? – og en hel masse relevante spørgsmål til nydanskere:

Nr. 4: Nagieb Khaja: Freelancejournalist, opvokset i Avedøre i en familie med afghansk baggrund:


Foto: Finn Frandsen/Polfoto

Hvilken historie har berørt dig mest i år?: Historier fra det belejrede Aleppo, hvor borgerjournalister dokumenterer de forfærdelige forhold, indbyggerne lever under. 

Årets historie, der aldrig skulle have været bragt: De skråsikre meningsmålinger om, at Trump ikke ville vinde valget. Jeg har bare lyst til at råbe: Stop det nu med de meningsmålinger! Målingerne er et demokratisk problem, fordi de ofte er misvisende og kan påvirke, hvordan folk stemmer. 

Årets trend på sociale medier: Hasttagget #aleppoisburning, hvor folk på Twitter prøvede at råbe det internationale samfund op. Det var en international succes, flere blev bevidste om, hvad der sker dernede. Men det nyttede ikke noget, når man ser på situationen i Syrien i dag.

Årets jobskifte: Trumps skifte fra realitystjerne til verdensleder.

Årets medieperson: Jeg ser Kristoffer Eriksen fra Radio24syv som en rising star. Nogle af de interviews, han laver, er fuldstændigt frygtløse. Det er ærgerligt, at han ikke søgte job som vært på DR’s ’Deadline’. Det ville klæde dem at køre den frygtløse stil over nogle af de mest magtfulde mennesker i Danmark.

Mit foretrukne medie: Al Jazeera English. Mit fokus er udenrigspolitik, og der kommer Al Jazeera English bedre rundt end de fleste andre. 

Årets billede: Den femårige Omran Daqneesh fra Aleppo. Han blev båret ind i en ambulance og efterladt, fordi redningsfolkene skulle hjælpe flere mennesker. Han var helt uskyldig og anede ikke, hvad der foregik. 

[gallery:2]

Årets mediebegivenhed, der giver dig håb: At Information ryddede avisen og afsatte en hel dag til Aleppo. Det var vigtigt, og det var smukt gjort. Vigtigt, fordi Syrien er den største humanitære katastrofe lige nu.

Hvad har du fået flest reaktioner på i år?: Mine historier fra Syrien. Folk har bagefter fortalt mig, at de fik lyst til at handle. Og hvis de gerne vil det, har jeg gjort en forskel som journalist.

Hvad vil du ikke gøre i 2017?: Jeg har sagt det før: Jeg vil prøve at holde mig væk fra voldsomme historier i konfliktområder. Det slider på mig og familien.

Hvordan fejrer du egentlig jul?: Vi fejrer den herhjemme i vores lille kernefamilie. 

Årets tilbagetrækninger:

Newsweek kårede Hillary som vinder og tilbagekaldte 125.000 eksemplarer.

Her&Nu 'afslørede', at kronprins Frederik har besøgt prostituerede. Og trak historien tilbage.

DR Ramasjang bragte afsnit af ’Brandmand Sam’, hvor en person glider i en side fra Koranen. DR trak afsnittet tilbage.

Lars Werge, (DJ-formand) kritiserede på Facebook det internationale journalist­forbunds nyvalgte kasserer Jim Boumelha: ”I min optik svarer det til at sende Dracula i blodbanken.” Lars Werge trak udtalelsen tilbage, efter at det britiske journalistforbund kaldte udtalelsen for ”grov bagvaskelse”.

BT trak 287 Michael Qureshi-artikler tilbage, Berlingske Media trak 22 artikler, og Egmont trak mere end 500 artikler tilbage. Michael Qureshi trak sig selv tilbage til Aalborg for at lave sitet migogaalborg.dk.

Københavns Politi indstillede i september efterforskningen af Michael Qureshi uden at rejse sigtelse.

Politiken trak artikel med tv-værten Mette Cornelius tilbage på grund af fejl i citaterne, som hun ikke havde fået forelagt inden publicering.

Nr. 5: Abdel Aziz Mahmoud: Journalist i DR og forfatter. Opvokset i Middelfart og Ølstykke i en familie med palæstinensisk baggrund:


Foto: DR Presse

Hvilken historie har berørt dig mest i år?: Jeg var i Nice samme dag, terrorangrebet fandt sted. Jeg blev tredobbelt ramt som europæer, som journalist og som muslim. Jeg blev ked af det, fordi jeg tænkte, at nu glider vi endnu længere væk fra hinanden.

