Journalist blev kylet ud fra kampvalg i Dansk Metal

En reporter fra Fyens Stiftstidende blev taget i kraven og smidt ud fra generalforsamlingen hos Dansk Metal i Odense med kommentar om, at avisen havde skrevet nogle ”grimme artikler”. Dansk Metal afviser, at kritisk omtale var årsagen til udsmidningen

»Det var unødigt voldsomt. Jeg beder om en forklaring på, hvorfor jeg skal gå. Jeg protesterer og siger, at jeg troede, jeg havde en aftale med formanden. Men en mand hiver fat i kraven på mig, og så er de tre mand, som skubber og puffer mig ud ad døren,« fortæller journalistpraktikant Emil Jørgensen fra Fyens Stiftstidende.

Tirsdag havde han aftenvagt på avisen og blev sendt ud til en generalforsamling i fagforeningen Dansk Metal Odense, hvor der var 394 fremmødte til et kampvalg om formandsposten. Men Emil Jørgensen endte med at blive smidt ud og fik blandt andet følgende kommentar med på vejen fra en af de ansatte i Dansk Metals lokalafdeling:

”I har skrevet nogle grimme artikler om os i sidste uge,” lød det ifølge Emil Jørgensens egen reportage om generalforsamlingen i Fyens Stiftstidende.

Den pågældende medarbejder henviste tilsyneladende til en artikel, som Emil Jørgensens kollega havde skrevet ugen før, hvor Dansk Metal ikke ville oplyse, hvor mange der havde tilmeldt sig generalforsamlingen.

»Jeg ser ikke nogen grund til at piske det her op til et principielt problem. Men det var relevant at tage med i min artikel, fordi episoden siger rigtig meget om, hvor højspændt atmosfæren var omkring det kampvalg,« siger Emil Jørgensen. 

Sendte sms på forhånd

Et par timer før generalforsamlingen går i gang, sender Emil Jørgensen en sms til Dansk Metals lokalformand Lars Henning Hansen om, at han vil forsøge at nå ud til mødet, inden deadline. Han skriver også, at lokalformanden meget gerne må sende ham en sms med afstemningsresultatet, hvis han ikke når frem.

”Jeg skal gøre, hvad jeg kan, men jeg tror, at det bliver lidt hektisk,” lyder svaret på sms fra Dansk Metals lokalformand ifølge Emil Jørgensen.

Han får altså ikke noget egentligt svar på, om han må være til stede fysisk under generalforsamlingen. Som en privat forening afgør Dansk Metal suverænt, hvem der har adgang til deres møder.

Emil Jørgensen når frem lige inden punktet om formandsvalg.

»Jeg præsenter mig ved døren som journalist fra Fyens Stiftstidende og får anvist en plads. Der er nogle, som bemærker min tilstedeværelse, fordi jeg tager et par billeder og sidder med en notesblok. Derefter kommer der en og spørger, om jeg er journalist. Da jeg siger, at jeg er fra Fyens Stiftstidende, fortæller han, at journalister ikke er velkomne til generalforsamlingen, og siger, at det var ”nogle grimme” artikler, vi har skrevet om dem i sidste uge,« siger Emil Jørgensen. 

Spørgsmålet er altså, om han blev smidt ud, fordi han repræsenterede pressen, eller fordi han repræsenterede en avis, som havde skrevet en kritisk historie.

Metalformand: Kritisk omtale ikke årsagen

Men Dansk Metals lokalformand afviser, at årsagen var kritisk omtale. Det har ikke været muligt at få et interview med Lars Henning Hansen, men han har sendt nogle svar på mail via Dansk Metals pressechef.

”Jeg er uforstående over, at journalisten ikke frivilligt forlod generalforsamlingen de første gange, han blev bedt om det,” skriver Lars Henning Hansen i mailen til Journalisten.

”Man kan ikke bare dukke op til en generalforsamling i Dansk Metal uden at have en klar aftale på forhånd, og det havde journalisten ikke. Derfor blev han bedt om at forlade lokalet. Han blev ikke bedt om at gå på grund af en artikel, som hans kollega i sidste uge skrev om generalforsamlingen. Hvis han har fået indtryk af, at det er årsagen, så tager han fejl,” skriver Lars Henning Hansen.

Mener du, at det var forkert, at journalisten blev smidt ud?

”Nej, for vi havde ingen klar aftale om hans tilstedeværelse. Men jeg er ked af, hvis han har oplevet det så dramatisk, som han beskriver det i avisen,” skriver Lars Henning Hansen.

Der var mødt små 400 medlemmer af Dansk Metal Odense op til generalforsamlingen, mens 8.600 medlemmer ikke var mødt op.

Mange af de fraværende læser formentlig Fyens Stiftstidende. Er det ikke relevant for jeres medlemmer, at de kan læse om kampvalget hos Fyens Stiftstidende?

”Fyens Stiftstidende er ikke vores lokale medlemsblad, og vi informerer altid vores medlemmer om, hvad der sker på generalforsamlinger,” skriver Lars Henning Hansen. 

Formentlig en misforståelse

Emil Jørgensen hælder til den overbevisning, at der var tale om misforståelse og ikke en udelukkelse af en journalist fra et kritisk medie.

»Formanden har beklaget episoden over for mig. Og der er formentlig tale om en misforståelse. De har jo ret i, at vi ikke må være der, hvis vi ikke har en aftale. Og vi burde have været i bedre tid med at lave den aftale, ligesom min sms forud for mødet kunne have været mere klar i spyttet. Jeg tror ikke, at der er nogen oppefra, der har forsøgt at udelukke Fyens Stiftstidende. Det er mit indtryk, at det var nogle folk, der handlede på egen hånd,« siger Emil Jørgensen.

Lars Henning Hansen vandt i øvrigt kampvalget med et solidt flertal og fortsætter dermed som formand for Dansk Metal Odense. 

0 Kommentarer