Journalistens årskavalkade 2015

Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm  Seniorkorrespondent i programmet ’Den Korte Radioavis’ på Radio24syv. Nomineret til årets dansker. På forsiden af Journalisten nr. 5 i historien ’Inde i Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm …’

Foto: Tuala Hjarnø

Mit foretrukne blad: Jeg læser helst litteratur i min fritid, men som selv Carl Holst ved, så kommer man jo ikke uden om som voksent menneske at holde en avis eller 47. Jeg holder Frankfurt Allgemeine Zeitung, mest for ’Kunst und Wissenschaft’-tillægget, og ellers holder jeg Weekendavisen. Skal jeg bevæge mig ud i magasiner, så falder valget på det kuriøse Cabinet Magazine. Her finder man de skøreste, men mest interessante artikler om alt mellem himmel og jord.

Mit foretrukne netmedie: Jeg ligger tit med Pad’en om morgenen, hvis den da ikke har forputtet sig i min armhule i løbet af natten. Så morer jeg mig altid med at læse Politikens ledere, inden jeg står op. Det er nemlig godt at starte dagen med et grin, har jeg hørt.

Årets jobskifte: Det må blive Esben Lunde Larsens skifte fra ukendt, ortodoks, nepotistisk medlem af Folketinget til landskendt, ortodoks, nepotistisk uddannelses- og forskningsminister. Eller Lisbeths skifte fra chefredaktør på Berlingske til blogger på Altinget.dk. Hendes klumme hedder i øvrigt ’På Bloggen’, og min ugentlige klumme hedder ’På Piggen’ – er det et tilfælde? Jeg tror det næppe: J’accuse, Lisbeth Knudsen!

Årets vigtigste historie: Ja, hvor skal vi næsten starte? Der har været så mange historier i år om magtkorruption i den offentlige forvaltning, at hvis man ikke vidste bedre, når man åbnede for nyhedsstrømmen, så skulle man tro, man befandt sig i en bananrepublik. Det gør vi jo sådan set også efterhånden. Behøver jeg sige mere end SKAT?

Min foretrukne tv-kanal: Det må blive ’Detektor’ med Thomas Buch Andersen – eller The Great Gatsby, som jeg ynder at kalde ham. Han er en dygtig journalist, og så ligner han en fræk dandy ude på løjer.

Min foretrukne radiokanal: I gamle dage hørte jeg ’P1 Orientering’, men efter at de har fyret Niels Lindvig, så gider jeg ikke høre det mere. Nu hører jeg plader eller Radio24syv, hvis jeg kører i UP’en. Jeg synes, ham Lars Trier Mortensen (Lars Trier Mogensen, red.) er god, selv om han er socialist og aldrig udtaler alle stavelser.

Årets billede: Billedet af den lille druknede syriske dreng. Der var rent fototeknisk ikke en finger at sætte på det billede. Det var godt tænkt at flytte ham over i lyset og vende ham om. 

Historien, der aldrig skulle have været fortalt: Ekstra Bladets Sex & Samlivsredaktions samlede årlige produktion. Jeg får altid myrekryb, når jeg ser Thomas Roar, den såkaldte ”sexpert”, fortælle om en plastikvulva, han har haft samleje med, mens han er ved at eksplodere af tilbageholdt liderlighed.

Årets medieperson/journalist: Den er vist rimelig oplagt. Der er kun en journalist i dette land, der er blevet nomineret til årets dansker; mig. Jeg er journalisten, der blev større end historien. 

Årets bedste ekspert: Hans Jørgen Bonnichsen. Ikke fordi han er god, men fordi han kan slippe afsted med at give interview til BT, der maner terrortruslen til jorden, få timer inden 129 mennesker bliver sprængt i luften og skudt i Paris, og så stadig være Danmarks designerede terror­ekspert.

