Journalist truede med medie-jihad

En tidligere studievært fik fat i en muggen leverpostej i en 7-Eleven-butik. Derefter sendte han et langt trusselsbrev til butikskæden, som valgte at opfylde eksstudieværtens krav. Her følger historien om en rasende journalist og en kommunikationsrådgiver, der siger, eksemplet ikke er enestående.

Det er søndag klokken 15.50, da Jacob Juhl træder ind i sin lokale 7-Eleven-butik på Frederiksberg i København. Han er iført sit golftøj, føler sig afslappet og i godt humør. Den tidligere vært på forbrugerprogrammet Banzai på TvDanmark går ned til køledisken og fisker en leverpostej og en pakke røget filet op. Han tager derefter hånden op for at klø sig på næsen.

Her stopper søndagshyggen.

Hånden, som er nyvasket, lugter råddent. Jacob Juhl konstaterer, at lugten kommer fra leverpostejen, som har overskredet sidste salgsdato dagen før. Fileten er heller ikke alt for frisk. Inde i pakken er der svamp og mug.

40-årige Jacob Juhl, der blandt andet har en fortid på Ekstra Bladet og Danmarks Radio, men som i dag har sit eget firma, klager til den kvindelige ekspedient i 7-Eleven-butikken.

Hun svarer, ifølge Jacob Juhl, følgende:

"Jeg kan da ikke gøre for, at nattevagten ikke passer sit arbejde… og hvis du er utilfreds, kan du handle et andet sted."

Nu ryger det gode humør for alvor. Jacob Juhl, der betegner sig selv som et harmonisk menneske, er slet ikke harmonisk længere. Han siger blandt andet noget i retning af:

"Du ved ikke, hvem du har med at gøre."

Jacob Juhl forlader butikken, men lover butiksassistenten, at han "vender tilbage".

Det gør han senere samme dag. Via mail. Jacob Juhl sender et to sider langt brev til "rette vedkommende" hos 7-Elevens hovedkontor. Han indleder brevet således:

"For at De kan læse og forstå følgende – i den rette kontekst – ønsker jeg indledningsvist at præcisere, at undertegnede ALDRIG nogen sinde har klaget over noget som helst før… og tilsvarende ALDRIG nogen sinde har misbrugt den 'magt', jeg tilfældigvis besidder!!

At jeg aldrig klager 'opad i systemet' skyldes primært, at jeg bl.a. som journalist og studievært på et tv-forbrugerprogram (Banzai – med Jacob Juhl) opnåede at blive rimelig træt af kværulanter… og derfor ingen ambitioner har om at blive een af dem! Og sekundært, at det er decideret pinligt, når og hvis folk, der er 'noget ved musikken' misbruger denne status!

Når det er sagt, vil jeg ALLIGEVEL, iskoldt og wc-agtigt, orientere 7-Eleven om, at jeg – MEDMINDRE jeg personligt får en undskyldning af en identificeret medarbejder, en fyldestgørende forklaring samt dokumentation for at sagerne bliver justeret (derom senere) – har i sinde at mobilisere en medie-jihad mod 7-Eleven, som jeg vil stå som personlig garant for bliver uden sidestykke i nyere dansk forbruger-pressehistorie. Dermed mener jeg samtlige dagblade, rette politikere, Levnedsmiddelstyrelsen – og kontrollen, Danmarks Aktive Forbrugere samt ikke mindst de (ganske vist ofte underlødige) men yderst effektive forbrugerprogrammer på tv og i radioen.

Denne helt åbenbare trussel har jeg som sagt i sinde at føre ud i livet – kompromisløst og uden nåde… og set fra min stol, er det rare ved denne trussel, at jeg magter at løfte opgaven… faktisk blot med et tryk med musen og et par telefonopringninger… TRO mig."

Sådan lyder første tredjedel af brevet. Jacob Juhl beskriver derefter sin oplevelse i 7-Eleven-butikken og uddyber, hvordan 7-Eleven kan undgå en medie-jihad.

 

Misbrug af faget
Inden klokken 13 næste dag har Jacob Juhl modtaget høflige mails fra en salgsdirektør og en regionschef fra 7-Eleven. 7-Elevens administrerende direktør er lettere rystet over brevet. Han kontakter derfor sin rådgiver på området Jens Olesen, som anbefaler 7-Eleven at indfri kravene.

"Vi ved jo ikke, om han er på en redaktion, og om historien er på vej ud. Derfor er det vigtigt at handle hurtigt," ræsonnerer Jens Olesen.

