search

Journalist på Radio24syv politianmeldt for misbrug af NemID

Radiojournalist er politianmeldt for at misbruge en anden persons NemID i forbindelse med research til historie. Jørgen Ramskov tager anmeldelsen meget roligt. ”Skaden er ganske lille. Faktisk er der slet ikke noget skade,” mener han

Virksomheden Practio har politianmeldt en journalist fra Radio24syv for at forsøge at forny receptpligtig medicin ved hjælp af en anden persons identitet.

Practio blev bekendt med medarbejderens tilknytning til Radio24syv, da journalisten kontaktede Practio for at lave en historie. Her tilkendegav personen at have benyttet “mange navne” i forbindelse med sin research.

Det oplyser Practio over for Journalisten.dk.

Kommunikationsdirektør i Practio Lars Dyrhagen mener, at journalisten har overtrådt straffelovens § 174, der handler om at bruge dokumenter, der tilhører andre mennesker – i dette tilfælde NemID.

Straframme op til seks måneder

Straframmen er bøde eller fængsel indtil 6 måneder.

”I dette tilfælde er det mulige strafbare forhold så groft, at vi er nødsaget til at lave en politianmeldelse,” udtaler Lars Dyrhagen i en pressemeddelelse.

Practio beskriver sig selv som en virksomhed, der giver borgerne nem adgang til lægefaglig service i hverdagen, og som bidrager til en mere effektiv sundhedssektor.

"Ingen skade"

Ansvarshavende redaktør på Radio24syv Jørgen Ramskov siger, at Radio24syv fik et tip om, at man kunne få receptpligtige p-piller ved at logge sig ind under falsk navn på Practio.

”Jeg mener, at det, vi har gjort, berettiges af historiens vigtighed. Det er ikke noget, vi kunne have afklaret ved bare at spørge virksomheden, og vi kunne i vores research ikke finde kilder, der fortalte om deres oplevelser. Samtidig mener jeg, at skaden er ganske lille. Faktisk er der slet ikke noget skade. Og vi viste jo, at det ikke kan lade sig gøre at bruge falsk identitet,” siger Jørgen Ramskov.

Godkendt af redaktionschef

Journalisten havde fået tilladelse af redaktionschefen til at teste historien.

”Det er et eksempel på en historie, hvor researchen viser, at historien ikke er der,” siger Jørgen Ramskov.

Han tager politianmeldelsen ”meget roligt”.

Beslutningen ligger hos politiet

Kommunikationsdirektør Lars Dyrhagen siger, at han vil lade det være op til politiet at afgøre, om der er sket noget ulovligt.

Lars Dyrhagen undrer sig over, at Radio24syv ikke fortæller den positive historie om, at sikkerheden er i orden.

”Man taler jo meget om konstruktiv journalistik i medieverdenen. Radio24syv gik efter at lave en dårlig historie om, at man kunne bruge falsk identitet. Men da de fandt ud af, at systemet virkede, skulle de da have fortalt den positive om, at der ikke var noget at komme efter,” siger Lars Dyrhagen.

Practio vil ikke oplyse den pågældende journalists navn til Journalisten.

Kommentarer
10
Thomas Pallesen
27.02.18 12:21
Kan vi evt. få lidt flere
Kan vi evt. få lidt flere oplysninger om sagen - måske se den omtalte pressemeddelse (som Practio ikke har på deres egen hjemmeside)?

Det virker uforståeligt, hvis Practio har meldt Radio 24/7 til politiet blot på grundlag af journalistens udsagn om, at han/hun har "brugt mange navne".

