Job i kanten af faget

 

 

Selv om ledigheden i Østjylland er høj – 13 procent – og stadig stigende, så er det samlede antal journalistjob steget. Folk arbejder bare inden for helt andre områder end journalistikken.

For fem år siden arbejdede 70 procent af journalisterne i Kreds 4 inden for radio, tv og aviser. I dag arbejder kun 42 procent af de østjyske journalister på de traditionelle nyhedsmedier.

Sådan sagde Lars Kabel, leder af CFJE, da han fremlagde tal fra sin undersøgelse om journalistiske arbejdspladser i Østjylland. Det skete tirsdag den 29. januar i et fyldt auditorium på Journalisthøjskolen.

Ifølge Lars Kabels undersøgelse er der i dag brug for journalister, der kender til projektledelse, budgetstyring og erhvervsliv – og frem for alt multimediefolk. Mediekonvergensen er slet ikke kommet til Østjylland endnu, men den kommer, lovede Lars Kabel, ligesom den nye kommercielle radiostation, P5, også får brug for indslag fra Østjylland.

I panelet sad tre arbejdsgivere: Ellen Birgitte Riis, Jan Klinker og Kim Ruberg. De repræsenterer yderkanten af det journalistiske arbejdsmarked.

Ellen Birgitte Riis, producer og tilrettelægger på Deluca Film, bruger journalister som tilrettelæggere og til research, fundraising og til at formulere og lede projekter.

Ifølge hende er journalister gode til at formidle selv komplicerede sammenhænge og til at arbejde under pres, men de forventer ofte en alt for høj løn, kender ikke meget til markedsmekanismerne inden for tv-branchen og er ikke meget for at arbejde med en klumpsum – fast pris for et givet arbejde, ligesom de tit efterlyser en leder og en sparringspartner.

Jan Klinker, human ressource chef hos CCI, der laver grafiske løsninger for aviser i store dele af verden, sagde, at journalister har en alt for snæver faglig opfattelse. De skal prøve at få øje på alternativerne. På CCI er der 430 ansatte – heraf tre journalister. Når journalister søger job på CCI, spørger de efter et personaleblad eller et job i marketingafdelingen, selv om CCI har brug for formidlere i næsten alle deres projekter.

Kim Ruberg, kommunikationsrådgiver og medejer af Jøp, Ove og Myrthu, ansætter også journalister, men sagde:

"I er ikke så helvedes dygtige, som I selv tror. I skraber kun lige i overfladen. Mange af vores bedste folk er akademikere med en tillægsuddannelse."

Det, han får brug for fremover, er journalister, der kan storytelling:

"De skal kunne forstå kompleksiteten og have erfaring."

0 Kommentarer