Jesper Tynell vinder Cavlingprisen 2009

P1's Orientering har nu en Cavling-vinder ombord. Redaktionens rets- og socialpolitiske fagmedarbejder, Jesper Tynell, er årets modtager af landets mest prestigefyldte journalistpris. (opdateret)
06.01.2010 · 18:39

P1's Orientering har nu en Cavling-vinder ombord. Redaktionens rets- og socialpolitiske fagmedarbejder, Jesper Tynell, er årets modtager af landets mest prestigefyldte journalistpris. (opdateret)

For første gang i 14 år vinder en radiojournalist Cavlingprisen. Hæderen tilfalder Jesper Tynell, der i en serie på 15 radioindslag har afdækket det, Orienterings hjemmeside kalder "ministerens mindre demokratiske metoder".

Ministeren er tidligere beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, og i løbet af de sammenlagt fem timers radio viser Jesper Tynell, hvordan Hjort Frederiksen og hans embedsmænd i en række sager handlede lovstridigt eller forbrød sig mod vanlige principper i demokratiet.

Da Journalisten.dk får fat i Jesper Tynell, er det en ganske underspillet prisvinder, der er i røret.
»Lige nu tager jeg det egentlig stille og roligt - men jeg er selvfølgelig virkelig glad for prisen.«

Tynell bliver afbrudt af en anden telefon. Det er Erik Valeur, der ringer for at sige tillykke. Valeur var med til at vinde Cavlingprisen for 14 år siden for dækningen af begivenhederne på Nørrebro den 18. maj 1993.
Og netop Valeurs radiodokumentar "Skyd efter benene" om 18. maj-urolighederne var med til at sætte Tynell i gang med at lave radio, fortæller han:

»Jeg blev inspireret af at høre radiomontager og dokumentarer tilbage i 90'erne, og "Skyd efter benene" er en af de udsendelser, jeg husker," siger han og forklarer, at han altid har set Cavlingprisen som en pris, der signalerer, at vinderen nu for alvor er blevet en voksen journalist.

»Vores billeder af os selv afhænger af, hvad omverdenen fortæller os. Cavling-komitéen har sagt "nu er du en voksen mand, Jesper" - og det er jeg vel så,« siger han i en lidt forundret tone og afslutter interviewet med en latter.

Blandt afsløringerne i de 15 indslag var, at:

  • Claus Hjort Frederiksen gav Folketinget usande oplysninger.
  • Ministeren afskaffede kravene til udenlandske arbejdstageres sikkerhed i farlige job - i al hemmelighed og uden om Folketinget.
  • Beskæftigelsesministeriet bad kommunerne administrere den såkaldte 300-timers regel på en ulovlig måde.
  • Ministeriet bestilte misvisende tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen for at dreje den offentlige debat til egen fordel.
  • Embedsmænd slettede belastende dokumenter fra ministeriets arkiver.

Indslagene i serien "Ministerens mindre demokratiske metoder" er samlet på Orienterings hjemmeside, hvor de alle kan høres i fuld længde. Her kan man også finde Jesper Tynells metoderapport, hvor han på syv tætskrevne sider forklarer, hvordan han har arbejdet med indslagene.

Den synlige belønning for serien, der udviklede sig løbende hen over et helt år, får Jesper Tynell på fredag den 8. januar klokken 15. Her får han overrakt Cavling-statuetten samt prisen på 20.000 kroner i Journalisternes Hus i København, ligesom han har mulighed for at holde en takketale.

Her var formaningen fra Cavling-komitéens formand, Carsten Ingemann, til den glade vinder i den anden ende af telefonforbindelsen dog klar: "Din tale må ikke være lige så lang som dine indslag."

Se, hvordan Jesper Tynell fejrede prisen på Journalisten.dk's web-tv.

Kommentar

06/01/2010 - 18:53

Ulrikke Moustgaard

Hurra, tillykke til Jesper Tynell, hvor er den Cavling dog velfortjent - ikke bare for den aktuelle sag om beskæftigelsesministeriet men for Tynells altid solide, gode journalistik gennem årene. 

06/01/2010 - 18:58

Bjørn Kock Sørensen

Kæmpe tillykke Jesper!

Det er SÅ helt vildt fortjent!

06/01/2010 - 21:08

Øjvind Hesselager

Tillykke! Faldt i løbet af året over et Tynell-indslag på bilradioen. Det var tankevækkende godt.

Dejligt valg!

Mange hilsner

06/01/2010 - 21:38

Astrid Schou

Også hurra herfra - jeg blev glædeligt overrasket. Tænkte at indslagene om ministerens mindre demokratiske metoder ville falde på deres umiddelbare uspektakulære form - stor cadeau til Cavling-komiteen for skarp dømmekraft. Måtte prisen blive anledning til, at de horrible afsløringer omsider slår igennem i de øvrige danske medier.