Og selv hvis han/hun beviseligt havde gjort det, er det næppe ulovligt.
Se fx:
https://www.askt.dk/kerneomraader/forsvarsadvokaten/maa-du-bruge-andres-nemid.aspx

Så er det andet en chikane fra en stødt kilde? Skulle man følge de de presseetiske regler (pkt. C7) helt, burde denne artikel faktisk slet ikke være bragt.
Fremhævet af Journalisten
Jørgen Ramskov
27.02.18 12:50
Til opklaring. Vi har
Til opklaring. Vi har researchet på flere historier om Practicos platform. Og ikke sendt nogen af dem endnu. Hverken dem om hvor systemet ikke virker eller om hvor det virker. Så Lars Dyrhagen er sådan set for tidligt ude med sin konklusion. Konstruktiv journalistik eller ej. det er så også en ret normal arbejdsmetode at tjekke op på tips eller historier - det kaldes research og indebærer med jævne mellemrum at en historie ikke viser sig at være rigtig. Det offentliggør hverken Radio24syv eller andre medier som regel.
Fremhævet af Journalisten
Jakob Albrecht
27.02.18 12:54
Kære Thomas

Kære Thomas
Tak for din kommentar
De presseetiske regler C7 omhandler politianmeldelser af navngivne personer. Journalisten fra Radio24syv er ikke nævnt ved navn her
Practio har sendt dette til os
mvh Jakob Albrecht

Practio har politianmeldt en ansat ved Radio24syv, som har forsøgt at få receptfornyelser på receptpligtig medicin ved at bruge en andens identitet. Personens tilknytning til Radio24syv blev Practio bekendt, da personen efterfølgende kontaktede Practio med henblik på at lave en historie. Her tilkendegav personen at have benyttet “mange navne” i forbindelse med sin research.

Det følger af straffelovens § 174, at den, som i retsforhold gør brug af et ægte dokument som vedrørende en anden person end den, hvem det virkelig angår, eller på anden mod dokumentets bestemmelse stridende måde, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 måneder.

På grund af Practios tavshedspolitik kan Practio ikke orientere offentligheden om identiteten på den ansatte ved Radio24syv. Den pågældende person blev ved behandlingsanmodningen orienteret om, at Practio ikke kunne tilbyde behandling, da personidentifikationen ikke stemmer overens med de angivne oplysninger.

Kommunikationsdirektør Lars Dyrhagen udtaler:

“Vores digitale sundhedsløsninger er udviklet til at forbedre patientsikkerheden og forhindre lægefejl ved blandt andet at opdage tegn på misbrug. Korrekt personidentifikation gennem NemID handler ikke blot om tilliden til vores systemer, men om tilliden til NemID som vores fælles identifikationsmiddel i den danske sundhedssektor. I dette tilfælde er det mulige strafbare forhold så groft, at vi er nødsaget til at lave en politianmeldelse.”

Hændelsen fandt sted tirsdag d. 6. februar 2018. Practio har tilbudt Københavns Politi at samarbejde fuldt ud for at opklare, om der er begået noget strafbart. Desuden har Practio politianmeldt en anden person med baggrund i en lignende sag.
Fremhævet af Journalisten
Thomas Pallesen
27.02.18 13:50
Tak for uddybningen. Jeg
Tak for uddybningen. Jeg forstod nemlig ikke på artiklen, at medarbejderen fra 24/7 havde søgt sundhedsfaglig behandling hos Practio, og det er jo straks en anden sag end blot at lave en forespørgsel i en anden persons navn eller forny en recept for en anden person efter aftale med denne. Og fuldstændigt rigtigt med C7.

Held og lykke med historien.
Fremhævet af Journalisten
Lars Dyrhagen
27.02.18 14:02
Kære Thomas. Vi er hverken
Kære Thomas. Vi er hverken sure eller ude på chikane af en ansat ved et dansk medie. Tværtimod. Vi politianmeldte personen, inden vi kendte til personens ærinde, ansættelsesforhold eller profession. Da vi fik mistanke om, at den pågældende er ansat ved Radio24syv, gjorde vi os mange tanker om, hvad der er rigtigt at gøre. Her er nogle af vores tanker:

Vi har et ansvar for at stå vagt om vores fælles identitetskort og gøre politiet opmærksom på mulig misbrug. Korrekt identifikation er en grundforudsætning for et godt sundhedssystem. At bruge en anden person identitet for at få (eller teste), om man kan få receptpligtig medicin, svarer til at bruge en anden persons pas for at forsøge (eller tjekke), om man kan gå gennem lufthavnens nye pas-scannere.

