Den tidligere direktør for TV2 Radio har hidtil været tavs om sin fyring. Nu vælger Jens Rohde at fortælle Journalisten.dk om sit syn på sagen. Han langer ud efter TV 2’s bestyrelse og afviser at have ageret politisk.
Tirsdag blev Jens Rohdes sidste arbejdsdag som direktør for TV2 Radio. Onsdag morgen kom den ventede fyring, efter at Rohde havde bidraget til Ekstra Bladets artikel om, at Henrik Sass Larsen (S) skulle have givet oplysninger til Venstre under valgkampen 2005. Han havde handlet politisk og dermed overskredet sine beføjelser som mediechef.
Siden har Jens Rohde ikke ønsket kommentere sagen udover en skriftlig erklæring. Men det er nu lykkedes Journalisten.dk at få Jens Rohde til at fortælle nærmere om hans rolle i den Ekstra Bladet-historie, der kom til at koste ham jobbet.
Fyringen skyldtes, at Jens Rohde selv var med til at bringe historien til torvs. Det forklarede Anders Kronborg, der som konstitueret administrerende direktør underskrev fyresedlen. Men Jens Rohde afviser enhver beskyldning om, at han har været aktiv for at få historien ud.
»Jeg blev gjort opmærksom 2. oktober på, at Ekstra Bladet havde en historie om Henrik Sass Larsen på vej. For 14 dage siden (i begyndelsen af november, red.) havde jeg så et møde med Bent Falbert. Min dagsorden for mødet var en helt anden, nemlig at Ekstra Bladet skrev en masse om TV2 Radio, der ikke havde noget med virkeligheden at gøre. Her forlægger Falbert mig så nogle udsagn,« fortæller Jens Rohde.
Ved mødet bekræftede han over for Bent Falbert de oplysninger, der førte til Ekstra Bladets artikel, men han forklarer, at han blev sat i en situation, hvor han ikke havde andet valg, end at svare på spørgsmålene. Han vil dog ikke gå i detaljer omkring den forklaring.
Om historien kunne være blevet til noget uden Rohde, har han selv ingen anelse om.
»Det er ikke mig, der træffer beslutning om, hvornår Ekstra Bladet skriver deres historie. Det har jeg ingen indflydelse på. Men selvfølgelig er jeg en central kilde, for jeg har haft nogle oplevelser. Det er svært at løbe fra, at jeg selv har fortalt folk de her historier tidligere, det kan jeg dårligt komme uden om,« siger Jens Rohde, der fastslår, at han ikke er bitter over fyringen.
»Det er et fair valg at træffe. Det er bare vigtigt for mig at sige, at jeg ikke har prøvet at agere politisk. Jeg har alene bekræftet noget, der er sket i min fortid,« siger han.
Har Jens Rohde ikke problemer med sin fyring, så er han til gengæld sur over de gentagne gange, han har kunnet læse fyringstrusler mod sig selv i aviserne. Det gælder både udmeldinger fra tidligere administrerende direktør Per Mikael Jensen og anonyme kilder i TV 2’s bestyrelse.
»Jeg synes, det er umådelig dårlig stil at håndtere personalesager i det offentlige rum. Og det er der et par stykker, der har gjort med megen kraft. Under hele forløbet er der anonyme kilder fra TV 2’s bestyrelse, der har følt trang til at lufte alle mulige ting i min sag. Præcis ligesom da Peter Parbo blev fyret. Der er fandeme så meget læk i den bestyrelse, og det er et problem for TV 2,« siger Jens Rohde.
Per Mikael Jensen har til Journalisten.dk fortalt, at han flere gange indprentede Jens Rohde ikke at komme med politiske udmeldinger.
»Jeg talte meget med Jens om, at han skulle være ti gange så varsom som alle andre. Hvis han så meget som stillede op til et sogneråd, ville han ryge ud,« udtalte Per Mikael Jensen blandt andet.
Rohde bekræfter, at han kendte præmisserne for sin ansættelse. Men han stiller i dag spørgsmålet, om det er rimeligt at forlange fuldstændig politisk tavshed fra en ansat i en offentlig virksomhed.
»Kan man sige til et menneske: du må aldrig stille op til sognerådet? Hvem bestemmer, hvad der er politisk? Hvis jeg er med i en blokade i min datters børnehave – havde det været en politisk manifestation? Man skal ikke have ondt af mig, men jeg synes det kalder på en overordnet diskussion,« siger han.
Jens Rohde er i dag uafklaret med sin fremtid, men han tygger i øjeblikket på flere konkrete tilbud.
»Jeg skal i hvert fald ikke have et job, hvor jeg er bundet på hænder og fødder.«
Læs mere i det nye nummer af magasinet Journalisten, som udkommer onsdag i næste uge.
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Disse refererende artikler om affæren kan man finde i et hvilkensomhelst medie.
På Journalisten.dk havde jeg ventet at man havde boret lidt mere i noget af det historien bagvedliggende, som f.eks. antydet i denne online-notits fra Politiken.dk: "Spionsag gav debat på redaktionsgang."
Læs på: http://politiken.dk/politik/article425515.ece
Hvorfor var der debat, hvad gik den ud på? Og hvorfor var det en chefredaktør der signerede artiklen?
Aner ikke om Rohde er medlem af forbundet - men hans faglige forening må have en mening om det her. Og dermed en opfordring til Journalisten.dk at følge op på sagen.
Journalister har som regel en kort hukommelse, for der skulle være nok at tage fat på i forbindelse med Jens Rohde. Var det som skabspolitiker for Venstre, han for et halvt år siden gav Timm Vladimir på TV2 Radio en skideballe for en lillebitte ironisk bemærkning om de danske tropper i Irak og Afghanistan? Og var det som rigtig politiker for Venstre, at han under den såkaldte Muhammed-krise opfordrede medierne til at være ironiske og satiriske? Og var det som sandhedsvidne, han dengang kunne betro den gysende offentlighed, at én af Muhammed-tegnernes børn var blevet opsøgt af 12 truende muslimske mænd på sin skole? Og hvis han fastholder sin Sass Larsen-historie, hvordan ser han da på det problem, at man først ansætter en agent og siden afslører ham?
Det er tankevækkende at læse interviewet med Jens Rohde. Dels at han tydeligvis ikke ser sin egen afgørende rolle i tilblivelsen af Ekstra Bladets historie. Dels at han øjensynligt ikke har opdaget eksistensen a ordene 'ingen kommentar'.