Jeppe Nybroe måtte flygte fra Libyen. Den danske nyhedsdirektør blev overfaldet, da han protesterede mod, at valgdækningen på tv-stationen blev forsøgt kapret, fortæller han Den tidligere vært på TV Avisen Jeppe Nybroe måtte i juli flygte fra sit job som nyhedsdirektør i Benghazi i Libyen, fortæller han til journalisten.dk.
Jeppe Nybroe fortæller, hvordan et opgør med tv-stationens direktør, Saleh Magdub, eskalerede og endte med, at Nybroe i midten af juli måned blev lukket ude fra stationen og overfaldet på et hotel i Benghazi.
Andre kilder bekræfter over for journalisten.dk, at den danske ambassade gennem hele forløbet var i tæt kontakt med Jeppe Nybroe.
Den generelle sikkerhedssituation var særligt bekymrende i Benghazi, og ambassaden rådede Jeppe Nybroe til at forlade byen, hvis han var utryg.
Nyhedsdirektør i Benghazi
Jeppe Nybroe blev i april ansat som nyhedsdirektør på tv-stationen Libya Alhurra TV med hovedkvarter i Libyens næststørste by, Benghazi, der også var centrum for oprøret mod Gaddafi.
Den 7. juli skulle der arrangeres dækning af det nationale valg. I dag viser Jeppe Nybroe den detaljerede køreplan for valgdækningen og et journalistisk frihedsbrev, som han selv havde skrevet til såvel sine medarbejdere som til tv-stationens administrerende direktør:
"Missionen: Frit, retfærdigt og demokratisk valg. Hvad vi gør: Vi er FRIE medier. VI bestemmer, hvad der er nyheder. Interview FOLKET. Lad FOLKET tale. Valget er FOLKETS. Vis alle mennesker, alle holdninger, hele Libyen," står der i indledningen til NYBROES køreplan.
Skrev aldrig under
Administrerende tv-direktør Saleh Magdub godtog ifølge Nybroe planen, senest på et ledelsesmøde dagen før udsendelsen, men han skrev aldrig under på, at "nyhedsafdelingen og nyhederne er altid neutrale, frie, retfærdige og afbalancerede".
Dækningen af Libyens første frie, nationale valg efter 42 år med Gaddafi-styrets diktatur skulle foregå live fra tidlig morgen til sen nat, når resultaterne kom ind.
Jeppe Nybroe siger, at han pludselig på valgdagen opdagede, at den administrerende direktør gik direkte ind i kontrolrummet. Direktøren tog en mikrofon til studiet og begyndte at blande sig i programtilrettelæggelsen og meddele studieværterne i studiet, hvad de skulle sige. Han gav producerne ordre til at klippe væk fra live-billeder af valglokaler under angreb i Benghazi.
Der er kun en general
Jeppe Nybroe fortæller, hvordan han protesterede først mundtligt, ansigt til ansigt, og da indblandingen fortsatte også med en mail til den administrerende direktør og hans højre hånd, Hassan Nabbous.
Journalisten.dk er i besiddelse af Jeppe Nybroes mail og direktørens kortfattede svar.
"Please, gentlemen. Kom og tal med mig, hvis I ønsker at ændre, justere eller give råd om tingene. Jeg kan IKKE være nyhedschef, hvis I bliver ved med at give min stab og kontrolrummet ordrer bag om ryggen på mig. Det tror jeg, I forstår. Der er en og kun en general. Hver eneste gang I giver private ordrer – uden at spørge, eller blot informere mig – er det en alvorlig forstyrrelse for kontrolrummet, der skader vores live-transmission," lyder teksten i den email, som Jeppe Nybroe har vist journalisten.dk.
Administrerende direktør Saleh Magdub svarede hurtigt:
"Ja du har ret. Jeg kommer til dig, før jeg kontakter nogen som helst andre."
Det muslimske broderskab
Men alligevel fortsatte direktøren med at blande sig i live-transmissionen, siger Jeppe Nybroe i dag. Nu blandede direktøren sig bare i stedet ved at ringe direkte ind til teknikerne i kontrolrummet i stedet.
Jeppe Nybroe fortæller i dag, at han kort efter sin ankomst i april til Benghazi havde fundet ud af, at direktøren Saleh Magdub er del af Det Muslimske Broderskab.
Det bekymrede ham, men i månederne efter ansættelsen oplevede Nybroe kun meget få forsøg på politisk og religiøs indblanding, fortæller han.
Det ændrede sig på valgdagen den 7. juli.
»Jeg mener, pludselig dukkede der typer op inde i studiet – mænd med halvlange skæg – som jeg ikke anede, hvem var, men som Saleh eller nogle af hans venner tilsyneladende havde inviteret, og som pludselig sad og blev interviewet live, uden at jeg var blevet orienteret om det,« siger Jeppe Nybroe.
Bliver overfaldet på hotel
Dækningen af valget fortsætter – og er stort set en succes, bortset fra den slinger, der skyldes direktør Saleh Magdubs indblanding, siger Jeppe Nybroe.
