Journalist-angreb er koordinerede

Forfølgelsen af journalister i Egypten er systematisk og samordnet, siger Jean-Francois Julliard, generalsekretær for Reportere uden grænser. Den internationale presse forlader nu Tahrir-pladsen af frygt for angreb (opdateret 10.20).

Forfølgelsen af journalister i Egypten er systematisk og samordnet, siger Jean-Francois Julliard, generalsekretær for Reportere uden grænser. Den internationale presse forlader nu Tahrir-pladsen af frygt for angreb (opdateret 10.20).

Faren ved at lave journalistik i Kairo er overhængende. Store internationale medier som BBC, Reuters og AP vælger nu at forlade den centrale Tahrir-plads af frygt for angreb. Det samme gør Berlingskes udsendte journalist Lene Frøslev.

– Det er for farligt lige nu. Vurderingen er, at der meget snart kan bryde skyderier ud på pladsen, fortæller Frøslev på B.dk.

Hun forklarer videre, at Berlingskes sikkerhedspolitik i konflikter er at holde sig til, hvad BBC gør.

Listen over angreb mod journalister i Egypten vokser time for time, og der hersker mindre og mindre tvivl om, at der er tale om en koordineret og målrettet kampagne, iværksat af Mubarak-styret.

»Regimet har besluttet sig for at gå efter medie-ansatte gennem sine tilhængere i en uhørt kampagne af vold og had. Det drejer sig ikke bare om censur. Det her handler om at rydde Kairo for alle journalister, der arbejder for udenlandske medier,« udtaler Jean-Francois Julliard.

Han opfordrer alle medier til at samarbejde om sikkerhedsforanstaltninger for journalisterne i landet og beder den internationale verden om at lægge diplomatisk pres på Egyptens regering.

»Det virker, som om journalister ikke længere er sikre nogen steder i Kairo. Adskillige nyhedsbureauer er blevet angrebet. Egyptens regerings øverste ledelse må holdes ansvarlig for disse fysiske angreb,« siger Julliard og nævner muligheden for at indføre internationale sanktioner mod Egypten.

Det strømmer løbende ind med nye rapporter om journalister, der er blevet angrebet eller arresteret. Journalist Ernst Poulsen har på sin blog forsøgt at skabe et foreløbigt overblik og har her listet 70 kendte episoder, herunder de danske journalister Anders Brandt, Henrik Lerche, Henrik Tandholdt og Steffen Jensen.

Den seneste opgørelse fra det amerikanske ABC News fortæller om mere end 50 episoder, og listen kan suppleres af tilsvarende opgørelser fra CPJ og Reportere uden grænser, der også fortæller om 3 forsvundne journalister.

0 Kommentarer