Det fattede de etablerede medier ikke i 2015: At Esben Lunde Larsen ikke havde en fløjtende fis at gøre med Andreas Mogensens succes som astronaut. Hvorfor skulle han partout optræde i hvert eneste interview med den arme stjernefarer. Havde jeg været interviewer, havde jeg spurgt: »Hvad laver du egentlig her, Esben Lunde? Skal du ikke hjem og varetage din families interesser?«

Foto: Yuri Kochetkov

Årets internetfænomen: Min troldehær. Det er første gang i internettets historie, at man har kunnet samle mere end 800 mennesker, der har været interesseret i en EU-begivenhed.

Årets citat sagt af en medieperson: ”Jeg har altid fuldstændig perfekt timing i alt det, jeg laver.” – Søren Espersen –

Årets bedste eller værste spin: Det er genialt spin at kalde afskaffelsen af Danmarks retsforbehold for en omdannelse og ikke det, det er, nemlig en afskaffelse. 

Dårlig kommunikation, jeg har lagt mærke til: Kristian Jensen, der – mindre end 10 timer efter at de sidste ofre udåndede i Paris – på Twitter forsøgte at bruge deres død til at få folk til at stemme ja til afskaffelsen af retsforbeholdene.

 

 

 


Larisa Solodtchenko  Lokalredaktør for det russiske nyhedsbureau Sputnik News, hvis danske afdeling udgøres af hendes to-værelses lejlighed på Amager. Sputnik News er finansieret af det russiske styre. Var på forsiden af Journalisten nr. 6 i historien ’Larisa er Putins øjne i Danmark’

Foto: Petra Kleis

Mit fortrukne netmedie: dk.sputniknews.com

Min foretrukne radiokanal: P1. Spændende programmer og analyser, hvor folk får lov til at tale ud. Programmerne kommer ofte rundt om hele emnet og går i dybden.

Årets vigtigste historie: Ruslands indgriben i konflikten i Syrien samt nedskydning af det russiske kampfly over grænsen til Tyrkiet. Begge historier er vigtige, fordi man kunne se interessante, modstridende dækninger af begivenhederne i vestlige og russiske medier. 

Årets medieperson/journalist: Matilde Kimer, DR’s korrespondent i Rusland. Jeg synes, Matilde dækker en vanskelig konflikt meget objektivt og går bag om historien. Især kunne jeg lide hendes dokumentar, hvor man følger en russer, der frivilligt tager til det østlige Ukraine for at kæmpe på oprørernes side.  

Illustration: Adam O.

 

Årets mest misbrugte ord eller sætning: ’Propaganda’. Dette ord bliver i Vesten tit brugt om russiske medier. Ordet har historisk en negativ klang, og jeg mener, at ordet ’propaganda’ i denne sammenhæng bliver brugt som et billigt ’trick’ til at negligere og nedgøre, hvad russiske medier skriver. 

Årets billede: Det er mit billede i Journalisten – redak­tionen på Sputnik var også meget begejstret for billedet. 

Det fattede de etablerede medier ikke i 2015: Konflikten mellem Rusland og Ukraine. Konflikten blev generelt dækket meget overfladisk, og der blev ikke taget hensyn til data, afstemninger og meningsmålinger, som efter min mening var vigtige i diskussionen. Der blev heller ikke gået i dybden med landenes etniske, politiske og historiske forhold.

 

 

 

Emilie-Marie Fridh – Journalistpraktikant på Radio24syv. På forsiden af Journalisten nr. 10 i historien ’Den døde kanin slog igen’, som rekonstruerede forløbet om slagtningen af kaninen Allan live i radioen på Radio24syv, der blev en verdensomspændende mediehistorie

Foto: Petra Kleis

Mit foretrukne blad: Jeg plejede at læse M!, så det var en stor sorg, da bladet lukkede. Derudover får jeg mine nyheder gennem sociale medier.

Mit foretrukne netmedie: Jeg elsker Buzzfeed for deres blanding af seriøse nyhedshistorier, fascinations- og trend-artikler og fjollede quizzer om Disney-film og Friends-karakterer.

Historien, der aldrig skulle have været fortalt: Historien om kaninen Allan burde aldrig være gået verden rundt. Det undrer mig stadig den dag i dag, at hele verden blev så forarget over slagtningen af ét dyr.

Illustration: Adam O.

 

Den del af mit medieforbrug, jeg er mindst stolt over: Jeg er for dårlig til at tjekke udenlandske medier. 

