Joachim Ladefoged: Otte minutter med Messi

Fotograf Joachim Ladefoged havde mere end travlt, da han skulle fotografere verdens bedste fodboldspiller, Lionel Messi, til forsiden af TIME Magazine. Efter to minutter signalerede pressechefen, at tiden var ved at løbe ud.

Fotograf Joachim Ladefoged havde mere end travlt, da han skulle fotografere verdens bedste fodboldspiller, Lionel Messi, til forsiden af TIME Magazine. Efter to minutter signalerede pressechefen, at tiden var ved at løbe ud.

»Når man fotograferer store stjerner, skal det nogle gange gå afsindigt stærkt. Da jeg skulle fotografere Lionel Messi i Barcelona, var jeg klar til, at jeg måske kun havde to minutter. Hvis vi var heldige, ville vi få en halv time,« siger Joachim Ladefoged om billedet af verdens bedste fodboldspiller, der endte på forsiden af februarnummeret af Time Magazine.

Opgaven var at skyde et close up-portræt til forsiden af TIME og et åbningsopslag inde i bladet. Joachim Ladefoged skød med mit Canon-kamera og havde lejet et flashanlæg. Messi ankom i almindeligt tøj sammen med to pressefolk.

»Jeg viste Messi et par billeder på min iPhone for at forklare ham, hvad jeg gik efter. Jeg begyndte at fotografere, men allerede efter to minutter begyndte pressechefen at kigge på mig med et blik, der sagde, at nu var det nok. Der havde jeg kun trykket på knappen 15 gange. Så det var en anelse presset. Jeg vidste, at jeg ikke havde tid til at tøve, jeg måtte bare køre på og dirigere ham hele tiden. Der var ikke tid til at eksperimentere,« fortæller Joachim Ladefoged.

TIME havde på forhånd bedt om, at Joachim Ladefoged skulle fotografere Messi på tre forskellige baggrunde.

»Da vi var færdige med den sorte og den hvide baggrund, rev min assistent og TIMEs journalist baggrunden ned, så vi kunne skyde det sidste op ad den glasvæg, de hang på. I alt tog jeg 55 fotos på otte minutter. Det er ikke de ideelle betingelser, der var for eksempel ikke tid til at ændre lyset. Men efter omstændighederne er jeg tilfreds med resultatet.«

Hvordan kom aftalen i stand at fotografere en stjerne som Lionel Messi?

»Jeg arbejder for TIME og New York Times Magazine. Det er mine to store redaktionelle kunder. Så det var i virkeligheden bare en opgave for et blad, jeg arbejder for i forvejen. Jeg har for eksempel taget billeder af den palæstinensiske præsident, Mahmut Abbas, og teenagestjernen Justin Bieber for TIME. Det særlige var, at det var Lionel Messi – og at det var til forsiden. Jeg er fodboldfanatiker og kæmpestor fan af FC Barcalona og Messi. Så da de spurgte, om jeg gad skyde ham, sagde jeg med det samme "ja, det er da klart". Jeg rykkede virkelig meget rundt i kalenderen, for at det kunne lade sig gøre.«

Hvad har reaktionen på billedet været?

»Det har været ret overvældende. De store danske netaviser har skrevet om det, jeg har været i Aftenshowet, og nu taler jeg med dig. Da jeg lagde billedet ud på Facebook, fik jeg 500 likes og 100 kommentarer. Folk synes, det er helt vildt. Når jeg snakker med folk her i Ry og andre steder, synes de, at det er sejt, at jeg har mødt Messi. Den lokale fodboldklub har sågar bedt mig om at komme forbi en dag og fortælle fodbolddrengene om mødet.«

Hvad har du selv fået ud af det?

»For mig personligt er det vigtigt, at jeg i min portfolie kan vise, at jeg har lavet en forside til TIME. Og at det var et billede af verdens største fodboldspiller betyder, at jeg er kommet op på et niveau, hvor jeg har bedre muligheder for at fotografere de helt store stjerner. Jeg har haft en god start på året med Messi-billedet, en opgave for New York Times Magazine, TDC's årsberetning og cover story for UD&SE. Men det kan også godt være, at den næste opgave bliver et portræt af en ukendt til fagbladet Socialpædagogen, og det er også helt fint. Men kan nemlig ikke leve af at lave en enkelt forside i ny og næ.«

Du kan se forsidebilledet i det nye nummer af Journalisten, der udkommer i dag. 

0 Kommentarer