Vi vil gerne have et normalt forhold til pressen. Vi vil ikke skydes i skoene at ligge inde med viden eller materiale, der kan misbruges i en afpresningssituation. Det gælder generelt, som det gælder i forhold til pressen. Derfor har vi vurderet, at det er rigtigt at orientere offentligheden om politianmeldelsen.

Vi vil være fair. Derfor gav vi et heads up direkte til den ansatte og orienterede Radio24syvs ledelse mere bredt, inden vi gik ud med historien.

Vi forsøger at være åbne og tilgængelige. Og vi ærgrer os over, at Radio24syv i sin research ikke blot henvendte sig for at få adgang til at checke vores systemer. Havde vi afslået kunne, man have lavet en historie på det. Havde vi sagt ja, og der var noget at komme efter, kunne man have lavet en historie på det. Havde vi sagt ja, og der ikke var noget at komme efter, ja, så kan man også lave en historie på det.

Et hvert samfund har brug for journalister, der gør deres arbejde godt. Men det koster en virksomhed som vores tusindvis af kroner hver gang en journalist henvender sig. Det er en omkostning vi gerne bærer, så bliv ved med det. Men vær opmærksom på, at dårlig research metoder, hvor alternativer fandtes, kan sætte virsomheder som vores i en svær situation. Denne sag har kostet os mange kroner, arbejdstimer og meget juridisk konsulentbistand for at sikre, at vi håndterer sagen korrekt og bedst mulig.

Vi sagde ja til at være med til indslaget, fordi vi gerne taler om vores indsats for at øge patient- og datasikkerhed, hvordan vi kan reducere lægemanglen samt forhindre uønskede graviditeter blandt p-pillebrugere. Er der noget vi kan blive bedre til, taler vi i øvrigt også gerne om det.

Men Radio24syv bragte ikke historien. Og derfor er det vel naturligt at spørge, om en historie kun er god, hvis tingene ikke virker? Og om det er nødvendigt muligvis at bryde loven for at finde en historie, som viser sig at være en and.

Pressemeddelelsen er her: https://www.practio.dk/presse

Venlig hilsen Lars
Fremhævet af Journalisten
Thomas Pallesen
27.02.18 14:40
Kære Lars

Kære Lars
Jeg er helt med på, at det er træls for jeres virksomhed, at Radio 24/7 researcher med en kritisk vinkel, uanset om det er rigtig eller ej. Det er én del af sagen, som jeg ikke har nogen mening om, men som Pressenævnet evt. kan udtale sig om, hvis I mener, at der er sket brud på god presseskik.

Anmeldelsen til politiet om et evt. ulovligt forhold er vel en helt anden del af sagen, og anmeldelsen ville I vel have foretaget, selvom Radio 24/7 havde givet jer den flinkeske og mest fair behandling? Idet I, som du skriver "har et ansvar for at stå vagt om vores fælles identitetskort".

Når vi andre ikke har fået at vide, hvad journalisten rent faktisk prøvede at gøre med de Nem-id'er, han/hun havde samtykke til at bruge, er det svært at forstå anmeldelsen. Men OK, det må så være op til politiet.

Og nej, I er nok ikke ude på at chikanere Radio 24/7. Men I virker nu lidt sure - eller i hvert fald utilfredse med jeres møde med medierne ;)
Fremhævet af Journalisten
Lars Dyrhagen
27.02.18 15:03
Kære Thomas,

