Journalistrektor Anne-Marie Dohm forsvarer pressens dækning af bombesagen – trods hård kritik fra både Jyllands-Posten og Kristeligt Dagblad. »Der har overordnet været en god dækning af sagen,« mener hun. RUC-ekspert er forbeholden.
De danske mediers dækning af sagen om den etbenede bombemand bliver kritiseret fra flere sider. Mads Kastrup fra Berlingske Tidende har i et blogindlæg kaldt pressen »hysterisk«, og både Jyllands-Posten og Kristeligt Dagblad har i dag viet deres ledere til mediernes dækning af sagen.
»Underholdningsværdien truer journalistikken, og underholdningsværdien sejrer i stigende grad over sagligheden. Dette er ikke mediernes 'finest hour',« skriver Jyllands-Posten i sin leder.
De kritiserer, at flere medier har viderebragt rygter eller oplysninger fra anonyme kilder, der sidenhen viste sig ikke at være sande. Eksempelvis da en journalist på TV 2 News viderebragte rygter om, at tre-fire mænd med mærkelige bælter var blevet anholdt på Nordsjælland, da Ekstra Bladet viderebragte anonyme oplysninger om, at bombemanden havde et kort med en cirkel om Jyllands-Postens redaktion, eller da B.T. fortalte, at PET ville afkræfte, at der var tale om terror.
Alle tre historier blev sidenhen afvist af officielle kilder, men da var de spredt.
»Når først ét elektronisk medie har viderebragt en svagt funderet oplysning, føler andre elektroniske medier sig forpligtede til at være med på nyheden og viderebringer den ureflekteret, men med reference til kilden. Så er man dækket ind, hvis historien skulle vise sig forkert: Man har jo blot citeret et andet medie. Dette system har vi de seneste dage set udfoldet i fri dressur i forbindelse med en bombesprængning på et toilet på et københavnsk hotel,« skriver Jyllands-Posten.
Den tendens kritiserer Kristeligt Dagblad også i sin leder.
»De internetbaserede nyhedstjenester og de nye nonstop-tv-kanaler er umættelige monstre,« skriver lederskribenten.
Men ifølge rektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Anne-Marie Dohm har pressen faktisk dækket bombesagen godt.
»Der er nogle problemer, men jeg synes sådan set, at der overordnet har været en god dækning af sagen,« siger hun til Kristeligt Dagblad i dag.
Hun mener, at kritikken udspringer af, at mediebilledet har ændret sig. Nu får vi nyheder 24 timer i døgnet, og vi får dem, mens de sker.
»Med den løbende opdatering i dag kommer dækningen meget mere til at afspejle den måde, som efterforskningen foregår på. Og derfor kan en sag nærmest skifte spor fra time til time,« siger hun.
Mark Blach-Ørsten, lektor og studieleder ved journalistuddannelsen på Roskilde Universitetscenter (RUC) giver over for Kristeligt Dagblad mediernes dækning af bombemanden en middelkarakter.
»Man kan sige, at der er gået selvsving i medierne, og at man derfor låner spekulationer fra hinanden,« kritiserer han.
Men medierne skal ikke have dumpekarakter, for de bør bruge deres anonyme kilder og oplysninger derfra, hvis de stoler på kilderne, mener Mark Blach-Ørsten.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Ja, politiet har afkræftet Ekstra Bladets historie:
http://politiken.dk/indland/article1057906.ece
http://politiken.dk/indland/article1057994.ece
@ Andreas
"Alle tre historier blev sidenhen afvist af officielle kilder, men da var de spredt."
Måske har jeg ikke fulgt ordentligt med, men har politiet afvist historien om et kort, hvorpå Jyllands-Posten var markeret?