Jesper Tynell vinder Cavlingprisen 2009

P1's Orientering har nu en Cavling-vinder ombord. Redaktionens rets- og socialpolitiske fagmedarbejder, Jesper Tynell, er årets modtager af landets mest prestigefyldte journalistpris. (opdateret)

P1's Orientering har nu en Cavling-vinder ombord. Redaktionens rets- og socialpolitiske fagmedarbejder, Jesper Tynell, er årets modtager af landets mest prestigefyldte journalistpris. (opdateret)For første gang i 14 år vinder en radiojournalist Cavlingprisen. Hæderen tilfalder Jesper Tynell, der i en serie på 15 radioindslag har afdækket det, Orienterings hjemmeside kalder "ministerens mindre demokratiske metoder".

Ministeren er tidligere beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, og i løbet af de sammenlagt fem timers radio viser Jesper Tynell, hvordan Hjort Frederiksen og hans embedsmænd i en række sager handlede lovstridigt eller forbrød sig mod vanlige principper i demokratiet.

Da Journalisten.dk får fat i Jesper Tynell, er det en ganske underspillet prisvinder, der er i røret.
»Lige nu tager jeg det egentlig stille og roligt – men jeg er selvfølgelig virkelig glad for prisen.«

Tynell bliver afbrudt af en anden telefon. Det er Erik Valeur, der ringer for at sige tillykke. Valeur var med til at vinde Cavlingprisen for 14 år siden for dækningen af begivenhederne på Nørrebro den 18. maj 1993.
Og netop Valeurs radiodokumentar "Skyd efter benene" om 18. maj-urolighederne var med til at sætte Tynell i gang med at lave radio, fortæller han:

»Jeg blev inspireret af at høre radiomontager og dokumentarer tilbage i 90'erne, og "Skyd efter benene" er en af de udsendelser, jeg husker," siger han og forklarer, at han altid har set Cavlingprisen som en pris, der signalerer, at vinderen nu for alvor er blevet en voksen journalist.

»Vores billeder af os selv afhænger af, hvad omverdenen fortæller os. Cavling-komitéen har sagt "nu er du en voksen mand, Jesper" – og det er jeg vel så,« siger han i en lidt forundret tone og afslutter interviewet med en latter.

Blandt afsløringerne i de 15 indslag var, at:

  • Claus Hjort Frederiksen gav Folketinget usande oplysninger.
  • Ministeren afskaffede kravene til udenlandske arbejdstageres sikkerhed i farlige job – i al hemmelighed og uden om Folketinget.
  • Beskæftigelsesministeriet bad kommunerne administrere den såkaldte 300-timers regel på en ulovlig måde.
  • Ministeriet bestilte misvisende tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen for at dreje den offentlige debat til egen fordel.
  • Embedsmænd slettede belastende dokumenter fra ministeriets arkiver.

Indslagene i serien "Ministerens mindre demokratiske metoder" er samlet på Orienterings hjemmeside, hvor de alle kan høres i fuld længde. Her kan man også finde Jesper Tynells metoderapport, hvor han på syv tætskrevne sider forklarer, hvordan han har arbejdet med indslagene.

Den synlige belønning for serien, der udviklede sig løbende hen over et helt år, får Jesper Tynell på fredag den 8. januar klokken 15. Her får han overrakt Cavling-statuetten samt prisen på 20.000 kroner i Journalisternes Hus i København, ligesom han har mulighed for at holde en takketale.

Her var formaningen fra Cavling-komitéens formand, Carsten Ingemann, til den glade vinder i den anden ende af telefonforbindelsen dog klar: "Din tale må ikke være lige så lang som dine indslag."

Se, hvordan Jesper Tynell fejrede prisen på Journalisten.dk's web-tv.

21 Kommentarer

Jan August Hillers
9. JANUAR 2012
Re: Jesper Tynell vinder Cavlingprisen 2009
Så lige denne side og debat igen. Det er en skændsel for demokratiet og for danske journalister , at Hjorth Frederiksen slap af sted med dette. Den Fjerde Statsmagt er afgået ved døden.
Jens Bjerregård
9. SEPTEMBER 2011
Re: Jesper Tynell vinder Cavlingprisen 2009

Jeg vil mene at disse afsløringer som ligefrem har kastet en pris af sig, må være nok til at sætte de indvoldlverede parter bag lås og slå! Vi kan i et anstændigt demokrati simpelthen ikke have så stor en mangel på tillid som der er grund til med en mand som Claus Hjort. Derudover at bestille vildledende dokumenter tenderer dokumentfalsk, subsidiært bevidst svindel.

Dette hører ikke hjemme i et retssamfund som landets her! Og nu vil det blive rart at komme af med en så utroværdig regering. 

 

 

 

Britta Margetli Sørensen
12. MARTS 2010
Re: Jesper Tynell vinder Cavlingprisen 2009

Hej Jesper

Jeg har en interessant historie... Som kun du vil kunne forstå. Har brug for en dygtig journalist.

 

Med venlig hilsen

Britta Margetli Sørensen - Håber at hører fra dig :)

Britta Margetli Sørensen
11. MARTS 2010
Re: Jesper Tynell vinder Cavlingprisen 2009

Hej Jesper

 

Tillykke med prisen ;)

Hvor er det godt Danmark har sådan en, som dig. - Kan vi bestille nogle flere... TAK

Kunne du tænke dig, at hjælpe nogle af os, i ovennævnte gruppe. Vi er mange, som bliver syltet i kommunerne. Det er ikke sjovt, når man i forvejen er syg. Så har man ikke brug for også at kæmpe med "systemet". Retssikkerheden i Danmark er ikke, som den burde være. Loven skal ændres.

 

Med venlig hilsen

Britta Margetli Sørensen - den sygdomsramte slave fra Ølstykke (Egedal kommune) 5 års kamp - fejldiagnose - 3 år uden sygedagpenge eller anden form for ydelse... GRUMT. En alene kamp.

Hvor lang tid bør folketingets ombudsmand ha' til at gå en sag igennem... er nu oppe på 4 måneder, venter og venter. Kommunen har lukket min sag. Det kan de ikke siger B-nævnet, men det går faktisk kommunen ganske godt, at gøre det. For den syge, kan intet stille op. Kan ikke gøre noget....!

 

Flere