Kære Thomas,
hvis vi var sure, ville vi måske overveje Pressenævnet. Men som sagen ligger nu, indgår det ikke i vores overvejelser. Vi er derimod alvorlige omkring korrekt personidentikation ifm udstedelse af receptpligtig medicin, og derfor har vi meldt denne (og en lignende sag) til politiet. Medierne kan jo diskutere med sig selv, hvor lang de vil og kan gå i sin research for en and. Vores ærinde er blot at fortælle, at det kan sætte nogle af os andre i en svær situation, når det viser sig at være en journalist.
Fremhævet af Journalisten
Michael Degn
28.02.18 10:53
der er kun en journalist
der er kun en journalist(praktikant) på 24syv der gang efter gang leger sugarbaby på nettet eller skriver historier om p-pillers konsekvenser. en lille søgning på google og alle spørgsmål om hvem vedkommende er bliver besvaret. straks værre er det at en sådan ulovlighed godkendes af chefredaktøren hvorefter opgaven uddelegeres til praktikanten.
Fremhævet af Journalisten
Jørgen Ramskov
28.02.18 16:22
Kære Michael - ved ikke
Kære Michael - ved ikke rigtig hvad din pointe er her. At en journalist laver forskellige og ganske relevante historier er vel ikke hverken underligt eller noget der har betydning i denne sag.
Hvad der har betydning er, at vi fik nogle relevante tips om, at der var sikkerhedsproblemer ved at benytte sundhedsplatforme som Practico, hvor du kan få fornyet dine recepter uden at konsultere din egen læge. Det fandt vi var både interessant og væsentligt at undersøge.
Det vil være kendt for en del aktive journalister, at det ind imellem og efter overvejelser og godkendelse kan være nødvendigt at omgå regler eller endog begå ulovligheder for at få de nødvendige og væsentlige oplysninger eller afprøve, hvordan forskellige ordninger fungerer. Det sker, når medier offentliggør fortrolige dokumenter, når medier under dække tester virksomheder og institutioner. Og ja det betyder at vi fra tid til anden bryder love og regler. Det må vi så stå til regnskab for og naturligvis måle op mod sagens væsentlighed.
Men din hånlige bemærkning om at det er "uddelegeret" til en praktikant, forstår jeg ikke. Havde det været bedre, at vedkommende ikke var praktikant?
Sådan tænker vi ikke på Radio24syv. Og det havde jo i hvert fald ikke gjort forløbet mere eller mindre lovligt.
Forløbet er naturligvis nøje aftalt med vedkommende, som selv havde historien og selv ønskede at undersøge sagen. Det synes jeg faktisk er respekt for praktikanten og god stil. Men sådan kan verden jo se forskellig ud.
Fremhævet af Journalisten
Lars Dyrhagen
01.03.18 10:37
Hej Jørgen,

Hej Jørgen,
Nogen i kommentarsporet har antydet, at vi skulle være sure over behandlingen fra medierne generelt og Radio24syv i særdeleshed. Som du sikkert kan bevidne, har vi hele tiden været samarbejdsvillige ift Radio24syv. Historien blev altså ikke droppet, fordi vi trak i land eller protesterede. Derfor er det også på sin plads at rose dig for her at skrive, at der i den konkrete sag ikke var nogen historie i forbindelse med sikkerheden i vores systemer.

I gennemsnit tjener en praktiserende læge omkring 16.000 om året på udstedelse af recepter på p-piller. Det kan derfor hverken overraske, at nogle af dem ikke bryder sig om nye aktører, eller at de tipper jer. Tip I med selvfølge skal forfølge, hvis I synes, de har relevans. Valg af metoder er en anden diskussion, som vi nok ser forskelligt på.

I forbindelse med Practios digitale konsultationer på P-pilleabonnementet skal kvinder besvare 44 spørgsmål. Lægemiddelstyrelsen anbefaler læger at stille 20! Fordi vi stiller flere spørgsmål - og husker at indhente svar på dem alle - afviser Practios læger i gennemsnit 11% af kvinderne, der søger om receptfornyelse på p-piller hos os på grund af kontraindikationer. Det er med andre ord kvinder, som allerede har fået recept på p-piller hos egen læge, men hvor det lægemæssigt ikke er forsvarligt at genudstede recepter på p-piller på grund af risiko for eksempelvis blodpropper.

Patientsikkerheden har med andre ord højeste prioritet for Practio. Vi har gjort os umage, men er også ydmyge for at lære, hvis vi kan forbedre vores systemer yderligere.

Du skriver, I skulle have researchede historier på lager, der viser, at vores systemer ikke virker efter hensigten. Vil du ikke lægge dem frem, så vi kan rette op? Du er også velkommen til at sende dem direkte til mig, hvis ikke Radio24syv har plads på fladen. Gerne hurtigt, for systemfejl i vores branche kan trods alt have konsekvenser for folkesundheden og for mennesker.

Venlig hilsen Lars
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen