
Et råd til nyuddannede journalister og kommunikatører er at tænke utraditionelt og være åben for eksempelvis jobs, der kombinerer journalistik og kommunikation. Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
”Jeg er ikke dybt bekymret. Jeg er bekymret i forhold til det klassiske journalistiske område, fordi vi har set så mange sparerunder. Men for de nyuddannede tænker jeg egentlig, at det ser ikke værst ud.”
Sådan opsummerer Linda Garlov, direktør i a-kassen AJKS, status på det arbejdsmarked, som en nyuddannet årgang journalister, kommunikatører og kreative nu skal finde deres ben på. De afslutter studierne på et tidspunkt, hvor ledigheden generelt er lav, men hvor mediebranchen har været igennem et barsk halvår med sparerunder adskillige steder – blandt andet på TV 2, Sjællandske Medier og Jyllands-Posten.
Der er aktuelt 2.000 ledige medlemmer af AJKS, hvor det tilsvarende tal på samme tidspunkt sidste år var 1.850, men for to år siden var tallet oppe på 2.700.
”Der er ikke så mange arbejdsløse, som der har været før i tiden, og det tyder på, at medlemmerne er gode til at finde mulighederne, hvor de er,” siger Linda Garlov.
Der er dog også malurt i jobbilledet. Der er måske nok en del kommunikationsstillinger slået op, men ifølge Linda Garlov er det helt normalt med 200-300 ansøgere til den type stillinger, fordi de tiltrækker personer med forskellig faglig baggrund.
Og så sætter rækken af sparerunder i mediehusene deres aftryk på situationen.
”Vi har set sparerunder, hvor der er blevet afskediget rigtigt mange, og de kommer også ud og melder sig arbejdsløse nu. Samtidig med at dimittender kommer ud. Så på den måde kommer der et pres på,” siger Linda Garlov, som dog peger på, at det også kan give åbninger nogle steder.
”Nogle nyuddannede går ind og får nogle opgaver, fordi de har sparet så meget, at de skal bruge vikarer. Så man skal ikke sige, det er helt håbløst,” siger hun og tilføjer:
”Men de faste stillinger hænger nok ikke på træerne der.”
”Hårde vilkår” at begynde arbejdslivet på
Generelt kan de i AJKS se en tendens til, at nyuddannede ’helt klart’ i højere grad end andre får tidsbegrænsede stillinger for eksempel i form af projektansættelser eller vikariater.
”Man skal ikke være så bekymret, hvis ikke man kan få det faste job. For det ene job tager det andet, og pludselig er den der, eller også kommer noget andet. Ofte er det nemmere at komme i job, når man har et job, også hvis det er et vikariat,” siger Linda Garlov.
Henrik Friis Vilmar er som fællestillidsrepræsentant for journalisterne på Danmarks største mediearbejdsplads, DR, er bekymret over udviklingen med de midlertidige stillinger.
”Det er en stor belastning at starte sin karriere med tidsbegrænsede stillinger, måske oven i købet med flere forlængelser. Der er en kæmpe usikkerhed forbundet med en løs ansættelse,” siger han og peger på, at folk i løse ansættelser er mere eksponeret for stress end andre.
Han siger, at ’selvfølgelig er der jobs at komme efter’ i DR, også for nyuddannede. På så stor en arbejdsplads vil der altid ske en vis udskiftning. Men generelt ser han en tendens på medie-arbejdsmarkedet, hvor det bliver sværere og sværere at redde sig et fast job,. Han tror, det falder sammen med, at der på grund af sparerunder bliver færre journalistjobs at søge om.
”Det er hårde vilkår at begynde sit arbejdsliv på,” mener han.
Bureauerne ansætter færre
Jesper Jørgen Hansen, som er faglig koordinator for Kreativ Kommunikation på DMJX, ser en tendens til, at det også er blevet sværere for de kreative kommunikatører at få fast job.
”Bureauerne holder vejret. Der har været færre bureauer, som har haft lyst til at ansætte lige nu,” siger han.
Før corona var det typisk to tredjedele af et hold på Kreativ Kommunikation, som havde et fast job inden de påbegyndte deres bachelor. Denne gang var det godt og vel en tredjedel, som havde et fast job.
Ifølge Jesper Jørgen Hansen skyldes afmatningen en kombination af efterdønninger af corona, økonomisk afmatning på grund af krigen i Ukraine og så en branche, som afventer, hvordan kunstig intelligens kommer til at ændre markedet og arbejdsopgaverne.
Fra AJKS råder direktør Linda Garlov nyuddannede og andre ledige til at tænke utraditionelt og gå efter jobs, der for eksempel kombinerer journalistik og kommunikation.
”Det ser ikke sort-sort ud, for ledigheden er lav, men det er stadig hårdt for den enkelte, der står derude,” siger hun.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.