Årets mest misbrugte ord eller sætning: Erfare.

Årets brøler: Er Søren Espersens Twitter-profil nærmest ikke én lang brøler? Den mand har ingen sans for timing.

Årets medieperson/journalist: Jakob Sheikh skal have så meget ros for sin håndtering af de mange hadefulde mails/beskeder, han modtager. Det varmer mit hjerte, når han deler sine svar til alt det had, han modtager.

Den del af mit medieforbrug, jeg er mest stolt over: Jeg er stolt over det netværk, jeg har skabt mig på Twitter. Jeg har formået at udnytte det, som andre bruger som et journalistisk værktøj, til at skabe en omgangskreds og få venner for livet. Det gør en #some-nørd som mig glad.

 

 


Jesper Sørensen – Journalist på Vejle Amts Folkeblad, der var med til at vælte den nu forhenværende forsvarsminister Carl Holst. Medvirkede i artiklen ’Samarbejde fældede kongen af lortebyen’ i Journalisten nr. 11

Foto: Michael Drost-Hansen

Mit foretrukne blad: Illustreret Videnskab og Alt om Historie har mange kloge og underholdende artikler.  

Min foretrukne radiokanal: P1. Masser af gennemarbejdet journalistik. Hvis de garnerede det med alternativ firserrock, ville det være perfekt.

Mit foretrukne netmedie: Bold.dk. 

Historien, der aldrig skulle have været fortalt: At prinsesse Marie fik lavet sine bryster i Litauen. 

Årets billede: Billedet af politibetjenten, som leger med flygtningepigen. Ingen tvivl.

Foto: Michael Drost-Hansen

Årets brøler: Da DR udnævnte Jacob Jensen til ny forsvarsminister. Bare for at være fem minutter før konkurrenterne. 

Årets bedste ekspert: Retorikprofessor Christian Kock er god til at vise, at kilder, især politikere, svarer i øst, når journalister spørger i vest.

Dårlig kommunikation, jeg har lagt mærke til: Kommunernes hjemmesider er for svære at finde rundt på. 

Det fattede de etablerede medier ikke i 2015: At politik også bør dækkes uden for Christiansborg. 

Årets citat sagt af en medieperson: ”De kommer ikke ind. Det er et amatørprojekt. Forget about it.” – Jarl Cordua om Alternativet –

God kommunikation, jeg har lagt mærke til: Sydøstjyllands Politi bruger Twitter på en god og ofte humoristisk måde, uden at løfte pegefingre eller knipler. For eksempel skrev de: ”Vi er mange, der skal til J-dag – du kan kende os på det pæne sorte tøj, den blå skjorte og slipset.”

 

 


Lars Borking – Tilrettelægger på den omdiskuterede tv-dokumentarserie ’På røven i Nakskov’, der førte til opstand i lokalmiljøet, men vandt tv-festivalens pris for bedste dokumentarserie. Blev interviewet i Journalisten nr. 8 i serien Til Citat

Foto: Lærke Posselt

Årets vigtigste historie: At der i krigen mod terror er 1.300.000 mennesker, som har mistet livet. 1 million i Irak. 220.000 i Afghanistan. 80.000 i Pakistan. Dertil kommer Syrien. Og Paris. At det kaos, vi har været med til at skabe, nu også rammer byernes by.  

Årets bedste eller værste spin: ”Jeg er glad for, at politiet undersøger de anmeldelser, de har fået.” – Carl Holst –

Illustration: Adam O.

 

Historien, der aldrig skulle have været fortalt: Var det skjult sadisme, da Emma Holten udråbte Michael Dyrby til en krænket mand? Med den slags venner behøver man ikke fjender. 

Årets jobskifte: Yanis Varoufakis, græsk finansminister, forlader posten som finansminister på sin motorcykel. Han har vundet den græske afstemning, men tabt kampen om, hvad det betyder. Han træder tilbage med ordene: “I shall wear the creditors’ loathing with pride.”

Foto: Alkis Konstantinidis

Årets medieperson/journalist: Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm. 