Årets historie, der aldrig skulle have været bragt: En netavis citerede en imam for, at muslimer ikke må holde fødselsdage og sige glædelig jul. Men alle muslimer holder fødselsdage – og imamen havde hverken en moské eller en menighed. Når en mand med mørkt skæg siger noget dumt, er det åbenbart nok til, at man laver en historie.

Hvad har du fået flest reaktioner på i år?: Min bog ’Hvor taler du flot dansk’ betyder, at jeg lige nu holder foredrag overalt i landet ved siden af mit arbejde. Da bogen kom, var jeg egentlig forberedt på at blive rasende på mit fag, fordi journalister har en tendens til at gå efter konflikten. Men alle medier så bogen som en konstruktiv integrationshistorie. En enkelt journalist spurgte dog, hvorfor jeg ikke skrev mere om kriminalitet. Men det er, fordi der ikke er kriminalitet i min familie.

Årets jobskifte: Sofie Lindes skift til vært i ’X Factor’ var genialt. Hun havde profil, talte uden for manus og havde i forvejen børnene i sin hule hånd.

Mit foretrukne medie: DR3 laver selvudviklet, originalt tv, der udfordrer en svær målgruppe af unge seere. De tør tage chancer, også på sociale medier, hvor de laver originalt indhold.

Årets billede: Barack Obama og Donald Trumps første møde i Det Hvide Hus var bare så akavet. Donald Trump fortalte om, hvor meget han havde lært af Obama, og Barack Obama sagde, at hvis Trump lykkedes, så ville alle lykkes. Men billedet viste noget andet. Der var ingen øjenkontakt, og de virkede modløse.

[gallery:3]

Årets mediebegivenhed, der giver dig håb: Jeg tillader mig at nævne DR2's dokumentarserie 'Familien fra Lærkevej', hvor jeg i afsnit 5 taler åbent om, at jeg er homoseksuel. Jeg var klar til klamme trusler. Men jeg fik en byge af fantastisk håbefulde, støttende beskeder fra især muslimer. Jeg måtte tage fri i to dage for at besvare alle beskederne personligt. Og medierne bragte endelig en opløftende historie om emnet.

Årets trend på sociale medier: Hashtagget #IdioterMedInternet er en måde at lægge nogle af de latterlige ting frem, man får i sin indbakke, når man stikker næsen frem. Nogen synes, man skal tie det ihjel. Det synes jeg ikke. Hvis nogen sagde noget groft til din kæreste i køen i Netto, ville du også reagere. Min erfaring er, at det nytter at sige fra.

Hvordan fejrer du egentlig jul?: Som de fleste andre, bare uden flæskesteg. I år holder jeg den nok med min svigerfamilie, som går i kirke og beder bordbøn og faktisk er lidt mere religiøse, end jeg er vant til hjemmefra.

Nr. 6: Inaam Nabil: Uddannet journalist, netværkskonsulent, Altinget, opvokset i Odense i en familie med palæstinensiske rødder:


Foto: Jonas Pryner Andersen

Årets historie, der aldrig skulle have været bragt: Mediernes hysteri over, at engelsk skulle afskaffes som det officielle sprog i EU efter Brexit. Tænk, hvis vi skulle til at hive vores folkeskoletysk frem fra gemmerne!

Årets trend på sociale medier: Mannequin, der basalt handler om at fryse i et lokale og lade, som om man var i gang med noget. Mærkeligt, men sjovt! Se for eksempel modtagerne af Presidential Medal of Freedom lave et backstage i Det Hvide Hus. 

Årets tweet: Kirsten Birgit gik ud med den store rive, da Jeppe Kofod i et tweet anklagede Søren Espersen for at have kaldt Obama for "nigger". Som svar skrev hun: "Member of the European Parliament Jeppe Kofod is a child rapist". Klasse, Birgit! 

En ting, medierne ikke fattede i 2016: At Trump rent faktisk kunne gå hen og blive præsident. Det havde pressen svært ved at sluge. Lige så lidt som Brexit, lige så lidt som kæmpesejr til DF, lige så lidt som … more to come! 

Årets jobskifte: Mit eget. Jeg har for en stund skiftet karriere fra journalist til salgshaj på 3. sal hos Altinget. Jeg er netværkskonsulent og danner spændende, politiske netværk. 

