Aktindsigt

Journalist må ikke vide, hvornår Danmark er en del af krigen i Ukraine

Folketingets Ombudsmand stiller sig på Forsvarsministeriets side i en sag, hvor ministeriet afviste at svare på et banalt spørgsmål

Spørgsmålet er egentlig ret simpelt. Mens svaret derimod er hemmeligt – meget hemmeligt.

Tidligere på året spurgte journalist på Berlingske Andreas Lindqvist Forsvarsministeriet, om der foreligger en juridisk udredning af, hvornår Danmark er en del af krigen i Ukraine.

Andreas Lindqvist fik i juli 2022 af Forsvarsministeriet afslag på aktindsigten. Men ikke nok med det. Ministeriet ville heller ikke oplyse, hvorfor han fik afslag. Det var nemlig også hemmeligt.

Derfor bad Andreas Lindqvist Folketingets Ombudsmand om at kigge på sagen.

Fortrolig udtalelse

I en dugfrisk afgørelse stiller ombudsmanden sig på Forsvarsministeriets side.

Der var både i orden at afvise aktindsigten og i orden at undlade at begrunde for afslaget, hedder det i afgørelsen.

Her fremgår det også, at Folketingets Ombudsmand under sagen har fået en fortrolig udtalelse fra ministeriet.

Men indholdet af den orientering kan ombudsmanden ikke røbe indholdet af, skriver han i sine afgørelse. Gør han det, vil det nemlig ”indebære en prisgivelse” af de hensyn, der ligger bag afvisningen af aktindsigten.

Det er vildt

Andreas Lindqvist forklarer over for Journalisten, at han vil tage Ombudsmandens afgørelse til efterretning.

”Men personligt synes jeg, det er vildt, at vi ikke kun nægtes aktindsigt i juridiske vurderinger af, hvornår Danmark rent faktisk er i krig, men at vi heller ikke må få at vide, hvorfor vi ikke må få aktindsigten,” skriver han i en mail.

Han mener, det burde være muligt at få oplyst lovgrundlaget, når myndighederne beslutter at tilbageholde så væsentlige oplysninger.

”Men både ministerierne og Ombudsmanden mener simpelthen, at det er så hemmeligt, at vi ikke må vide hvorfor.”

Han forklarer, at han ikke er uimodtagelig over for et argument om, at Rusland ville kunne bruge en viden om, hvor Danmark mener, at grænsen går, før man er deltager i en krig.

”Men så må det også være muligt at redegøre for lovgrundlaget bag hemmeligholdelsen.”

Danmark har i flere omgange støttet Ukraine med våben. Blandt andet ved et besøg i april, hvor Mette Frederiksen og den spanske premierminister mødte præsident Volodymyr Zelinskyj.

0 Kommentarer