Journalist går ind i politik: “Meget angstprovokerende”

Anne Jørgensen stopper som journalist på Fyns Amts Avis’ lokalredaktion i Faaborg, fordi hun stiller op til det kommende kommunalvalg for Venstre. Nu er hun midlertidigt flyttet til magasinredaktionen i Svendborg. “Jeg kan godt se, at min karriere som lokaljournalist nok er ved at have nået sin ende”

“Jeg tænkte, at i stedet for bare at sidde og brokke mig derhjemme, så kan man jo prøve at søge indflydelse.”

Sådan siger journalist Anne Jørgensen fra Jysk Fynske Medier, som har valgt at stille op til det kommende kommunalvalg for Venstre i Faaborg-Midtfyn Kommune.

De sidste otte år har Anne Jørgensen arbejdet som lokaljournalist på Ugeavisen Faaborg. Det kunne hun dog ikke blive ved med, da det i sidste uge blev officielt, at hun ville stille op i lokalpolitik i samme område, som hun har dækket.

“Det er helt afgørende for os som medie, at der ikke må kunne rejses tvivl om vores objektivitet og uafhængighed. Derfor kan Anne ikke arbejde på en redaktion, som beskæftiger sig med politiske forhold,” lød det fra chefredaktør Poul Kjærgaard fra Fyens Stiftstidende, da avisen selv annoncerede opstillingen i sidste uge.

Det er en vurdering, Anne Jørgensen er enig i.

Jeg kan ikke lave politisk journalistik, det er helt sikkert. Men jeg ved jo heller ikke endnu, om lokalpolitik er noget for mig. Det skal jeg finde ud af. Det hele er stadig meget nyt,” siger hun.

Svært at kappe navlestrengen

Anne Jørgensen er dog ikke færdig som journalist. Hun fortsætter de næste tre uger i en stilling på Fyens Stiftstidende magasinredaktion i Svendborg, hvor hun skal skrive om bolig, livsstil og rejser.

“Det er jo ikke et problem i forhold til at være involveret i politik,” siger hun.

Hvad der skal ske efter de tre uger, er ikke afklaret endnu.

”Men jeg bliver jo nok ikke fyret. Vi prøver at rokere rundt på det,” siger Anne Jørgensen.

Hun fortæller, at det var en hård beslutning at gå ind i politik.

“Det er også svært, når man har været et sted i otte år, at kappe navlestrengen, for man har et kæmpe netværk og gode kolleger. Og jeg anede ikke, hvad der ville ske. Det var meget angstprovokerende. Men nogle gange må man bare ryste posen,” siger hun og tilføjer:

“Jeg har arbejdet i Faaborg i otte år og trængte virkelig til, at der skulle ske noget nyt. Tingene kørte i ring, og jeg har ikke kunnet finde ud af, hvad jeg skulle i stedet for.”

“Det skal være adskilt”

Anne Jørgensen kan godt være bekymret for, hvad beslutningen betyder for hendes fremtid som journalist.

“Jeg har gjort mig rigtigt mange overvejelser, for jeg vidste, det ville få konsekvenser arbejdsmæssigt. Jeg kan godt se, at min karriere som lokaljournalist nok er ved at have nået sin ende. En politisk redaktion kan ikke være politisk impliceret. Det skal være adskilt,” siger hun.

I første omgang vil hun dog vente og se, om hun bliver valgt, før hun kan vurdere de langsigtede konsekvenser.

“Jeg ved jo ikke, om jeg kommer ind i byrådet eller ej. Hvis det ikke sker, er situationen nok lidt en anden. Jeg ved ikke, om jeg vil kalde mig reel politiker, før jeg er blevet valgt ind,” siger hun.

Journalistikken kan være en fordel

I sin ungdom har Anne Jørgensen været formand for den lokale afdeling af Venstres Ungdom. Hun kendte derfor i forvejen flere medlemmer af Venstre i Faaborg, hvilket gjorde det til en nem beslutning at slutte sig til partiet. Hun har også flere gange tidligere sagt nej til at stille op for partiet, når de har spurgt hende.

Denne gang følte hun dog, det var det rette tidspunkt at sige ja.

“Jeg bor selv på Lyø, hvor vi bor 76 mennesker i det sydfynske øhav, som sejler frem og tilbage med færgen hver dag. Nogle gange synes jeg, det er svært i et lille samfund som det at råbe politikerne op om, hvad vi slås med til hverdag,” siger hun.

Kunne du ikke godt have en betydning for lokalsamfundet som journalist?

“Det har man som journalist, men der er man mere iagttager end en del af det politiske spil.”

Hun tror, at hendes erfaring som journalist kan blive et aktiv i forsøget på at blive valgt ind i byrådet i Faaborg-Midtfyn Kommune.

“Jeg synes, det er en fordel, at jeg har arbejdet i byen i otte år og ved, hvad der rører sig, og at jeg dermed kender en del til det politiske spil. Lokalpolitik handler jo om at komme ud og snakke med folk og lytte til dem, og det er jo basalt set det, jeg er uddannet til,” siger hun.

1 Kommentar

Arne Erikslev
10. AUGUST 2017
Anne held og lykke med dit
Anne held og lykke med dit valg om at gå ind i politik.
Har stor respekt for dine moralske holdninger til journalistisk etik.