Journalist slipper for sigtelse for ulovlig indtrængen

For to et halvt år siden blev Natalie Yahya Rosendahl anholdt, da hun dækkede en klimaaktion i Tyskland for Information. Nu er sigtelsen for ulovlig indtrængen på privat grund droppet. ”En glædelig nyhed,” siger hun selv

Fredag eftermiddag viste sig at blive en god en af slagsen for Natalie Yahya Rosendahl. Her blev et sagsforløb på to et halvt år endeligt afsluttet.

I august 2015 blev hun anholdt under en klimaaktion mod den tyske brunkulmine Garzweiler og tilbageholdt af tysk politi i tre timer. Hun deltog ikke som aktivist, men dækkede klimaaktionen for Dagbladet Information.

15 måneder senere, i januar i år, modtog hun et brev fra statsanklageren i Mönchengladbach. Hun var blevet sigtet for ulovlig indtrængen på privat grund samt for at have gjort modstand mod politiet.

”Helt langt ude”

Natalie Yahya Rosendahl mente ikke selv, at hun med sin opførsel skulle have modsat sig politiet. Om sagen sagde hun i juni til Journalisten:

”Aktivisterne havde hvide heldragter på, og de bar bannere og råbte slagord. Jeg var helt almindeligt klædt. Og jeg havde pressekort om halsen og blok i hånden. Det var tydeligt, at jeg var journalist og ikke aktivist, både på grund af min opførsel og min påklædning.”

Hun fortalte desuden, at en betjent havde taget pressekortet om hendes hals af og lagt det ned i hendes taske.

”Det er jo helt langt ude. Det absurde er også, at der var andre journalister til stede, da jeg blev anholdt, som endda filmede mig og interviewede mig, mens jeg sad der, uden at de blev anholdt.”

Så vidt hun ved, var hun den eneste journalist, som blev anholdt.

Undgår bøde

Sidste fredag fik hun at vide, at den tyske anklagemyndighed har valgt at henlægge sagen.

”Jeg fik en mail fra advokaten, mens jeg sad midt i et interview, og jeg havde ikke tid til at tjekke den. Det var først, da min redaktør kom løbende ude på gangen og råbte, at jeg var frikendt, at jeg hørte det,” siger Natalie Yahya Rosendahl.

Efter sigtelsen af Natalie Yahya Rosendahl hyrede Dagbladet Information advokat Claas Thöle fra NJORD Law Firm til at føre sagen.

Glædelig nyhed

Årsagen til, at sagen er frafaldet, er ifølge et brev fra NJORD Law Firm, at den tyske anklagemyndighed ikke forventer, at yderligere efterforskningsskridt vil føre til en udvikling i sagen.

Natalie Yahya Rosendahl beskriver forløbet som udramatisk.

”Det har slet ikke været traumatiserende, og der er blevet taget rigtig fint hånd om det fra alle sider. Men det er en glædelig nyhed, at sagen er droppet.”

1 Kommentar

Henrik Døcker
17. NOVEMBER 2017
Sagen minder om den, der
Sagen minder om den, der påfulgte nogle aktivisters indtrængen i daværende miljøminister Svend Aukens have i 1991. Formålet her var at protestere mod visse anlægsarbejder på Amager i forbindelse med anlæggelsen af den kommende Øresundsbro. Også her medfulgte en journalist. Hun blev sammen med aktivisterne idømt bøde, men fridundet i Højesteret. Det skete med henvisning til den dom, Den Europæiske Menneskerettighedsdomstgol kort forinden havde afsagt i den såkaldte Jersild-sag. Her blev det fastslået, at det var en krænkelse af den europæiske menneskerettighedskonventions art. 10 om ytringsfrihed at begrænse journalisters beskrivelse af væsentlige samfundsanliggender.