Men han bliver straffet for sine protester. Pludselig kan Jeppe Nybroe ikke få sin løn udbetalt.
Det aftales, at Jeppe Nybroe skal mødes med tv-stationens egyptiske advokat og lønchefen, så han kan få sin løn, forklarer han. Mødet skal finde sted i en cafe i en hotellobby i Benghazi. Hotel Tibesty er også det hotel, der bl.a. bruges af FN-folk.
Jeppe Nybroe har sat sin mobiltelefon til at optage samtalen. Men der bliver ikke udvekslet mange ord, før de to store mænd afslører, at de ikke som aftalt har Jeppe Nybroes løn med.
»Pludselig tager de to store mænd fat om håndleddene på mig og vrider dem om,« siger Jeppe Nybroe.
Telefonen optager stadig, hvad der foregår. Jeppe Nybroe beskriver det således:
Mændene rejser sig voldsomt, så stolene vælter. Advokaten og hans lønchef river Jeppe Nybroes to mobiltelefoner og en iPad til sig. De tager også en plasticmappe med Jeppe Nybroes kontrakt og hans tætskrevne notesbog med notater fra hans tid i Libyen.
Vagter stopper overfaldet
Jeppe Nybroe bliver tvunget op at stå af de to mænd, der har fat i armene på ham. Han river sig løs, og det lykkes at tage et billede af de to overfaldsmænd med kameraet, som han har hængende i en strop over skulderen.
De andre gæster – flertallet er sikkerhedsfolk og FN-ansatte – kommer nu løbende til, forklarer Nybroe. Flere er bevæbnede. De får med magt befriet Jeppe Nybroe. Han beskriver, at han får sine ting tilbage, og de to mænds identitet bliver noteret ned. Jeppe Nybroe får også noteret identiteten på flere øjenvidner til overfaldet. Endelig bliver de to mænd fra tv-stationen smidt ud af hotellets sikkerhedsfolk.
Episoden bliver politianmeldt, siger Jeppe Nybroe. Han tror ikke på, at han får de mange penge, som stationen skylder ham. Han har heller ingen forventning om, at overfaldet vil blive retsforfulgt.
»Jeg fik hjælp fra højeste sted til at finde en advokat i Benghazi. Det viste sig umuligt. Ingen ønskede måske at skulle konfrontere Det Muslimske Broderskab, lød de svar jeg fik.«
Sagen om overfaldet bliver nu i stedet forfulgt af advokater fra Libyens hovedstad, Tripoli.
Ambassade overvåger sagen
Efter overfaldet protesterer den britiske direktør for organisationen Reporters Without Borders skriftligt over for tv-stationens direktør. Også Danmarks ambassadør i Libyen sender en mail, hvori han meddeler tv-stationen at den danske ambassade nøje overvåger sagen.
Journalisten.dk er i besiddelse af kopier af begge disse mails.
Jeppe Nybroe fortæller, at han efter overfaldet får besked fra den danske ambassade i Tripoli: Vi kan ikke hjælpe dig i Benghazi. Du bør hurtigst muligt søge i sikkerhed i Tripoli. Fra udenrigsministeriets sikkerhedsrådgiver i Cairo, der kender til stationens forbindelser til Det Muslimske Broderskab, er budskabet helt klart: Forlad Benghazi hurtigst muligt af hensyn til din sikkerhed.
Bekymret over udviklingen
Efter flere dage under lokale venners beskyttelse får Jeppe Nybroe skaffet sig en flybillet ud af byen og kort tid derefter ud af landet.
I dag, efter fire måneder i Benghazi og andre steder i landet, ser Jeppe Nybroe med en vis bekymring på situationen i Libyen og i de andre lande, der er berørt af det arabiske forår.
»I min optik er det arabiske forårs historie en fantastisk historie, den er bare langtfra fortalt færdig. Og i mine øjne er den langtfra så rosenrød, som den fremstilles i medierne af politikere og journalister, af os alle sammen, der bare helst vil det bedste, og som ønsker en hurtig, happy ending.«
»Intet i den arabiske verden går hurtigt, I hvert fald ikke så store omvæltninger. Og der er ingen garanti for happy ending. Overfald, drab, fængslinger, undertrykkelse er for mig stadig rigtig alvorlige problemer i mange arabiske lande – og rigtig vigtigt i vores diskussion omkring, hvem vi støtter hvor og hvordan og hvorfor. Når det gælder oprørere i Syrien, ny muslimsk broderskab-præsident i Egypten, ny semi-islamistisk regering i Tunesien – eller medierne og regeringen i Libyen.«
Efter flugten fra Libyen har Jeppe Nybroe opholdt sig kortvarigt i Danmark. Han har nu besluttet sig for at flytte til Beirut i Libanon. Han håber at dække det arabiske forårs videre skæbne, ikke mindst i Syrien. Han håber at få freelance-aftaler med danske og internationale medier.
36 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Lars Abild - hvad søren får vi ud af at pege fingre og æh-bæh-bussemand ytringer? Hvis du gerne vil have en snak med Jeppe, så tag den da med ham, når I mødes over et glas hygge.
