Journalist udelukket fra modeopvisning

Der blev ingen Berlingske-dækning af tøjfirmaet Munthe plus Simonsens modeshow torsdag aften. Avisens modeskribent var uønsket efter at have skrevet kritiske artikler.

Der blev ingen Berlingske-dækning af tøjfirmaet Munthe plus Simonsens modeshow torsdag aften. Avisens modeskribent var uønsket efter at have skrevet kritiske artikler.

»Hun er så langt væk fra vores verden, så der er ingen grund til, at hun sidder der.«
Sådan forklarer administrerende direktør i Munthe plus Simonsen Henrik Fjordbak over for Politiken.dk, at Berlingskes modeskribent Sarah Skarum blev nægtet adgang til modefirmaets show under Copenhagen Fashion Week.

Og det var også beskeden, da han for to dage siden ringede til Berlingskes kulturredaktør, Nina Rølle.

»Han fortalte, at Skarum ikke ville blive inviteret, men at vi var velkomne til at sende en anden. Jeg spurgte hvorfor, og han sagde, det var, fordi hun altid skriver negativt,« fortæller Nina Rølle, der står fuldstændigt uforstående over for udelukkelsen af Skarum.

»Jeg synes, de er nogle tøsedrenge. Når man fremstiller sin vare i et show, så må man være klar til at tage de hug, der kan komme,« siger hun.

Journalisten.dk har talt med Henrik Fjordbak for at få ham til at uddybe, hvad det er, Skarum har skrevet, der har diskvalificeret hende i forhold til modeshowet. Men han ønsker ikke at komme med flere kommentarer end de udtalelser, han tidligere er kommet med.

Disse har været forholdsvist sparsomme, men et af hans argumenter har lydt, at man ikke sender en jazz-kyndig til at anmelde opera. Til Nina Rølle forklarede han yderligere udelukkelsen af Skarum med, at hun ikke delte Munthe plus Simonsens smag.

»Han sagde: Du kan jo selv se på Sarah, at hun ikke er til pailletter, men det er vi. Og det har han fuldstændigt ret i, men det mener jeg er sagen fuldstændigt uvedkommende,« siger Nina Rølle.

Hendes undren deles af direktøren for Copenhagen Fashion Week, Eva Kruse.

»Vi har jo længe efterspurgt en mere faglig tilgang til modestoffet fra dagbladene og bedt dem om at tage branchen seriøst, så jeg synes, det er en skam, at de udelukker Sarah Skarum. Hun er en af de fagligt kompetente, hun har stor viden om mode, og der er faktisk for få af Sarahs slags,« siger Eva Kruse.

Nina Rølle ønskede ikke at sende en substitut for Sarah Skarum, og modeshowet torsdag fik således ingen dækning i Berlingske. Men derudover regner Nina Rølle ikke med, at sagen får yderligere konsekvenser.

»Vi er professionelle, og hvis vi inviterer næst gang, så kommer Sarah. Det er en branche, der ville have godt af lidt mere kritisk tilgang. Der er meget rygklapperi og kindkys, og det er en branche, der ikke er vant til kritisk journalistik, Derfor er det vigtigt, at vi holder fast og tager modejournalistikken alvorligt.«

1 Kommentar

Mikael Nielsen
6. FEBRUAR 2011
Re: Journalist udelukket fra modeopvisning

...tænk at verden overlever, at der ikke skrives om m+s' modeshow i berlingske...

Jeg har ærlig talt svært ved at tage modebranchen seriøst - og journalistik om tøj er endnu sværere at tage seriøst. Rundt om i verden er der krig, sult og katastrofer .- alligevl bruger store danske dagblade uanede mængder spalteplads på noget så ligegyldigt som et provienselt modeshow i København.