Jon Lund: DJ-støtte til Google-told er absurd

Det er et absurd forsøg på at skrue tiden tilbage, når DJ støtter ideen om en 'Google-told', der skal hente nogle af de annoncemillioner tilbage, som Google tjener på dansk journalistik, siger DONA-formand Jon Lund til Journalisten.dk. DJ afviser kritikken.

Det er et absurd forsøg på at skrue tiden tilbage, når DJ støtter ideen om en 'Google-told', der skal hente nogle af de annoncemillioner tilbage, som Google tjener på dansk journalistik, siger DONA-formand Jon Lund til Journalisten.dk. DJ afviser kritikken.

Skal Google betale en slags told i Danmark, fordi søgemaskinen tjener annoncemillioner på dansk indhold – eksempelvis journalistik?

Det mener Altingets chefredaktør Rasmus Nielsen, der lancerede ideen om en særlig Google-told over for Mediawatch. Dansk Journalistforbund (DJ) er tilhængere af ideen, selvom forbundet ikke helt ved, hvordan den skal skrues sammen.

Men nu går Jon Lund, formand for foreningen for danske netjournalister, DONA. Jon Lund er også konsulent med speciale i nye medier og teknologi. Han startede med at kritisere forslaget på Twitter:

"Journalistforbundet og Altinget foreslår skat på Google. Det er absurd!" lød det.

Du kalder DJ's støtte til en Google-told for absurd. Hvorfor?

»Det absurde er, at medierne står i en skidt situation, hvor de har svært ved at tjene penge på journalistikken. Men den løsning, DJ peger på, er at save den gren over, medierne sidder på. Verden har ændret sig de sidste 10 år, og internettet er kommet til. Det er der en masse gode, men også nogle dårlige, ting ved. Problemet er, at en Google-told er et forsøg på at rulle det hele tilbage til gamle dage,« siger Jon Lund til Journalisten.dk.

Hvorfor er en Google-told at rulle det hele tilbage?

»Google er de facto den store vejviser på nettet, og uden Google var nettet ikke til at finde hoved eller hale i. Det er også til stor gavn for aviserne, for uden Google var det meget sværere at finde vej til deres nyheder. Når man begynder at skyde på Google, så vender man tingene helt på hovedet. Det viser en total mangel på forståelse for, hvad internettet kan bruges til.«

Hos Dansk Journalistforbund giver formand Mogens Blicher Bjerregård ikke meget for Jon Lunds argument om, at en Google-told er et forsøg på at rulle tiden tilbage.

»Sådan kan man sige om rigtig mange ting. Det er ikke et argument, jeg falder for. Men jeg ved ikke, hvilken form, det her skal have. Google-tolden er et konkret og godt bud, som er en overvejelse værd. Men det svære er jo at finde den rigtige model. Problemet er, hvis der ikke er nogen til at finansiere godt indhold på nettet,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

Han tilføjer, at Google også betaler for lidt i skat til den danske stat i forhold til, hvor meget virksomheden tjener på dansk indhold.

»Virksomheder som Google henter rigtig mange annoncekroner i Danmark, og en del af dem bliver taget fra danske medier. Det vil sige, at der forsvinder penge ud af det danske mediemarked, samtidig med at Google lever af, at der er indhold. Derfor synes jeg også, de skal bidrage til, at det indhold bliver produceret,« fortsætter DJ-formanden.

Jon Lund mener, at problemet er reelt, men løsningen en helt anden. På hans Facebook-profil har debatten kørt siden i går eftermiddags. Her erklærer Jon Lund, at "løsningen ligger i statspenge til kvalitetsjournalistik".

Hvordan skal statsstøtte redde journalistikken?

»Det kan jo ikke betale sig at lave god journalistik i dag. Det er fantastisk dyrt at lav kvalitetsjournalistik, og det er virkelig svært at tjene penge på. Der er argumenterne om, at vi er et lille sprogområde og al den slags. Men det er synd for demokratiet, og derfor må skattefar til, så der kan komme penge til kvalitet,« siger Jon Lund.

Han henviser til Dyremose-udvalgets rapport, som ligger til grund for en ny model for dansk mediestøtte, der er på vej. Lund understreger, at der er knaster i forslaget, men roser to konkrete ideer i rapporten:

»Det ene er, at udvalget lægger op til en støtte uafhængig af platform – det vil sige, at det skal være ligegyldigt, om journalistikken er på papir eller på nettet. Det andet er, at støtten skal tildeles efter redaktionelle medarbejderes løn. Det betyder, at det er den dyre journalistik, som der netop ikke er råd til i dag, man vil støtte,« siger Jon Lund.

2 Kommentarer

Michael Bjørnbak Martensen
13. JANUAR 2012
Re: Jon Lund: DJ-støtte til Google-told er absurd

Jon Lund har mange kontante meninger, der på ganske mange måder er udmærket til at skabe kant i en debat.

DJ´s bud på en finansieringskilde med en google-skat synes dog ikke så tosset, når man både ser historisk på hvad der kan opkræves told, afgifter, gebyrer, osv af.

I 1400-tallet betalte skibe told for at sejle gennem Øresund og idérigdommen dengangog videre op i de næste århundreder var ganske stor. Vi bor f.eks. i et område, hvor man lavede potter (af ler) i stride strømme, hvor man skulle betale told for at komme inden for Københavns bymure, når man ville sælge potter på byens torve. 

Lige nu - i 2012 - ser vi en anden form for økonomi med kommunernes indtægter på mobilselskabernes telemaster. Kommunerne har forlængst fået øje på indtægtsmulighederne, hvor man f.eks. i Guldborgssund med et firedoblede lejen. I Norddjurs Kommune koster det væsentligt mere for teleselskaberne end i nabokommunerne, hvor borgmesteren, Jan Petersen (S) yderligt lægger pres på Folketinget  ved at kræve bedre dækning fra teleselskaberne via lovgivningen.

Det her lader sig naturligvis gøre, fordi teleselskaberne er villige til at betale. Og det er de naturligvis villige til, fordi alternativet er at gå glip af en forretning. 

Og lige netop den situation gælder også for google. Google tjener - vist nok - omkring 4 mia. kroner i Danmark på annoncer, søgeoptimeringer, etc., så det er logik for de små høns, at markedet er interessant for google.

Og der er minimum to gode argumenter for at google betaler til den dankse statskasse for at finasiere journalistikken:

1) Annoncørerne får hits ved at brugerne søger journalistiske produkter.

2) Uden gode journalistiske produkter vil antallet af hits rasle ned.

Så, efter min bedste opfattelse, er DJ´s bestræbelser meget udmærkede - men om man sådan lige kan finde en administrativ og teknisk let måde at få det til at virke på, er en anden side af sagen. 

Thomas Roesen
5. JANUAR 2012
Re: Jon Lund: DJ-støtte til Google-told er absurd

Jeg synes istedet Dansk Jounalistforbund skulle prøve at oprette deres egen artikeldatabase som kunne konkurrere med Google.

Vil man have, må man også give. - Ingen arme, ingen småkager.

Man kan ikke bare 'straffe' andre fordi man selv er bagud på point.