Journalist tævet ihjel efter kritik af fodboldspiller

En journalist i Aserbajdsjan skrev kritisk om en fodboldspiller på Facebook. Det kostede ham livet. »Journalister er et accepteret mål i Aserbajdsjan,« siger europæisk journalistformand Mogens Blicher Bjerregård

I det lille og rige kaukasiske oliediktatur Aserbajdsjan har kritik af en fodboldspillers udtalelser og opførsel efter en kamp netop kostet den 31-årige freelance-journalist Rasim Aliyev livet.

Han blev angiveligt opsøgt af vrede fans og derefter tævet så voldsomt, at han søndag døde af sine kvæstelser.

Hos det europæiske journalistforbund (EFJ) er man forfærdede over hændelsen. EFJ ser den ikke blot som udtryk for simpel hooliganisme, men som et udtryk for det politiske klima i landet.

Episoden kommer oven i en række af fængslinger og voldelige overfald på journalister, hvor gerningsmændene sjældent bliver fundet.

»Man har talt om Hviderusland som det sidste diktatur i Europa, men jeg tror, at Aserbajdsjan er ved at gøre dem rangen stridig. Vi har efterhånden flere udfordringer med pressefrihed i Aserbajdsjan end i Hviderusland,« siger Mogens Blicher Bjerregård, som er præsident i EFJ.

»Jeg er meget forfærdet over, at sådan noget kan ske. Men det er et land, som virkelig undertrykker menneskerettighederne, og det er med til at fremprovokere, at sådan noget kan ske. Regeringen har et medansvar, når den ikke sørger for at tage vare på menneskerettighederne. Så er der netop risiko for, at nogle typer kan blive opmuntret til sådanne brutale overfald på journalister,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

Skrev kritisk om politisk højspændt fodboldkamp

Freelancejournalisten Rasim Aliyev arbejdede indtil sidste år for en organisation i Aserbajdsjan, som forsøger at fremme journalisters frihed og sikkerhed. Den blev lukket af myndighederne i 2014.

Den 30. juli fór Rasim Aliyev til tasterne efter en politisk højspændt kvalifikationskamp til Europa League. Her mødte fodboldholdet FK Qabala fra det muslimske Aserbajdsjan, der har tætte forbindelser til Tyrkiet, et hold fra den græske del af Cypern, som Tyrkiet ligger i åben konflikt med Grækenland om.

FK Qabala fik et fint resultat, da Javid Huseynov udlignede til slutresultatet 1-1 på et straffespark dybt inde i overtiden. De efterfølgende udtalelser fra spilleren på tv var dog ikke Rasim Aliyevs kop te. Han blev også stødt af, at Huseynov havde fejret resultatet ved at løbe rundt på banen med et tyrkisk flag.

Journalisten skrev på Facebook, at han ikke ønskede, “at en person så amoralsk, uforskammet og ude af stand til at kontrollere sig selv skal repræsentere mig på de europæiske fodboldbaner”.

Det skulle han ikke have gjort. Efter denne kommentar fik journalisten et opkald fra en person, som hævdede at være fodboldspillerens fætter. Han råbte ad ham i telefonen, inden han inviterede ham til et møde, hvor han kunne undskylde sine udtalelser, forklarer EFJ på deres hjemmeside.

Men efter at være steget ud af bilen for at trykke hænder, blev Rasim Aliyev pludselig angrebet bagfra af seks mænd, som tævede løs på ham, inden de stak af i forskellige retninger med hans telefon og pung. Få dage senere døde Rasim Aliyev af sine kvæstelser.

Udenlandske journalister skal tage forholdsregler 

Er denne episode virkelig udtryk for pressens vilkår i Aserbajdsjan? 

»Den er udtryk for, at journalister er et accepteret mål i Aserbajdsjan. Der sidder syv journalister fængslet med lange frihedsstraffe i landet. De har alle bare passet deres arbejde. Men spørger du myndighederne, så har de handlet med euforiserende stoffer, eller man har pludselig fundet skydevåben hos dem. Når journalister får den status, så bliver de et accepteret mål i nogles øjne,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

Skal danske og andre udenlandske journalister så også være varsomme, hvis de tager til Aserbajdsjan i tjenesteøjemed?

»Det tror jeg bestemt. Man skal tage sine forholdsregler. Det betyder ikke, at man ikke skal lave kritisk eller undersøgende journalistik om og fra Aserbajdsjan. Det er der i den grad behov for. Men man skal være meget bevidst om, hvad det er for et land, man befinder sig i,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

Myndighederne i Aserbajdsjan har indledt en undersøgelse af det voldelige overfald.  

0 Kommentarer