Journalist tiltalt for drab på 12 guppier!

Retten i Glostrup var i dag vidne til et besynderligt retsmøde. DR-journalisten Lisbeth Kølster er indklaget af staten for at dræbe 12 småfisk i forbindelse med en Kontant-udsendelse.

Retten i Glostrup var i dag vidne til et besynderligt retsmøde. DR-journalisten Lisbeth Kølster er indklaget af staten for at dræbe 12 småfisk i forbindelse med en Kontant-udsendelse.

Udsendelsen ligger så langt tilbage som efteråret 2004. Temaet var hårprodukter, og Lisbeth Kølster ville illustrere, hvor farlig skælshampooen Terva er. Terva indeholder stoffet zinkpyretion, der ifølge en svensk undersøgelse er så giftigt, at det slår fisk ihjel. Det blev afprøvet i DR-Kontant, hvor Lisbeth Kølster hældte skælshampoo i et akvarium med neonfisk og guppier. I løbet af fire dage var alle fisk døde på nær én.

»Nogle gange skal man have en alvorlig øjenåbner, og da vi lavede fjernsyn, valgte vi at sige, at vi skulle illustrere det her ud over de eksperter og rapporter, vi havde,« siger Lisbeth Kølster.

Hun fortæller, at man på redaktionen havde mange overvejelser om etikken, men at man blandt andet støttede sig til en rapport, der fortæller, at fisk ikke er i stand til at føle smerte.

»Vi anså det for at være et tilstrækkeligt lavtstående dyr, til at det var offeret værd,« fortæller hun.

Reaktionen udeblev ikke. Terva blev trukket tilbage fra hylderne i Brugsen og en masse andre steder.

Men nogle følte sig også provokeret. Blandt andet en privat dyrlæge, der anmeldte Lisbeth Kølster til politiet for overtrædelse af dyreværnsloven.

»Det var drabsafdelingen i Gladsaxe, der stod for afhøringen, og de har nok gået og smilet lidt af den politimand, der sad med sagen om de 12 fisk. Det smil kunne jeg godt mærke, når jeg talte med politiet,« fortæller Lisbeth Kølster.

Ikke desto mindre besluttede anklagemyndigheden efter flere års overvejelse, at der skulle rejses tiltale, og i dag – fire et halvt år efter drabene – kom sagen så for retten.

Kølsters forsvar blev ført af Tyge Trier, der som vidne blandt andet førte en kemiingeniør fra Københavns Kommune, der fortalte, hvor vigtig DR-udsendelsen siden har været i kampen mod skadelige stoffer i hårprodukter.

»Det journalistiske formål er et vigtigt element i sagen, og her siger retspraksis, at dommeren skal vurdere alvoren af det, der er sket, i forhold til væsentligheden af det journalistiske arbejde. Her kender vi jo sagen med grillkniven i lufthavnen, hvor Højesteret besluttede straffrafald, og sagen om Berlingskes Irak-artikler, hvor journalisterne blev frikendt. Anklageren anerkender det journalistiske formål, men han mener, den konkrete metode var unødvendig,« fortæller Tyge Trier.

Anklageren Ole Weikop krævede to bøder a 10.000 kroner for overtrædelse af henholdsvis dyreværnsloven og dyreforsøgsloven.

Selve dommen falder tirsdag den 19. maj, og Lisbeth Kølster regner med at anke sagen, hvis hun bliver fundet skyldig uden straffritagelse.

Kontants indslag med fiskene fra 2004 kan ses her.

1 Kommentar

Peter Winkel
19. MAJ 2009
Re: Journalist tiltalt for drab på 12 guppier!

Jeg må først grine lidt af der står "overhold Journalisten.dks retningslinier for debat" inden man skriver på denne blog.. Næ nej.. Jeg forbeholder mig ytringsfriheden til at udtrykke hvad jeg vil!

 Jeg mener at Lisbeth Kølster og hendes ansatte er gået over stregen.. De skal stikke piben ind og tage straffen.. og skamme sig!

Uanset om fisk kan føle smerte eller ej skal man ikke lave sådanne indslag.. Hvis en flok drenge havde gjort hvad hun har gjort på danmarks akvarium ville det være blevet blæst op i nyhederne, men når en journalist gør det... Vupti! Ja så er alt tilladt og man skal selvfølgelig kun stå til ansvar for Vor Herre!

Det kan godt være at shampoen var kræftfremkaldende. Hvorfor brugte hun så ikke sig selv som testfigurant?!