Journalist er man for evigt

Kommunikatørerne er selv med til at bevare billedet af de gode journalister og de onde kommunikationsfolk. I et speciale anser kommunikatører sig selv for kritiske og uafhængige, mens de har et andet syn på deres kommunikatør-kollegaer

Man arbejder ikke som journalist, man er journalist, uanset om der står journalist eller kommunikatør på visitkortet. Det er en af de konklusioner, cand.public Lis Katharina Volke er kommet frem til i sit speciale om den journalistiske selvforståelse. Det fortæller hun om på kommunikationen.dk. 

Lis Katharina Volke har blandt andet udført fire omfattende forskningsinterviews med tidligere nyhedsjournalister, der er skiftet til et job inden for strategisk kommunikation. Hun ville undersøge, hvordan det har præget deres syn på sig selv som fuldblodsjournalister. Resultatet er: Det har det ikke.

Tre af interviewpersonerne sidder til daglig i magtfulde kommunikationsstillinger, hvor de fx laver pressehåndtering, og de ville ikke anerkende, at de er kommunikatører, fortæller Lis Katharina Volke til kommunikationen.dk.

En af den sagde:

»Mit mål er at få mit budskab i pressen. For at få mit budskab i pressen, er jeg nødt til at skrive journalistisk. For at skrive journalistisk, er jeg nødt til at arbejde journalistisk, og hvis jeg arbejder journalistisk og får mit journalistisk formidlede produkt i pressen, så er jeg journalist.«

Interviewpersonerne havde en klar oplevelse af, at de stadig bar rundt på journalistisk kritisk sans og uafhængighed modsat kommunikatører, som fx dem, der arbejder med strategisk kommunikation inden for toppolitik.

»Så billedet af den onde (kommunikatør) over for den gode (journalist) holdes også i live af nogle af de mange journalister, der i princippet er kommunikatører,« opsummerer Lis Katharina Volke.

1.500 af DJ’s godt 16.000 medlemmer er meldt ind i gruppen DJ Kommunikation. Men DJ anslår, at mellem 3.000-4.000 medlemmer arbejder med kommunikation. Især mange freelancere arbejder både med klassisk journalistik og kommunikation.

 

 

 journalist_kommunikation

Denne wordle er lavet på baggrund af jobtitler på medlemmer i DJ.

2 Kommentarer

Per Breindahl
9. SEPTEMBER 2013
Helt enig: Jeg ER journalist
Helt enig: Jeg ER journalist og vil altid være det! Uanset om der står redaktionssekretær, pressemedarbejder, kommunikationschef, arbejdsledig eller pensionist på visitkortet. Pressekortet ligger først af alle kort i pungen - selv om det er det, der bruges mindst.
John Kreiner
5. SEPTEMBER 2013
Da jeg begyndte som
Da jeg begyndte som journalistelev for en rasende masse år siden, blev jeg den første dag modtaget af min redaktør med ordene:

"Og så skal De vide (man sagde De til eleverne, og eleverne sagde De til de uddannede), så skal De vide, at her møder vi klokken 6.30 og går hjem, når vi er 67 (Nyrup gav os senere et par år tidligere fri).

Budskabet var klart, man er journalist altid...