Allerede samme dag poster administrerende direktør Christian Hoff det samme brev to gange, som almindelig post og som et anbefalet brev. Christian Hoff undskylder atter en gang over for Jacob Juhl og lover, at samtlige butiksforpagtere vil få en opsang omkring friske madvarer.

Det sker allerede om torsdagen, hvor 7-Eleven tilfældigvis har et møde med de godt 30 såkaldte franchisetagere.

Men selv om 7-Eleven opfylder Jacob Juhls krav, så kontakter butikskæden efterfølgende JOURNALISTEN.

"Det er magtmisbrug. Han blander rollerne som journalist og privatperson sammen," mener Jens Olesen, der også selv er uddannet journalist. Jens Olesen er godt klar over, at der er en risiko ved at offentliggøre sagen: Landets journalister hører historien om for gammel leverpostej. Men Jens Olesen mener, at sagen er principiel.

"Denne sag er grov, men det er ikke første gang, at journalister misbruger deres indflydelse til at opnå personlig vinding. En del af mine kunder fortæller om lignende historier. Det er misbrug af faget," mener han.

 

"Normal kunde"
Jacob Juhl kalder Jens Olesen for "en inkompetent nar", fordi han mener, at det vil skade 7-Eleven at kontakte JOURNALISTEN. Men han har intet imod at fortælle om sagen, efter han har fået tændt sin båndoptager.

"Jeg har ikke gjort noget forkert. Med min henvendelse var jeg 100 procent sikker på, at 7-Eleven ville ændre deres forretningsprincip omkring deres butikker. Så det må være den første og eneste mission, jeg har med det. Det er ikke for personlig vindings skyld," fastslår Jacob Juhl.

Han kan ikke forstå beskyldningerne om, at han blander sine roller som journalist og privatperson sammen.

"Jeg er, som der står, en fuldkommen 100 procent normal kunde. Jeg har bare noget viden om de mekanismer, der eksisterer inden for erhvervslivet, som andre kunder ikke har."

"Han er ikke en normal kunde. Han skriver jo, at han er journalist," svarer Jens Olesen og fortsætter.

"Det er fint, hvis man som journalist bruger sig selv og sine erfaringer. For eksempel, hvis banken behandler ens gamle far dårligt. Så kan det være afsættet til en historie. Jeg synes, at det havde været at foretrække, at han havde grebet det journalistisk an. Måske et raid på seks 7-Eleven-butikker for at tjekke, om der er fordærvede fødevarer alle steder," foreslår Jens Olesen.

"Hvorfor skulle jeg det," spørger Jacob Juhl. "Der er kun en ting, der hjælper forbrugerne her, og det er jo ikke, at der bliver skrevet noget om det i pressen, men at problemet bliver løst," siger Jakob Juhl.

 

"Ligner afpresning"
Jens Olesen angriber desuden den måde, _Jacob Juhl afslutter sit brev på. Jacob Juhl skriver, at han har levet fedt af, at medie- og krisetræne det allerøverste erhvervsliv i Danmark:

"Jeg er i dag direktør andetsteds og inden for et andet område og kan derfor – uden at dermed benytte dette som en potentiel pengeafpresning – blot anbefale, at 7-Eleven måske overvejer et sådanne kursus for ledelsen…"

Jens Olesen mener, at det ligner afpresning.

"Det kan meget let misforstås," siger kommunikationsrådgiveren.

"Altså, prøv nu at læse indenad. Jeg skriver netop, at jeg ikke har i sinde at have noget med dem at gøre," siger Jacob Juhl, der sidste år meldte sig ud af Journalistforbundet, fordi han ikke mere virker som journalist. Han understreger, at han har stor foragt for journalister, der "blackmailer sig til ting og sager".

Efter at have talt med JOURNALISTEN, ringer Jacob Juhl 7-Elevens direktør op. Han fatter ikke, hvorfor sagen skal videre.

Men over for JOURNALISTEN understreger han, at han intet fortryder. Hverken tonen i brevet eller truslen om en medie-jihad.

"Min mission er lykkedes," siger han.

2 Kommentarer

Charlotte Su-Tin Chrøis
2. AUGUST 2013
Synd de ikke læser hvad du
Synd de ikke læser hvad du egentlig skriver, og vigtigst, forstår hvad de læser!!! Genkender dit lune humør Jacob...
Lotte Pol kant. 92-93
Johan Gaunitz
31. AUGUST 2009
Re: Journalist truede med medie-jihad
Rystende afpresningsjournalist, men var det ikke  Ugebrevet"A4" der for en lille måned siden afslørede at Danmark i virkeligheden er et af de lande i EU og Europa med mest udbredt korruption, magtmisbrug og fup - så her ligger Jacob Juhl formentlig godt i linie ....