07/01/2010 - 06:34

Jan Schmidt

Stærk gået, Jever! Fornemt arbejde!

Stort tillykke!

07/01/2010 - 09:18

Tommy Kaas

Enig! Både I at det er fortjent, at Jesper Tynell får Cavlingprisen og i, at indslagenes afsløringer burde være slået mere igennem.

Især synes jeg, at DR virkelig selv kunne tage sig sammen og fx i Radioaviser og TV-aviser burde gå videre med nogle af Jespers historier, som deres kvaliteter ufortalt stort set altid serveres i en underspillet form. Når man nu har noget, der er en forside værdig, ligner det da ikke noget at placere det som en et-spaltet på side 17.

07/01/2010 - 10:32

Bjarke Lautrup-Larsen

Tillykke til Jesper. Jeg har hørt godt om hans arbejde, men jeg kan desværre ikke høre udsendelserne der ligger på dr.dk da jeg ligesom 20% andre af de besøgende på hjemmesiden sidder på en Mac ... og DR af en eller anden uransalig grund stadigvæk insisterer på at køre Windows Media Player ... så jeg kan ikke høre programmerne (men skal stadig betale medie-licens).

Kan du ikke kigge på om Microsoft betaler nogen personer i DR under bordet Jesper? :-)

07/01/2010 - 11:24

Bjørn Kock Sørensen

Ja. Det har også undret mig. Hvor blev konsekvenserne af for Claus Hjort? Det er jo rystende magtfordrejninger, der er tale om...

07/01/2010 - 13:30

Susanne Sayers

Du kan sagtens se DR på Mac. Det gør jeg selv. Følg link til installering her: http://www.dr.dk/hjaelp/drdktv/mac_1.htm

 

Bedste hilsner,

Susanne Sayers

07/01/2010 - 14:47

Chris Alban Hansen

Nah, jeg ser og hører masser af DR på både min Mac og min Linux.

Ellers kan du jo installere Flip4Mac, hvis du vil kunne se Windows Media på din Mac:

http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/player/wmcomponents.mspx 

07/01/2010 - 15:53

Jakob Bjerregaard

Fuldt fortjent! Det er også værd at høre Jesper Tynells indslag om politiledelsens håndtering af de Greenpeace-aktivister, der lykkedes med at trænge ind på Christiansborg under klimatopmødet. Indslaget blev bragt i Orientering i tirsdags (http://www.dr.dk/P1/orientering/indslag/2010/01/05/180110.htm).

07/01/2010 - 19:26

Jørn Attermann

HJERTELIGT TILLYKKE! Jeg har nydt at følge JTs afsløring af Claus Hjorts løgnehistorier. Al mulig held og lykke fremover til folk, der søger sandheden!

08/01/2010 - 01:14

thorsten lauridsen

Endelig gik Cavling til en journalist, som eksercerer den helt basale journalistiske disciplin; at holde magthavere i alle afskygninger ansvarlige. Særligt regeringer, som har absolut flertal. I et anstændigt demokratii, ville Tynells afsløringer have ført til ministerens fald, men åbenbart ikke i Danmark. Det er ikke din skyld.

Godt gået og stort tillykke!

Mange hilsener Thorsten Lauridsen

08/01/2010 - 11:00

Bo Østlund

Meget fortjent. Tilykke & tak til Jesper for mange gode timer ved radioen. Senest interviewet med Per Larsen tirsdag. Skarp journalistik.

08/01/2010 - 19:47

Jens Christtreu

Ufatteligt at dette ikke har fået konsekvenser for CJF, som tværtimod er rykket over i finansministeriet!!!

09/01/2010 - 11:39

Maja Jensen

Claus Hjort Frederiksen har ydmyget og ødelagt mange menneskers liv. At afsløringerne ikke får konsekvenser for Claus Hjort Frederiksen er ufatteligt! 

Hvem skriver den afsløring?

 

11/03/2010 - 12:05

Britta Margetli Sørensen

Hej Jesper

 

Tillykke med prisen ;)

Hvor er det godt Danmark har sådan en, som dig. - Kan vi bestille nogle flere... TAK

Kunne du tænke dig, at hjælpe nogle af os, i ovennævnte gruppe. Vi er mange, som bliver syltet i kommunerne. Det er ikke sjovt, når man i forvejen er syg. Så har man ikke brug for også at kæmpe med "systemet". Retssikkerheden i Danmark er ikke, som den burde være. Loven skal ændres.

 

Med venlig hilsen

Britta Margetli Sørensen - den sygdomsramte slave fra Ølstykke (Egedal kommune) 5 års kamp - fejldiagnose - 3 år uden sygedagpenge eller anden form for ydelse... GRUMT. En alene kamp.

