Journalisten anmeldte Folkemødet – én topscorer og to bundskrabere

Som noget nyt har Journalisten anmeldt alt, hvad vi så på Folkemødet. Et enkelt arrangement topper med 6 mikrofoner, imens to må nøjes med 2 mikrofoner. Se alle anmeldelserne her

Som noget nyt har Journalisten i 2017 anmeldt alle de arrangementer på Folkemødet på Bornholm, hvor vi var til stede.

Vi har givet 1 til 6 mikrofoner.

Vores kriterier er: Brændte deltagerne igennem? Blev emnet tilført noget nyt? Blev publikum inddraget? Blev der svaret på de spørgsmål, som blev stillet? Og var der Folkemøde-stemning – humor, nærvær og uhøjtidelighed?

Her har vi samlet alle anmeldelserne, og du kan klikke ind og læse mere om hvert arrangement:

 

Arrangement: Hvad gør vi ved mediernes blinde vinkel?

Arrangør: Dansk Journalistforbund

Deltagere: Aydin Soei, Ansvarlig Presse. Astrid Dynesen, Pluralisterne. Mette Davidsen Nielsen, kulturredaktør, Politiken. Tine Johansen, næstformand, Dansk Journalistforbund. Sandy French, redaktionschef, DR Nyheder. Morten Ryom, folketingskandidat og arbejder i byggebranchen.

Journalistens dom: Panelet var veloplagte, veloplyste og selvkritiske. Tine Johansen gjorde det virkelig godt som moderator, og det var tydeligt at se, at hun gerne ville have haft panelet en time mere. Panelet formåede både at identificere problemer, give publikum ny viden og diskutere løsninger. Der var plads til spørgsmål fra publikum, og som tilhører gik man derfra fyldt op med gåpåmod og handlekraft.

Læs artiklen: "Vi er nået dertil, hvor etniske minoriteter godt kan udtale sig som genkendelige medborgere"

 

Arrangement: Er hovedproblemet falske nyheder – eller blot nyheder….?

Arrangør: Aarhus Universitet

Deltagere: Connie Hedegaard, journalist og bestyrelsesformand for Aarhus Universitet, Christian Jensen, Politikens chefredaktør, Henrik P. Berggreen, områdechef for journalistik på DMJX og Ulrik Haagerup, nyhedsdirektør i DR – snart direktør i Constructive Institute.

Journalistens dom: Det kunne nemt være blevet en rigtig pessimistisk sortseer-time på Aarhus Universitets båd, men man kunne mærke, at panelet – som både var skarpt og velforberedt – mener, at nyhedsjournalistikken også fremover er berettiget og tror på, at skuden kan vendes. Som tilhører blev man dog aldrig helt klog på, hvordan skuden konkret kan vendes.

Læs artiklen: "Medierne skal også dække suppen, når der ikke er hår i"

 



Arrangement: Kan vi stole på mediernes dækning af konflikten i Syrien?


Arrangør: Dansk Journalistforbund. International Media Support (IMS).


Deltagere: Henrik Grunnet, Programme Manager, IMS. Thomas Elkjer Nissen, militæranalytiker, Forsvarsakademiet. Tine Johansen, næstformand, Dansk Journalistforbund. (Rasmus Tantholdt, Journalist, TV2, skulle have deltaget.)

Journalistens dom: Henrik Grunnet fik med sit stærkt illustrative eksempel på falsk nyhedsspredning både defineret begrebet og gjort det konkret, så publikum fik både syn for sagen og instrumenter til kritisk nyhedsvurdering. Hvis publikum var blevet aktiveret undervejs i præsentationen af den falske nyhedsspredning om det kemiske angreb i Syrien – Tror I på det I ser og hører her? Hvorfor/hvorfor ikke? – og debatten havde løftet sig, havde mikrofonhøsten kysset himlen over Allinge. Også fordi Tine Johansen improviserede flot som ordstyrer, da Rasmus Tantholdt, den største kendis i panelet, pludselig måtte melde forfald.

Læs artiklen: Sådan når falske nyheder helt ind i FN's Sikkerhedsråd

 

Arrangement: Hvordan får du det bedste ud af Folkemødet?

Arrangør: Rhetor – rådgivende retorikere ApS

Deltagere: Jesper Troels Jensen, Direktør, Rhetor

Journalistens dom: En humorfyldt og dejligt kortfattet indledning på Folkemødet, hvor et panel på en mand favnede salen, der fik konkrete værktøjer til at gøre Folkemødet bedre. Det trækker ned, at der – i strid med selve budskabet – ikke kunne stilles spørgsmål.

