Journalist om dagen, tegner om natten

Christoffer Zieler er både journalist og tegner. Han foretrækker tør, faktabaseret journalistik, men slipper underbevidstheden løs, når han tegner om natten. I weekenden vandt han en Pingpris

I midten af marts blev Christoffer Zieler hædret som Årets Bladtegner. I weekenden vandt han endnu en pris. Denne gang som Årets Journalistiske Tegner ved uddelingen af Pingpriserne i Lille Vega i København.

”Nu har jeg ryddet bordet i år, så der går nok lang tid, før jeg vinder en pris igen,” lyder det fra Christoffer Zieler.

Han siger, at Pingprisen betyder noget særligt for ham, fordi det er en tegneseriepris.

”Og jeg er i virkeligheden en tegneserietegner, der ikke kan lave lange tegneserier og derfor er havnet i et cartoon-format,” siger han.

Først tegner, så journalist

Christoffer Zieler er til daglig journalist på Universitetsavisen, hvor han også leverer tegninger. Desuden tegner og skriver han til Dagbladet Informations weekendtillæg, Moderne Tider.

Han begyndte som tegner på Universitetsavisen i begyndelsen af nullerne. Siden blev han journalist samme sted.

”Jeg ormede mig ind i skrivning via tegnearbejdet,” siger han.

Universitetsavisen er Københavns Universitets kritiske avis på net og print, som udgives for studerende og ansatte.

Tegninger er en ventil

Nogle gange skriver Christoffer Zieler artikler om de sager, han dækker. Andre gange laver han tegninger, eller begge dele.

”Tegningerne kan nogle gange være en ventil til at fortælle historier, hvor der ikke stilles de samme krav til dokumentation som i en journalistisk artikel,” siger han.

Som skrivende journalist er han blevet mere og mere optaget af ”tør, fakta-granskende journalistik”.

”Min holdning er, at dansk journalistik generelt er alt for sprælsk. Men når jeg tegner, er det underjeget, der taler, mens det er overjeget, der laver journalistikken. Men der er noget godt ved at bevæge sig mellem de to genrer, fordi begge dele er en form for undersøgelse,” siger han.

Nattearbejde

Han tegner ofte om aftenen eller om natten.

”På Universitetsavisen ender det ofte som natarbejde, efter de andre ting er lavet.”

Christoffer Zieler har tre drenge. Så han skal udnytte tiden optimalt.

”Nu har jeg fået min tredje søn og min tredje pose under hvert øje og er begyndt at overveje, om jeg kunne strukturere arbejdslivet så godt, at der bliver plads til både at tegne og skrive i de timer, hvor folk almindeligvis er vågne. Det ville måske være klogt at gøre, også for kvaliteten af mit arbejde i respekt for dem, der har hædret mig med priser i år,” siger Christoffer Zieler.

Du kan se to af Christoffer Zielers tegninger herunder:

Vinderne ved Pingpriserne er: Line Kjeldsen Jensen (bedste debut), Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi (bedste børne/ungdomstegneserie), Nilas Røpke Driessen (bedste nettegneserie), Christoffer Zieler (årets journalistiske tegner), Riad Sattouf (bedste internationale tegneserie på dansk), Emil Ferris (bedste internationale tegneserie), Ivar Gjørup (æresprisen) og Signe Parkins (bedste danske tegneserie).
 

1 Kommentar

Steen Voigt
11. JUNI 2018
Bravo!
Bravo!