Årets billede: Billedet af den syriske dreng Aylan Kurdi. Flygtet fra Kobane. Skyllet ind på en strand i Tyrkiet. 

 

 

 


Martin Ankerstjerne – Public Affairs Manager for kommunikationsbureauet Advice. Hans opgave er at sælge kampflyet Eurofighter til det danske forsvar. Medvirkede som hovedperson i forsidehistorien ’Sådan sælger du et kampfly’ i Journalisten nr. 9

Foto: PR/Advice

Mit foretrukne blad: Eurofighter World  🙂

Min foretrukne tv-kanal: TV3 Sport.

Min foretrukne radiokanal: Radio24syv – ’Den Korte Radioavis.’  

Årets internetfænomen: Henrik Sass Larsen på valgaftenen.

Foto: Gregers Tycho

Årets mest misbrugte ord eller sætning: Nærområder.

Årets medieperson/journalist: Andreas Krog (ejer af mediet nytkampfly.dk, red.).

Årets citat sagt af en medieperson: Lars Løkke Rasmussen: »Hvis du vil lade være med at lyve om min politik, så skal jeg nok lade være med at fortælle sandheden om jeres.« 

Årets værste spin: Socialdemokraternes angreb på Lars Løkke Rasmussens Panorama-eksempel under valgkampen.

Den del af mit medieforbrug, jeg er mest stolt over: ’P1 Morgen.’

Den del af mit medieforbrug, jeg er mindst stolt over: Facebook.

Det fattede de etablerede medier ikke i 2015: DF’s valgsejr.

 

 

 


Bruno Leveillé – Nabo til satiremagasinet Charlie Hebdo, der blev angrebet af terrorister i januar. Medvirkede i Journalisten nr. 1 i artiklen ’Place de la Liberté d’Expression’ – på dansk Ytringsfrihedens Plads

Foto: Marie Louise Albers

Mit foretrukne blad: Diapason (klassisk musikmagasin, som kommer ud én gang i måneden, red.).

Min foretrukne tv-kanal: Arte.

Min foretrukne radiokanal: France Inter.

Årets billede: Billederne fra Place de la République efter Charlie Hebdo-attentaterne. 

Foto: Joel Saget

Mit foretrukne netmedie: L’Obs (ugentligt nyhedsmagasin, politisk til venstre, red.).

Årets brøler: Da den franske tv-kanal BFMTV i deres livedækning fortalte, at der befandt sig gidsler i kølerummet i det jødiske supermarked.

Årets mest misbrugte ord eller sætning: Prise d’otages (gidsel­­tagning).

Årets vigtigste historie: Angrebet på Bataclan-spillestedet i Paris 13. november 2015. 

Den del af mit medieforbrug, jeg er mest stolt over: Alt det, jeg læste i dagene efter den 13. november.

Den del af mit medieforbrug, jeg er mindst stolt over: Mit brug af medierne ved angrebet på det jødiske supermarked i Vincennes den 9. januar.

 

 

 


Lis Lipschitz – Tidligere journalist på Billed-Bladet. På forsiden af Journalisten nr. 7 i historien ’Vi solgte, vi solgte, vi solgte’ om bladets storhedstid, hvor de kunne sælge 430.000 eksemplarer og var Nordens største

Foto: Jacob Nielsen

Mit foretrukne blad: Berlingske. Alt for Damerne.

Min foretrukne tv-kanal: DR2 – hvis jeg ellers kan holde mig vågen.

Historien, der aldrig skulle have været fortalt: Alt om Robinson- og Paradise-deltagere.

Årets tweet: Kender ikke ordet.

Dårlig kommunikation, jeg har lagt mærke til: Når en tv-vært ikke kan læse rent.

Årets brøler: Det må være TV 2’s nyhedsdirektørs kærligheds-stunt.

Årets vigtigste historie: At terror nu gør os alle bange.

Årets jobskifte: Lisbeth Knudsens afgang fra Berlingske.

Del af mit medieforbrug, jeg er mindst stolt over: Jeg er vild med ’Familien fra Bryggen’.

Illustration: Adam O.

 

 

 

Kopier link
data_usage
chevron_left
chevron_right