Jeppe Nybroe: Jeg er blevet en bedre journalist

Tidligere DR-vært Jeppe Nybroe fortæller i stort interview om Irak-sagen, fyringen, og hvad sagen har lært ham. Han kalder Irak-indslaget en fejl. Ikke manipulation.

Tidligere DR-vært Jeppe Nybroe fortæller i stort interview om Irak-sagen, fyringen, og hvad sagen har lært ham. Han kalder Irak-indslaget en fejl. Ikke manipulation.

»Det var en følelse af at blive invalideret. Grænsende til: Har jeg mistet min forstand?«
Sådan beskriver tidligere vært på TV Avisen Jeppe Nybroe her tre år efter sagen om det famøse tv-indslag, hvor han sagde, at han var på vej ud af Irak med de danske soldater, selv om han reelt var på vej ind. Det fortæller han i et stort interview i Politiken.
Efterfølgende blev hans gamle TVA-indslag gransket for at finde fejl og manipulationer, seernes redaktør i DR lavede en rapport om sagen, og lang tid efter var Jeppe Nybroe jaget vildt af ugebladenes fotografer.

I indslaget fra Irak sagde han:
»Nu ruller nogle af de allersidste danske soldater ud af Irak i ly af nattemørket. Missionen for den danske bataljon her i landet er endeligt afsluttet.«
Og det er især ordet »nu«, han fortryder.
»Jeg tror, det er en bakterie i aviser, radio og på fjernsyn, at man så vidt muligt bruger den slags aktualitetsord – 'nu', 'netop', 'her' – så læserne og seerne og lytterne får oplevelsen af stor aktualitet, og at det, de får serveret, er friskt og sprødt som nyopgravede danske kartofler. Noget af det, jeg har lært af alt det her, er, at vi bruger den slags ord for meget.«
I dag siger Jeppe Nybroe, at vendingen var en fejl, og at det helt åbenbart kunne misforstås.
»Ordet 'nu' lyder forkert i sammenhængen.«
Det gjorde sagen værre, at indslaget var tænkt som en blød historie – ikke et hårdt dokumenterende indslag. Men efter nogle dage på hylden i TV Avisens båndarkiv blev klippet netop kædet sammen med en nyhed om, at en gruppe soldater var kommet sikkert ud af Basra efter et bombeangreb.

Jeppe Nybroe afviser, at der var tale om bevidst manipulation. Det ville simpelthen være umuligt at holde hemmeligt.
»Jeg kan ikke se, hvorfor jeg skulle stille mig op i fuldt spotlight og konstruere en løgnehistorie, som ville være åbenbar for alle. Det svarer til at gå op på Orange Scene og kysse med en anden kvinde, mens ens kæreste står nede blandt publikum.«
Jeppe Nybroe blev afskediget i DR, fik job som redaktionssekretær på Nyhedsavisen, derefter som vært på B.T.'s online-tv. I dag er han nyhedsvært på TV 2 Øst.

Han føler sig i dag som en bedre journalist.
»Man lærer af fejl. Og journalister laver fejl ligesom alle andre. På den vis er journalister altid under uddannelse. Og så er jeg blevet en mere kvalificeret ven, tror jeg. Jeg kan mærke, at jeg gør en forskel.«
Og som han siger i interviewet i Politiken:
»Havde jeg bare sagt: Vi er på vej ind for at hente de sidste soldater ud.«