Journalist: Morten Østergaard talte usandt i Folketinget

»Han taler direkte usandt,« siger journalist Claes Lautrup, efter at uddannelsesminister Morten Østergaard i et samråd skulle forklare, hvorfor han ikke ville give interview til en bog om universitetsverdenen. (Opdateret fredag kl 15:23: DF kalder ministeren i nyt samråd)

»Han taler direkte usandt,« siger journalist Claes Lautrup, efter at uddannelsesminister Morten Østergaard i et samråd skulle forklare, hvorfor han ikke ville give interview til en bog om universitetsverdenen. (Opdateret fredag kl 15:23: DF kalder ministeren i nyt samråd)

Det var ikke sandt, da uddannelsesminister Morten Østergaard (Rad.V.) i et åbent samråd tirsdag forklarede, hvorfor han ikke ønskede at medvirke i et interview til en bog om universitetsverdenen.

Det siger bogens forfatter, journalist Claes Lautrup, i dag til journalisten.dk.

Claes Lautrup retter en hård kritik mod uddannelsesminister Morten Østergaard.

»Jeg er uforstående over for, at han rent principielt står på et åbent samråd, transmitteret over tv, og taler direkte usandt,« siger Claes Lautrup.

Claes Lautrup er journalist på Berlingske og forfatter til bogen "Inden for murene – uden for rammerne", der gennemgår de seneste års store skandalesager i universitetsverdenen.

Uddannelsesminister Morten Østergaard blev bedt om at medvirke i et interview til bogen. Det afslog han. Det første spørgsmål under tirsdagens samråd handlede om ministerens begrundelse for ikke at medvirke. Her sagde Morten Østergaard:

"Da den nævnte forfatter Claes Lautrup spurgte mig, om jeg ville deltage i et interview, så bad jeg om at se materialet, der dannede baggrund for kritikken og dermed for de spørgsmål, jeg skulle stilles. Og det var desværre ikke muligt for forfatteren, og derfor syntes jeg ikke, at der var de fornødne forudsætninger for, at jeg kunne forholde mig til de spørgsmål og den kritik, som bogen ville rejse."

Den forklaring er ikke sand, siger journalist Claes Lautrup:

»Det er bare en måde at få en valid årsag til, hvorfor han ikke ville deltage – som så ikke er valid.«

Claes Lautrup forklarer, at han i flere uger lå i dialog, både per telefon og mail med Morten Østergaards særlige rådgiver Philip Flores og pressesekretær Ingeborg Nielsen, inden han til sidst per mail fik et afslag på interviewet. I forbindelse med denne dialog sendte Claes Lautrup både en oversigt over bogens indhold i en mail, og ministeriet fik også samtlige spørgsmål skriftligt i forvejen.

»At spørgsmålene eller konteksten ikke er nået frem til ham, det kan da godt være. Men det er ikke det, han siger i det samråd. Han siger, at det ikke var muligt at få materialet.«

Det er ikke sandt?

»Det kan jeg dokumentere sort på hvidt.«

Journalisten.dk er i besiddelse af mails fra Claes Lautrup til Uddannelsesministeriet, der underbygger hans påstand om, at ministeriet både fik bogens kontekst og spørgsmålene skriftligt.

I en mail sendt i slutningen af maj skriver Claes Lautrup:

"Som lovet i telefonen her til formiddag hermed information omkring min bog, hvori jeg ønsker ministerens deltagelse. Bogen er en kritisk analyse af forholdene i det danske forsker- og universitetsmiljø anno 2012. Jeg giver forholdene et serviceeftersyn og beskriver følgende mere indgående."

Herefter følger en lang gennemgang af bogens indhold.

Spørgsmålene, der skulle bruges i interviewet, blev sendt dagen efter i et word-dokument. Her spørger Claes Lautrup bl.a.

"Flere forskere har udpeget den såkaldte bibliometriske forskningsindikator som en af skurkene, når talen falder på uredelig forskningsaktivitet. Ifølge kritikerne har politikerne strammet hastighedsskruen så meget, at man nu uddeler en del af forskningsmidlerne til dem, der publicerer flest artikler i anerkendte videnskabelige tidsskrifter, hvilket stresser forskerne så meget, at det har negativ indvirkning på forskningens kvalitet. Hvad siger du til den kritik?"

Til sidst, efter yderligere forhandlinger, fik Claes Lautrup en kortfattet mail med beskeden, at ministeren ikke ønskede at deltage.

»Pointen er, at han ikke svarer korrekt på et af de spørgsmål, der stilles i det åbne samråd,« siger Claes Lautrup.

Han indleder sit oplæg i samrådet med at sige, at det bestemt er en sag, der fortjener en "seriøs drøftelse". Er din bog useriøs?

»Nej, det ved Gud den ikke er. Det er meget seriøst. Det er en bog, hvor alle de kritikpunkter, der opstilles, er baseret på fakta. Jeg henviser til undersøgelser, statistik, artikler, både videnskabelige og avisartikler. Det er rigtigt, at jeg har 20 kilder med, der er kritiske og sætter ord på det. Men det er ikke udsagn, der på noget tidspunkt får lov til at stå alene. Det er dækket ind qua dokumentation. Det er meget, meget seriøst og gennemarbejdet.«

»Du kan høre i samrådet, at han anerkender præmisserne for spørgsmålene. Han ønsker bare ikke at svare på dem.«

Handler det om, at du har smidt en møgsag på hans skrivebord?

»Det mener jeg ikke. Jeg mener faktisk, at han burde kunne svare hæderligt på dem. Han burde ikke være ubekendt med størstedelen af spørgsmålene, som han sagtens ville kunne give sin holdning til kende på. Det var det, der overraskede mig. Jeg forstår ikke, hvorfor han ikke deltager. Det er spørgsmål, der er rimeligt enkle, og som rent tematisk ligger inden for hans område. Det er mega-uforståeligt for mig.«

Journalisten.dk har forsøgt at få en kommentar fra uddannelsesminister Morten Østergaard til sagen.

Henvendelser til pressesekretæren blev i første omgang ikke besvaret. Journalisten.dk har spurgt, om det er korrekt, at der blev givet forkerte oplysninger under samrådet.

Spørgsmålene er også sendt direkte til uddannelsesminister Morten Østergaard selv. Han har set spørgsmålene, men er ikke selv vendt tilbage. Ifølge journalisten.dk's oplysninger er mailen til ministeren åbnet fem gange af tre forskellige medarbejdere i ministeriet.

Efter de mange henvendelser, og efter den direkte henvendelse til uddannelsesminister Morten Østergaard, har pressesekretær Ingeborg Nielsen kortfattet svaret, at:

"Jeg har modtaget din mail og vender tilbage. Mvh."

Samrådet blev indkaldt af Jens Henrik Thulesen Dahl og Alex Ahrendtsen, begge Dansk Folkeparti.

Jens Henrik Thulesen Dahl skriver her til eftermiddag til journalisten.dk, at uddannelsesminister Morten Østergaard nu vil blive indkaldt til et nyt samråd om sagen: 

"Det er naturligvis helt uantageligt, at Morten Østergaard tilsyneladende har talt usandt. Jeg oplevede ellers, at det var et godt og sagligt samråd – og at vi fik en saglig drøftelse af de punkter, som Claes Lautrup har peget på i sin bog. Nu vil vi på baggrund af Claes Lautrups dokumentation for forløbet indkalde ministeren til et nyt samråd. Vi er naturligvis nødt til at få en forklaring på hvorfor han sagde som han gjorde", skriver Jens Henrik Thulesen Dahl.

Opdateres… 

0 Kommentarer