Hvor lang tid bør folketingets ombudsmand ha' til at gå en sag igennem... er nu oppe på 4 måneder, venter og venter. Kommunen har lukket min sag. Det kan de ikke siger B-nævnet, men det går faktisk kommunen ganske godt, at gøre det. For den syge, kan intet stille op. Kan ikke gøre noget....!

 

11/03/2010 - 13:30

Britta Margetli Sørensen

Facebook:

STØT sygdomsramt, som er kommet i klemme i "systemet"

http://www.facebook.com/pages/Olstykke-Stationsby-Denmark/STOT-Sygdomsramte-som-er-kommet-i-klemme-i-systemet/254205112546?ref=ts

mvh

Britta

12/03/2010 - 19:11

Britta Margetli Sørensen

Hej Jesper

Jeg har en interessant historie... Som kun du vil kunne forstå. Har brug for en dygtig journalist.

 

Med venlig hilsen

Britta Margetli Sørensen - Håber at hører fra dig :)

09/09/2011 - 13:07

Jens Bjerregård

Jeg vil mene at disse afsløringer som ligefrem har kastet en pris af sig, må være nok til at sætte de indvoldlverede parter bag lås og slå! Vi kan i et anstændigt demokrati simpelthen ikke have så stor en mangel på tillid som der er grund til med en mand som Claus Hjort. Derudover at bestille vildledende dokumenter tenderer dokumentfalsk, subsidiært bevidst svindel.

Dette hører ikke hjemme i et retssamfund som landets her! Og nu vil det blive rart at komme af med en så utroværdig regering. 

 

 

 

09/01/2012 - 10:46

Jan August Hillers

Så lige denne side og debat igen. Det er en skændsel for demokratiet og for danske journalister , at Hjorth Frederiksen slap af sted med dette. Den Fjerde Statsmagt er afgået ved døden.

Seneste nyheder

22.03.2019 · 14:57

Dansevideo satte en falsk #metoo-dagsorden i Norge

Jakob Albrecht
22.03.2019 · 09:46

DF'er anklager medierne for EU-bedrag

Andreas Marckmann Andreassen
22.03.2019 · 08:43

Debat: Manden, der sprøjter med champagne

Anonymous (ikke efterprøvet)

Seneste jobopslag

To journalister til Lollandredaktionen

Lolland-Falsters Folketidende A/S
Ansøgningsfrist: 10.04

Organisationsudviklingschef

Kræftens Bekæmpelse
Ansøgningsfrist: 10.04

Studentermedhjælper til medlemsrådgivning

A-kassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog
Ansøgningsfrist: 05.04

Pressesekretær til Undervisningsministeriet

Undervisningsministeriet
Ansøgningsfrist: 07.04

Projektleder til Politiken Live

Politiken Live
Ansøgningsfrist: 07.04

Ingeniøren søger dagsordensættende journalist

Ingeniøren
Ansøgningsfrist: 02.04

Sjælden journalist-stilling er ledig

Sjællandske Medier
Ansøgningsfrist: 26.03

Senior Presserådgiver til KMD

KMD
Ansøgningsfrist: 15.04

Communication and Program Manager (barselsvikariat)

Unicef Danmark
Ansøgningsfrist: 01.04

Journalist til folkekirken.dk - barselsvikariat

Folkekirken.dk
Ansøgningsfrist: 26.03

Brandredaktør P1 og DR2

DR
Ansøgningsfrist: 22.03

Kommunikationschef til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Københavns Kommune
Ansøgningsfrist: 31.03

Digital redaktør til Landbrugsstyrelsen

Landbrugsstyrelsen
Ansøgningsfrist: 26.03

BUPL søger en kreativ pressemedarbejder med skarpt politisk blik til vikariat

BUPL - BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND
Ansøgningsfrist: 28.03

Kommunikationschef til Red Orangutangen

Red Orangutangen
Ansøgningsfrist: 05.04

TV MIDTVEST søger kreativ og effektiv webklipper

TV MIDTVEST
Ansøgningsfrist: 15.04

TV2 ØSTJYLLAND søger redaktør

TV2 Østjylland
Ansøgningsfrist: 02.04

DIREKTØR - DANSK JOURNALISTFORBUND

Dansk Journalistforbund
Ansøgningsfrist: 07.04

SPECIALKONSULENT TIL STRATEGISK KOMMUNIKATION OG RELATIONSARBEJDE

INSTITUT FOR MENNESKERETTIGHEDER
Ansøgningsfrist: 29.03

Kommunikationsmedarbejdere

Københavns Universitet
Ansøgningsfrist: 22.03

Kommunikationschef

HR Navigator
Ansøgningsfrist: 01.04

Fagbladet Folkeskolen søger journalist

Fagbladet Folkeskolen
Ansøgningsfrist: 27.03