Virksomheden Practio har politianmeldt en journalist fra Radio24syv for at forsøge at forny receptpligtig medicin ved hjælp af en anden persons identitet.
Practio blev bekendt med medarbejderens tilknytning til Radio24syv, da journalisten kontaktede Practio for at lave en historie. Her tilkendegav personen at have benyttet “mange navne” i forbindelse med sin research.
Det oplyser Practio over for Journalisten.dk.
Kommunikationsdirektør i Practio Lars Dyrhagen mener, at journalisten har overtrådt straffelovens § 174, der handler om at bruge dokumenter, der tilhører andre mennesker – i dette tilfælde NemID.
Straframme op til seks måneder
Straframmen er bøde eller fængsel indtil 6 måneder.
”I dette tilfælde er det mulige strafbare forhold så groft, at vi er nødsaget til at lave en politianmeldelse,” udtaler Lars Dyrhagen i en pressemeddelelse.
Practio beskriver sig selv som en virksomhed, der giver borgerne nem adgang til lægefaglig service i hverdagen, og som bidrager til en mere effektiv sundhedssektor.
"Ingen skade"
Ansvarshavende redaktør på Radio24syv Jørgen Ramskov siger, at Radio24syv fik et tip om, at man kunne få receptpligtige p-piller ved at logge sig ind under falsk navn på Practio.
”Jeg mener, at det, vi har gjort, berettiges af historiens vigtighed. Det er ikke noget, vi kunne have afklaret ved bare at spørge virksomheden, og vi kunne i vores research ikke finde kilder, der fortalte om deres oplevelser. Samtidig mener jeg, at skaden er ganske lille. Faktisk er der slet ikke noget skade. Og vi viste jo, at det ikke kan lade sig gøre at bruge falsk identitet,” siger Jørgen Ramskov.
Godkendt af redaktionschef
Journalisten havde fået tilladelse af redaktionschefen til at teste historien.
”Det er et eksempel på en historie, hvor researchen viser, at historien ikke er der,” siger Jørgen Ramskov.
Han tager politianmeldelsen ”meget roligt”.
Beslutningen ligger hos politiet
Kommunikationsdirektør Lars Dyrhagen siger, at han vil lade det være op til politiet at afgøre, om der er sket noget ulovligt.
Lars Dyrhagen undrer sig over, at Radio24syv ikke fortæller den positive historie om, at sikkerheden er i orden.
”Man taler jo meget om konstruktiv journalistik i medieverdenen. Radio24syv gik efter at lave en dårlig historie om, at man kunne bruge falsk identitet. Men da de fandt ud af, at systemet virkede, skulle de da have fortalt den positive om, at der ikke var noget at komme efter,” siger Lars Dyrhagen.
Practio vil ikke oplyse den pågældende journalists navn til Journalisten.
10 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hej Jørgen,
Nogen i kommentarsporet har antydet, at vi skulle være sure over behandlingen fra medierne generelt og Radio24syv i særdeleshed. Som du sikkert kan bevidne, har vi hele tiden været samarbejdsvillige ift Radio24syv. Historien blev altså ikke droppet, fordi vi trak i land eller protesterede. Derfor er det også på sin plads at rose dig for her at skrive, at der i den konkrete sag ikke var nogen historie i forbindelse med sikkerheden i vores systemer.
I gennemsnit tjener en praktiserende læge omkring 16.000 om året på udstedelse af recepter på p-piller. Det kan derfor hverken overraske, at nogle af dem ikke bryder sig om nye aktører, eller at de tipper jer. Tip I med selvfølge skal forfølge, hvis I synes, de har relevans. Valg af metoder er en anden diskussion, som vi nok ser forskelligt på.
I forbindelse med Practios digitale konsultationer på P-pilleabonnementet skal kvinder besvare 44 spørgsmål. Lægemiddelstyrelsen anbefaler læger at stille 20! Fordi vi stiller flere spørgsmål - og husker at indhente svar på dem alle - afviser Practios læger i gennemsnit 11% af kvinderne, der søger om receptfornyelse på p-piller hos os på grund af kontraindikationer. Det er med andre ord kvinder, som allerede har fået recept på p-piller hos egen læge, men hvor det lægemæssigt ikke er forsvarligt at genudstede recepter på p-piller på grund af risiko for eksempelvis blodpropper.
