Jesper Tynell bliver Fellow på SDU

Årets Cavling-prisvinder bliver den næste Fellow på Syddansk Universitet. Han vil forsøge at skrive en inside-historie fra centraladministrationen.

Årets Cavling-prisvinder bliver den næste Fellow på Syddansk Universitet. Han vil forsøge at skrive en inside-historie fra centraladministrationen.

I januar vandt han Cavling-prisen, og nu modtager Jesper Tynell Danmarks største pris til journalister – det journalistiske fellowship på Syddansk Universitet.

Fra august og et halvt år frem vil han forsøge at skrive det, han kalder 'the inside story'.

»I USA udkommer der et væld af bøger om, hvad der er foregået inde i centraladministrationen. Jeg vil se, om jeg kan lave noget lignende i Danmark,« siger Jesper Tynell til Journalisten.dk.

Forbilledet er en række amerikanske bøger, hvor journalisterne har udmærket sig ved at opsøge en lang række tidligere og nuværende embedsmænd og fået en masse fortrolige oplysninger. De oplysninger er behandlet på en måde, der giver læseren indsigt, mens kilden beskyttes, forklarer Jesper Tynell.

»Nu har jeg selv afdækket, hvordan ministerierne ser ud ude, når det kommer til at overholde loven. Jeg er meget nysgerrig efter at vide, hvad der er foregået inden for murerne,« siger han.

Jesper Tynell vil give en detaljeret beskrivelse af, hvor der er foregået på kontorerne op til en afgørende beslutning. I de amerikanske eksempler kan man læse om interne magtkampe mellem forskellige grupper i administrationen.

Jesper Tynell er overbevist om, at flere af de historier, han har afdækket, bygger på en lang række menneskelige fejl.

»Men jeg er også vidende om, at det i nogle tilfælde har været politisk styret,« siger han.

Det kommende bogprojekt kommer dog ikke til at handle om Claus Hjort Frederiksen eller beskæftigelsesministeriet, som han modtog Cavling-prisen for.

»Jeg har skitseret et projekt, der gaber over skiftende regeringer og ministerier. Så jeg går ikke efter manden,« siger Jesper Tynell.

Historier af den type, Jesper Tynell vil lave, er meget sjældne i Danmark. Alligevel har han en tro på, at det kan lykkes, fordi mange embedsmænd også vil have en interesse i at bidrage med indsigt og viden, så historien kan blive fortalt.

»Jeg gennem de seneste år har fået henvendelser fra embedsmænd, der gør opmærksom på, at de har svært ved ikke at agerer politisk. Jeg har både fået personlige henvendelser og sågar også en båndoptagelse fra et møde sendt med posten,« siger Jesper Tynell.

Jesper Tynell tager sit nye kontor i Odense i brug 2. august og skal sidde der tre dage om ugen det næste halve år, hvor P1 Orienterings lyttere altså må undvære den populære stemme.

»Det bliver hårdt at være væk fra mikrofonen så længe. Men jeg glæder mig også,« siger han.

0 Kommentarer