Antallet af DJ-medlemmer i job med løntilskud er mere end fordoblet på et år. For ledige er det en god vej tilbage på arbejdsmarkedet – men du risikerer at tage brødet ud af munden på freelancerne. Og selv om modellen virker, så er det ikke noget, de store mediehuse gør sig i.
Løntilskud. Løntilskudsjob er noget, man får i kommunen eller en mindre virksomhed. Ifølge statistikken skal man som medlem af Dansk Journalistforbund i hvert fald ikke gøre sig store forhåbninger om at få et løntilskudsjob i Danmarks største mediehuse.
På trods af at syv procent af medlemmerne i Arbejdsløshedskassen for Journalistik, Kommunikation & Sprog (AJKS) er ansat i de største mediehuse (Berlingske Media, JP/Politikens Hus og TV2 Danmark), så tager mediehusene stort set ingen DJ'ere i job med løntilskud. I 2010 havde AJKS 154 medlemmer i private løntilskudsjobs. Mediehusene var repræsenteret med én journalist hos Jyllands-Posten og én journalist på Politikens Lokalaviser. I 2009 havde AJKS 66 medlemmer i private løntilskudsjob. Her var ingen hos store mediehuse.
»Det er meget ærgerligt, at de største arbejdsgivere på markedet ikke anvender dette aktiveringsredskab, som er en væsentlig del af beskæftigelsespolitikken i Danmark. Specielt mange nyuddannede ville have gavn af det og få en mulighed for at få fodfæste på arbejdsmarkedet,« siger udviklingschef i DJ Per Nielsen, der forklarer, at DJ for nogle år siden spurgte de største mediehuse, hvorfor de ikke tager flere ind i jobs med løntilskud. Forklaringen lød ifølge Per Nielsen, at ordningen var for bureaukratisk.
»Evalueringer viser, at private løntilskudsjobs er det, der virker mest effektivt i forhold til at få folk ind på arbejdsmarkedet. Det er det columbusæg, man bliver ved med at vende tilbage til. Hvis det er sådan, at arbejdsgiverne generelt ikke ønsker at bruge det, er det synd og skam,« siger lektor Thomas Bredgaard fra Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet.
Sådan forholder det sig ikke, svarer flere store mediehuse. Både Berlingske Media, JP/Politikens Hus og TV 2 fortæller samstemmende, at de har folk i jobs med løntilskud. Når det primært handler om medarbejdere, der ikke falder under DJ, så skyldes det ikke modvilje.
»Vi vil meget gerne bidrage til at give ledige noget konkret joberfaring, men der er desværre langt imellem forespørgslerne,« siger koncerndirektør i JP/Politikens Hus Stig Ørskov. Han husker ikke, at han har fået en forespørgsel fra DJ, og han opfordrer forbundet til at »gribe knoglen og ringe til os i stedet for at være fornærmede«.
Redaktionschef på TV2 Nyhederne Hans Peter Blicher fortæller, at TV 2 stort set ikke ansætter journalister for tiden, men lige nu har otte folk med løntilskud ansat i teknik og kommunikation. Hos Berlingske Media forsikrer personaledirektør Mads H. Rønnov-Jessen, at journalister med løntilskud er velkomne.
Per Nielsen fra DJ glæder sig over mediehusenes tilbagemelding.
»Jeg synes, vores medlemmer skal lægge mærke til det og benytte sig af det. Vi vil meget gerne ringe til Stig Ørskov og høre, hvad deres behov er. Så kan vi bruge det fremadrettet, når vi rådgiver vores medlemmer til at finde det rette job med løntilskud,« siger Per Nielsen.
»Det var som at være i en oase under beskydning.«
Jørgen Dragsdahl, 61 år. Journalist siden starten af 70'erne som blandt andet korrespondent og sikkerhedspolitisk medarbejder ved blandt andre Information og P1's "Orientering". Freelancer og højskolelærer siden 2001. Var i job med løntilskud på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) fra april 2010 til april 2011.
SKYTTEGRAV. I 2010 var det angiveligt ikke let at være journalist og hedde Jørgen Dragsdahl. Når han ringede til kilder, skyggede hans person for historien, fordi han var anklaget for at have været KGB-agent. I foråret 2010 kørte han en meget omtalt injuriesag imod professoren, der havde fremsat anklagerne, og det er svært at få et job som journalist, når man selv er i overskrifterne.
»Da jeg fik at vide fra jobcenteret, at aktiveringen nærmede sig, tænkte jeg mig godt om for at finde en god arbejdsplads. Jeg var bange for, at de sendte mig ud et sted, hvor jeg skulle slikke konvolutter i et halvt år,« fortæller Jørgen Dragsdahl.
De seneste 30-40 år har han lavet journalistik om sikkerhedspolitik for blandt andet Information og "Orientering" på P1. I 2007 bortfaldt mange freelanceopgaver, samtidig med at anklagerne mod ham som eks-KGB-agent blev fremsat.
»DIIS var som at være i en oase under beskydning,« fortæller Jørgen Dragsdahl.
»Det, jeg lavede på DIIS, var stort set det samme, som jeg har lavet før. Der var bare mere tid til at grave sig ned i kilderne, end der er, når man har en deadline hængende over hovedet. Og det var meget befriende,« siger han.
I starten af april stoppede han efter et år på DIIS, og han kan ikke gøre sig forhåbninger om at få et fast job der, hvis ikke han får en kandidatgrad.
»Jeg bliver snart 62 år, så det har jeg ikke tænkt mig, men perioden på DIIS har været en form for efteruddannelse på ret højt niveau. Det har gjort, at jeg i meget højere grad kan gennemskue, når kilder prøver at tale uden om sikkerhedspolitik. Det vil gøre min journalistik bedre. Jeg ser frem til igen at komme i gang med freelanceopgaver, og jeg har allerede en aftale med "Orientering" om at lave indslag fra USA.«
Fakta: Løntilskud
Som ledig har du pligt til at tage imod tilbud om aktivering. Et af de tilbud kan være en stilling i løntilskud, enten i det private eller offentlige.
66 AJKS-medlemmer var i privat løntilskudsjobs i 2009. I 2010 var tallet 154. I 2009 var 170 medlemmer i løntilskudsjobs i det offentlige. I 2010 var tallet 324.
Hvis du er i løntilskud i offentligt ejede virksomheder som for eksempel DR, modtager du dagpenge. I løntilskud i det private arbejder du på overenskomstmæssig løn, hvor det offentlige betaler halvdelen.
En løntilskudsstilling kan vare tre, seks eller 12 måneder. Det er ikke et krav, at det munder ud i en fast stilling. Løntilskudsjobs må ikke bruges til at udføre almindelige driftsopgaver.
Firmaer kan selv opslå stillinger med løntilskud, men man kan også søge uopfordret.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hvis man er i løntilskud i det offentlige, må man så udføre arbejde i sin fritid, hvis man kan opsnappe det? Selv om man har et kommunikationsjob, betaler regningerne jo ikke sig selv.