Uagtet at såvel Ø. Hesselager og B. Elkjær skatter, som jeg læser det, ytringsfriheden højt, har ingen af de to tid til at argumentere for, hvorfor de som ansatte i ledelsen af Journalisten finder, at det er som det skal være, når Journalistens regler gør, at man undertrykker selvsamme.
Heller ikke, at man som webredaktør kan skrive en artikel med en røvfuld af uafprøvede informationer og dernæst pille debatterende indlæg af om sin egen journalistik - og samtidig glæde sig overfor de "kære debbatører" med sine handlliger, når man gør det.
Kære Ø. Hesselager og B. Elkjær- ser frem til, at I næste gang taler højt og skattet om ytringsfrihed. Lige nu virker i lidt mavesure med base øst for den tidligere mur i Berlin.
Mvh.
Lars Abild
I august 2010 var journalist på B.T., Thomas Nørmark Krog, af den opfattelse, at daværende journalist på Ekstra Bladet, Bo Elkjær, ”tilsvinede” hans arbejde:
”I stedet for at tilsvine andres historier burde du måske komme op på hesten og selv grave noget op, der kan ramme forsiden af EB og sætte dagsorden.”
Betød den tilsvining, hvis man vælger at tro Thomas Nørmark Krog, at Bo Elkjærs indlæg, der i øvrigt mest handlede om hans eget fortrinlige arbejde, hvor vigtige faktuelle oplysninger ikke holdt vand, blev pillet af Journalisten. Nej. Og det at kritisere andres arbejde, så det føles som en tilsvining, er jo heller ikke et direkte personangreb, der er Journalistens afgørende omdrejningspunkt, når det kommer til at beslutte, hvad personer må sige på Journalisten.
Af frygt for at blive dømt ude, tør jeg næsten ikke nævne navnet på den journalist, webredaktør Bo Elkjær har skrevet om, men Lasse Glavind skriver:
”Den noget hårde debat om fænomenet Nybroe handler måske også om, at det er svært at skelne manden fra journalistikken.”
Det er klart, at når det atter handler langt mere om form og lidt om indhold, vil det typisk være formen, som kan rejse debat.
Hvorfor går tilsvining af andres arbejde fri modsat de såkaldte personangreb, som for nærværende er afgørende for, at Journalistens smagsdommere herunder Bo Elkjær kan dømme folk ude.
Eller handler det blot om, at Journalistens retningslinjer for debat ikke er tilstrækkeligt gennemtænkte, når man nu af uvisse grunde vil fravige de regler, der afstikker rammerne for ytringsfrihed, .
Mvh.
Lars Abild
@Rasmius Løppentin
Jeg mener lige præcis, at ytringfriheden også skal sikre, at 'Maren i kæret' og Bedstemor And', som du kalder dem, kan udtale sig i debatten, der hvor den foregår, selvom du ikke bryder dig om det, de siger. Det er for mig en skræpende omstændighed, når platformen de udtaler sig på repræsenterer den fire presse med alt hvad det indebærer af principielle forpligtelser.Vi taler her om DJ's hjemmeside, ikke Danske Bank eller Bløderforening, vel? Jeg synes i øvrigt, at det uhyggeligt at fx Berlingske TIdende tillader Søren Pind at slette indlæg på den blog, han skriver i avisens navn, uden at nogen i pressen debatterer det. Det er et skråplan og en glidebane og det vinder frem alle vegne. Politiken kræver, at folk udleverer deres personnummer, hvis de vil ytre sig - der er sgu da besynderligt.
Det betyder ikke, at jeg ikke forstår Hesselagers og Elkjærs problem, og de bevæger sig da også forsigtigt frem. Principielt synes jeg heller ikke, at man skal slå under bæltestedet, men jeg gyser ved tanken om, hvad den slags bredt formulerede etiske kodekser i øvrigt kan bruges til rundt omkring. Den noget hårde debat om fænomenet Nybroe handler måske også om, at det er svært at skelne manden fra journalistikken. Det er, somom de to ting flyder sammen også i Nybroes egen fortælling. Og der er da i hvert fald flere af dettørerne, der kommer Nybroe til undsætning med temmeligt salvelsesfulde og meget personlig hyldesttaler - opfylde de i øvrigt Journalistens kriterier for god debatskik?
@Lasse Glavind
Omend det kan være vanskeligt at komme igennem med et sådan budskab i en reality-tv-båren virkelighed, så lad os lige få en ting gjort helt klart: Ytringsfrihed betyder ikke, at en hvilken som helst platform er tvunget til at give skriveplads eller taletid til alle lige fra Maren i kæret til Bedstemor And. Det er en grov overfortolkning af begrebet.
Ytringsfrihed handler om, at disse personager har lovhjemmel til at oprette deres egen hjemmeside, radiokanal etc. og derigennem komme med deres udgydelser, hvis ellers de holder sig inden for loven øvrige rammer og ikke er eksempelvis injurierende. Og opretter Bedstemor And en hjemmeside har Fedtmule altså ikke lovmæssigt krav på at få lov at skrive på den.
Flere