Der er intet usædvanligt i, at DR har en række politikere, som de helst ikke vil invitere ind til live-interviews i TV Avisen, sådan som nyhedsdirektør Ulrik Haagerup forklarede ved et arrangement på Folkemødet. Det forklarer tidligere nyhedsvært på TV2 Nyhederne Jes Dorph-Petersen:
»Der findes lignende ikke-nedskrevede prioriteringer på andre redaktioner,« fortæller han til Journalisten.
Han gætter selv på, at han har lavet omkring 5.000 live-interviews med politikere i sine tyve år som studievært på TV2 Nyhederne.
»Der var også politikere, som jeg helst ikke ville live-interviewe, og jeg har selv været med til at sige, at der var en minister, vi ikke skulle lave live med, fordi vi havde oplevet, at den pågældende altid talte uden om,« siger Jes Dorph-Petersen, der ikke ønsker at nævne navne.
Han forklarer, at det er en vurdering hver gang, man skal interviewe en politiker til en nyhedsudsendelse. Skal man hive personen ind i studiet eller skal man lade de politiske reportere på Christiansborg lave et båndet interview, som man kan redigere i?
»I den beslutning skeler man selvfølgelig til, hvordan de tidligere oplevelser har været. Hvis man gerne vil snakke om bananer, og de hver gang kommer ind og taler om vandmeloner, fordi de har lært det på alle mulige kurser, så får det en betydning. Det er jo ikke en talerstol, hvor de kan komme ind og tale om det, de har lyst til,« forklarer Jes Dorph-Petersen, der i dag er vært på TV3’s dækning af Champions League-fodbold.
Da Ulrik Haagerup kom med sine udtalelser på Folkemødet, blev han mødt med kritiske spørgsmål af Karen Bro, som er chefredaktør på Ekstra Bladet. Hun mente, at der var tale om censur på en licensbetalt tv-kanal. TV 2 modtager ikke licensmidler, men er ejet af staten og forpligtet af public service-kravene. Jes Dorph-Petersen mener dog ikke, at man kan kalde det et demokratisk problem, at visse politikere bliver fravalgt til liveudsendelserne.
»De bliver stadigvæk hørt på den båndede optagelse. Det er noget ekstra, når man hiver folk ind til et live-interview, og det er ofte fordi, man gerne vil give dem lidt længere tid til at forklare sagen. Hvis de så bruger tiden på alt muligt andet, så spilder man jo også seernes tid,« siger Jes Dorph-Petersen, der gerne vil vende spørgsmålet om:
»Hvis det var et demokratisk problem, at politikere ikke kunne få lov at lave live-interview, så ville det blive nogle meget lange nyhedsudsendelser. Politikerne er hurtige til at anklage nyhedsudsendelser for at være for poppede, men det er ligeså meget politikernes ansvar at svare ordentligt,« siger Jes Dorph-Petersen, der peger på Dansk Folkepartis og Enhedslisten, som nogle man altid kunne regne med:
»Det var måske nemmere, fordi de altid var i opposition, men når Enhedslisten og Dansk Folkeparti stillede op, så klappede de til den. Det er klart, at man ikke får mindre tv-tid, når man svarer på det, der bliver spurgt om. Det er selvfølgelig også bemærkelsesværdigt, at dem, der har mest magt på spil, er dem, der siger mindst,« siger Jes Dorph-Petersen.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Her hjælper offentlighedsloven os ikke, så vi kan få aktindsigt i om der er nogle dokumenter der kan vise hvilke politikere man afstår fra at lave live interviews med.