Læs artiklen: "Er der PowerPoint, så bare gå videre!"

 

Arrangement: Årets Pressefotograf

Arrangør: Dansk Journalistforbund

Deltagere: Asger Ladefoged, pressefotograf, Berlingske

Journalistens dom: Om end oplægget var interessant, blev vi langt hen ad vejen på det overfladiske plan, og der gik et stykke tid, før fotografen rigtig brændte igennem. Publikum spurgte interesseret ind til Asger Ladefogeds arbejde, da oplægget var ovre, og han svarede nærværende og engageret.

Læs artiklen: Årets Pressefotograf: Vi er blevet kamæleoner

 

Arrangement: Sikker når du klikker – undgå digital svindel

Arrangør: Folkeuniversitetet. Forbrugerrådet Tænk

Deltagere: Torben Jensen, sekretariatschef, Bibliotekarforbundet. Michael Thage Wohlert, kampagnemedarbejder, Forbrugerrådet Tænk

Journalistens dom: Hvis man i forvejen vidste lidt om digital svindel, blev man ikke meget klogere af de tre kvarter på bibliotekets loft. Men arrangementet lagde heller ikke op til, at man ville gå derfra med ekspertviden. Det var uhøjtideligt og nærværende som bare fanden. Medarbejderne bød på kaffe til de fremmødte og tog sig tid til at sætte sig ned og hjælpe de fremmødte.

Flere af tilhørerne havde problemer med appen, fordi telefonen var for gammel, og det trak ned. De unge, som ifølge arrangøren også er en risikogruppe, var faldet uden for dette arrangement. Men det ramte plet i forhold til dem, der dukkede op. Det understregede kommentaren, da sidste gruppe på tre m/k forlod loftet. ”Nu ved vi rigtig meget. Det var dejligt."

Læs artiklen: Ny app skal hjælpe net-usikre

 

Arrangement: Altivisten Live – Hvad er konstruktiv journalistik?

Arrangør: Alternativet

Deltagere: Karen Lumholt, journalist og foredragsholder, Sophie Rytter, redaktør på Verdens Bedste Nyheder, og Thilde Høybye, formand for Danske Mediestuderende

Journalistens dom: Der var god energi i panelet, men konklusionen på de tre kvarters snak må være, at ”konstruktiv journalistik = løsnings- og ikke mindst handlingsorienteret journalistik”, og det har man hørt før. Det virkede fint som en slags opsamling af genren – og ikke mindst som myteaflivning – men alt i alt var der flere budskaber, man havde hørt før, så emnet blev ikke tilført meget ny viden.

Læs artiklen: Det er konstruktivt, når konflikten ikke er i fokus

 

Arrangement: Bliv bedre til sociale medier

Arrangør: DK Medier

Deltagere: Astrid Haug, medieekspert, Claus Buur Rasmussen, webmaster i Odder Kommune, Kristian Hansen, kommunikationschef i Lemvig Kommune, Lise Uhre Pless, sekretariatschef for borgmesterens afdeling, Aarhus Kommune

Journalistens dom: Seancen blev en udveksling af gode erfaringer og demonstration af aktørernes store kompetencer. Den fremstod ikke folkelig og inddragende, men snarere som en fælles interessevaretagelse, der ikke blev udfordret. Der manglede en lille sten i skoen. Det blev derfor aldrig en debat, men snarere kommune-pr med publikum på.

Læs artiklen: Sådan fanger kommuner borgerne på sociale medier

 

Arrangement: "Mennesker og Medier" live på P1: Hvad skal vi med DR?

Arrangør: DR

Deltagere: Kurt Strand, Mogens Jensen (S), Morten Marinus (DF), Naser Khader (C), Pernille Scherg, Jakob Lundbye, Michael Johnson, Winni Grosbøll, Astrid Haug, Thomas Buch-Andersen, Jørgen Ramskov

Journalistens dom: Debatten om DR’s fremtid rykkede ikke rigtigt noget, og argumenterne var hørt før. Kurt Strand var en oplagt og energisk vært og prøvede at engagere det sparsomme publikum på bedst mulig vis, hvilket trækker op. Det overordnede indtryk af arrangementet var dog ikke overvældende – der var hverken mennesker eller nerve nok.

Læs artiklen: Masser af Medier, men ikke så mange Mennesker

 

0 Kommentarer