»Jo mere original din idé er, jo dårligere råd vil du få«

Den autodidakte produktdesigner Tobias van Schneider holdt i weekenden et oplæg i København med råd til start-ups. Hans livsfilosofi er, at vi skal »keep it stupid and simple« og ikke »keep it simple, stupid«, som mange ellers går og siger. Læs hans fem gode råd her

Den første af de i alt fem talere på weekendens We Love Graphic Design-arrangement var den hurtigsnakkende tyskfødte amerikaner Tobias van Schneider.

På storskærmen bag ham indleder han med at vise en animeret version af Jorden. Der zoomes ind på Köln, hvor han er født, så flyttes fokus til Østrig, hvor han voksede op, så Stockholm, hvor han har boet, og sidst Greenpoint i Brooklyn, New York, hvor han bor i dag.

Det er hans cv, han er ved at fremføre, og det hele ser lækkert og legende ud og harmonerer fint med hans koboltblå bukser og hans store fuldskæg og cykelstyroverskæg.

Han droppede ud af gymnasiet som 16-årig, fortæller han, og nu kalder han sig produktdesigner.

»Jeg har aldrig haft et rigtigt fuldtidsjob. Jeg lukkede mit designstudie og begyndte at arbejde for Spotify. Det er et musikfirma, I måske har hørt om.«

Han snor skægget med en finger og afventer publikums grin.

»Men så sagde jeg op, fordi det blev for kedeligt. Jeg havde brug for at lave noget nyt, nogle nye udfordringer. Og jeg har arbejdet for Google, Sony, Red Bull, Toyota. I dag laver jeg mest memes,« siger han.

Klag og gør noget ved det

Et meme kan være et billede, en tekst eller en video, der spredes viralt. Tobias van Schneider viser os tre af sine memes.  De er ret morsomme, og folk griner oprigtigt.

»Det er sjovt at lave, men det betaler ikke særlig godt. Men – som jeg startede med at sige: Side projects are stupid

Som barn fik Tobias van Schneider at vide af sin mor, at han altid klagede. »Gør noget ved det, du er træt af, og lad være med at klage,« sagde hun, for det nytter ikke noget at klage, mente moren.

I dag er han ikke holdt op med at klage, til gengæld er han begyndt rent faktisk at gøre noget ved det, han klager over.

»Engang klagede jeg over vejr-apps til min telefon, fordi de insisterede på altid at se så videnskabelige ud og være fyldt med alle mulige ubrugelige oplysninger. Så jeg lavede en app, der helt simpelt fortalte, hvordan vejret er – og intet andet: It’s fucking raining. Eller: It’s fucking hot. Jeg fortalte en masse venner om min idé, og de sagde, at det var dumt, men alligevel lavede jeg den sammen med en tekniker.«

Det er en simpel og dum idé, det vedstår han gerne, men nu er der 2,5 millioner, der har downloadet den i App Store, og selv om han kun tager omkring fem kroner for den, og Apple tager deres del af kagen, har han tjent »en fin slat penge« på den.

En masse dumme idéer

Siden har Tobias van Schneider lavet en række ret vidtrækkende projekter, bl.a. Semplice, som egentlig bare var en hjemmeside, han byggede til sin portfolio, men som endte med at være så elegant og brugervenlig, at han tænkte: Måske er der også andre designere, der kan bruge den til deres portfolios? I dag er det en virksomhed med fem fuldtidsansatte.

»Alt det her gør jeg, fordi jeg synes, det er sjovt. En af mine favoritter er The Passive Aggressive Password Machine,« siger han om hjemmesiden, som har det simple koncept, at man som bruger skal indtaste et tilstrækkeligt svært password, men hele tiden får man – på en temmelig passiv-aggressiv måde – at vide af maskinen, at kodeordet ikke er stærkt nok.

»Det var bare en dum idé, og et år senere sagde jeg til en ven: Hey, vi kiggede aldrig på Google Analytics, lad os se, hvor mange der egentlig besøgte hjemmesiden. Det viste sig så, at det havde over 13 mio. mennesker gjort.«

Et lignende projekt er hjemmesiden Take me to a useless website.

Fem principper

Det hele lyder legende let, og det er det også, hævder Tobias van Schneider. Han har fem principper, som han anbefaler, at man følger, hvis man gerne vil lave »dumme og simple« projekter – og tjene penge på dem:

1. Tillad dig selv at være dum

»Når man taler med venner og familie, spørger de altid: Hvordan tjener du penge på det? Det kan være en ubehagelig konfrontation, men du skal bare holde fast i, at du laver noget, der er sjovt – og dumt. Så længe ingen har forventninger til dig, kan det ikke gå galt.«

2. Ignorer alle

»Mine venner og min familie ønsker ikke at jeg mislykkes, så de vil altid sige, at mine idéer er gode, og derfor lede mig i en forkert retning. Mine fjender vil altid ønske, at jeg slår fejl, så de vil også lede mig i en forkert retning. Derfor er man nødt til at ignorere alle, og helt ærligt: Hvornår har du sidst forladt et brainstormmøde og sagt: ’Det var fantastisk’? Det sker bare ikke, for brainstorms smadrer idéer. Og jo mere original en idé er, jo dårligere råd vil du få. Så ignorér dem alle.«

3. Stol på din mavefornemmelse

»I en tid, hvor vi måler alting med big data, og vi sørger for at teste alt, udelukker vi ofte idéer, der senere kunne vise sig at være gode. Så jeg forsøger at modstå den bevægelse i tiden og i stedet stole på, hvad jeg selv føler. I virkeligheden er en mavefornemmelse jo ikke kun noget emotionelt: Det er en kombination af intuition, instinkt og erfaring, og på den måde kan man sige, at der rent faktisk er ægte data bag mavefornemmelser.«

4. A jack of all trades – and a master of some
»På engelsk findes udtrykket ”a jack of all trades and a master of none" (som kunne betyde ”svend i alle håndværk, men ikke ekspert i nogen”, red.). Det er forældet. For mig handler det om at forblive fleksibel og sørge for altid at være specialiseret. Tiderne har skiftet. I dag er der ikke nogen i vores branche, der specialiserer sig i ét enkelt felt – der er ingen skruetrækkere, vi er alle blevet schweizerknive.«

5. Hold dig i gang

»Det er svært at tage sig sammen til at løbe en tur, hvis du sidder i din sofa. Men hvis du allerede er ude at gå, er det lettere. Jeg forsøger altid at gå. I stedet for at se tv arbejder jeg på næste produkt, og i stedet for at læse én bog og køre fast i den og stoppe med at læse, har jeg gang i fem-seks bøger på én gang, og når jeg kører fast i en, så tager jeg fat i den næste. Og så er jeg opmærksom på, hvor jeg er, og på, at der, hvor jeg er, er min prioritet. Så når jeg sidder i sofaen og laver ingenting, så må jeg indrømme, at det er min prioritet.«

2 Kommentarer

Rasmus Engholm
6. OKTOBER 2016
Kan informere om, at
Kan informere om, at Authentic Weather koster 16 kr. i AppStore :)
Karina Bjerregaard
4. OKTOBER 2016
Tak for en meget inspirerende
Tak for en meget inspirerende artikel ;-) !