Patientsikkerheden har med andre ord højeste prioritet for Practio. Vi har gjort os umage, men er også ydmyge for at lære, hvis vi kan forbedre vores systemer yderligere.
Du skriver, I skulle have researchede historier på lager, der viser, at vores systemer ikke virker efter hensigten. Vil du ikke lægge dem frem, så vi kan rette op? Du er også velkommen til at sende dem direkte til mig, hvis ikke Radio24syv har plads på fladen. Gerne hurtigt, for systemfejl i vores branche kan trods alt have konsekvenser for folkesundheden og for mennesker.
Venlig hilsen Lars
Kære Michael - ved ikke rigtig hvad din pointe er her. At en journalist laver forskellige og ganske relevante historier er vel ikke hverken underligt eller noget der har betydning i denne sag.
Hvad der har betydning er, at vi fik nogle relevante tips om, at der var sikkerhedsproblemer ved at benytte sundhedsplatforme som Practico, hvor du kan få fornyet dine recepter uden at konsultere din egen læge. Det fandt vi var både interessant og væsentligt at undersøge.
Det vil være kendt for en del aktive journalister, at det ind imellem og efter overvejelser og godkendelse kan være nødvendigt at omgå regler eller endog begå ulovligheder for at få de nødvendige og væsentlige oplysninger eller afprøve, hvordan forskellige ordninger fungerer. Det sker, når medier offentliggør fortrolige dokumenter, når medier under dække tester virksomheder og institutioner. Og ja det betyder at vi fra tid til anden bryder love og regler. Det må vi så stå til regnskab for og naturligvis måle op mod sagens væsentlighed.
Men din hånlige bemærkning om at det er "uddelegeret" til en praktikant, forstår jeg ikke. Havde det været bedre, at vedkommende ikke var praktikant?
Sådan tænker vi ikke på Radio24syv. Og det havde jo i hvert fald ikke gjort forløbet mere eller mindre lovligt.
Forløbet er naturligvis nøje aftalt med vedkommende, som selv havde historien og selv ønskede at undersøge sagen. Det synes jeg faktisk er respekt for praktikanten og god stil. Men sådan kan verden jo se forskellig ud.
der er kun en journalist(praktikant) på 24syv der gang efter gang leger sugarbaby på nettet eller skriver historier om p-pillers konsekvenser. en lille søgning på google og alle spørgsmål om hvem vedkommende er bliver besvaret. straks værre er det at en sådan ulovlighed godkendes af chefredaktøren hvorefter opgaven uddelegeres til praktikanten.
Kære Thomas,
hvis vi var sure, ville vi måske overveje Pressenævnet. Men som sagen ligger nu, indgår det ikke i vores overvejelser. Vi er derimod alvorlige omkring korrekt personidentikation ifm udstedelse af receptpligtig medicin, og derfor har vi meldt denne (og en lignende sag) til politiet. Medierne kan jo diskutere med sig selv, hvor lang de vil og kan gå i sin research for en and. Vores ærinde er blot at fortælle, at det kan sætte nogle af os andre i en svær situation, når det viser sig at være en journalist.
Kære Lars
Jeg er helt med på, at det er træls for jeres virksomhed, at Radio 24/7 researcher med en kritisk vinkel, uanset om det er rigtig eller ej. Det er én del af sagen, som jeg ikke har nogen mening om, men som Pressenævnet evt. kan udtale sig om, hvis I mener, at der er sket brud på god presseskik.
Anmeldelsen til politiet om et evt. ulovligt forhold er vel en helt anden del af sagen, og anmeldelsen ville I vel have foretaget, selvom Radio 24/7 havde givet jer den flinkeske og mest fair behandling? Idet I, som du skriver "har et ansvar for at stå vagt om vores fælles identitetskort".
Når vi andre ikke har fået at vide, hvad journalisten rent faktisk prøvede at gøre med de Nem-id'er, han/hun havde samtykke til at bruge, er det svært at forstå anmeldelsen. Men OK, det må så være op til politiet.
Og nej, I er nok ikke ude på at chikanere Radio 24/7. Men I virker nu lidt sure - eller i hvert fald utilfredse med jeres møde med medierne ;)
Flere