Mit foretrukne medie: Altinget. Jeg læser det sjældent, men de betaler min husleje. 

Bedste eller værste spin: Værste spin må være Anders Samuelsens forsøg på at undvige sit ultimative krav om fem procent topskattelettelser med udtalelsen: "Der har reelt set været et folketingsvalg", fordi de skulle i regering med de konservative. 

Årets mediebegivenhed, der giver dig håb: Jeg bliver altid begejstret af at scrolle ned i listen over den indstillede journalistik til Cavling-prisen. Det giver mig håb og tro på, at vi som branche er vigtig og har en legitimitet som led i at opretholde et gennemsigtigt, oplyst samfund. 

Årets medieperson: Anders Krøyer, produktionschef hos Altinget. Tjek ham ud! 31 år, udsendt soldat til Afghanistan som 22-årig, har et stramt, skarpt ansigt og er super sympatisk. Dygtige mediepersoner som ham vil udvikle fremtidens forretningsmodeller for en mediebranche i annoncekrise. Tjekket type.

Nr. 7: Ronni Abergel: Journalist, stifter af Foreningen Menneskebiblioteket, opvokset i Danmark. Dansk mor og marokkansk far:


Foto: Privat

Hvilken historie har berørt dig mest i år?: Valget af Donald Trump har berørt mig mere end alt andet, fordi hans rejse frem mod valget viste, at der nu findes mennesker derude, som kan overleve i medierne, uanset hvor grotesk eller grumt de opfører sig. Resultatet af valget viser, at mediernes magt er langt mere begrænset end mange – inklusive medierne – selv hidtil har antaget.

Årets historie, der aldrig skulle have været bragt: Det mest bekymrende er, at ingen synes at spørge, hvor de historier, der ikke blev bragt, egentlig blev af? De væsentlige og vigtige historier, som blev frasorteret af ignorante eller små intolerante gatekeepers, som mener at vide, hvad vi vil vide. Dækningen af valgkampen i USA er et glimrende eksempel.

Årets trend på sociale medier: For mig er årets trend, at folk lytter mindre og gerne argumenterer lystigt på baggrund af myter og fordomme, mens fakta synes fortrukket til baggrunden.

En ting, medierne ikke fattede i 2016: De fattede ikke, at Trump havde en chance for at vinde. Og de var bagud på Brexit fra start til slut. Helt til grin alle sammen.

Årets tweet: Pelle Dragsted til Rasmus Jarlov: “Fordi din privilegie-blindhed er dybt beskæmmende. Tænk at have så ondt i en røv, der sidder på så bløde hynder.”

Årets jobskifte: Sophie Bremer er skiftet til DR2. Skide godt, for jeg ser aldrig TV 2, og jeg er vild med Bremer, en af Danmarks skarpeste politiske reportere og en ven fra studiet.

Mit foretrukne medie: Jeg bruger DR’s Radio App mere end noget andet. Det er i år blevet slut med Radio24/Lyv. Men ellers henter jeg det meste fra danske og udenlandske mediers hjemmesider.

Årets billede: Ingen tvivl, drengen smurt ind i blod i ambulancen i Aleppo.

Årets medieperson: I min bog er det Henrik Qvortrup. Han er utrolig og, som de siger i USA, some piece of work. Jeg er imponeret over hans evne til at flyde ovenpå og overleve i branchen, og jeg er mindre imponeret over branchen.

Årets mediebegivenhed, der giver dig håb: Alternativets bud på de tre bundlinjer, som alle kan give overskud. 

Hvordan fejrer du egentlig jul?: Ligesom flertallet i vort land tilbringer jeg julen sammen med min familie med dejlig mad og gaver til ungerne. Der er ikke meget slinger i valsen, det er lige ud ad en kulturkanon med andesteg og flæskesteg. 

Rettelse 2/1 klokken 11.09: Journalisten citerede Pelle Dragsted for på Twitter at have skrevet til Rasmus Jarlov: “Det er fandme dårlig stil at have ondt i røven, når man sidder på de bløde hynder.” Men den rette formulering var: “Fordi din privilegie-blindhed er dybt beskæmmende. Tænk at have så ondt i en røv, der sidder på så bløde hynder.” Fejlen er rettet.

 

0 Kommentarer