Jelved: »Der er flere holdninger i De Radikale«

Kulturministeren erkender, at hun og De Radikales medieordfører er uenige om, hvorvidt nyheder skal begrænses på dr.dk for at hjælpe de skrevne medier. »Man kan nedlægge DR, men det hjælper ikke i sidste ende den skrevne presse,« siger Marianne Jelved til Journalisten

De Radikale har to repræsentanter, når forhandlingerne om det nye medieforløb begynder i april: Både kulturminister Marianne Jelved og medieordfører Zenia Stampe. Men de to er ikke enige om et centralt spørgsmål.

Medieordfører Zenia Stampe mener, at dr.dk skal begrænses i at lave skrevne nyheder for at hjælpe aviserne, fortæller hun i en artikel her på Journalisten. Og det mener kulturminister Marianne Jelved ikke, fastslår hun.

»Der er flere holdninger i De Radikale. Jeg synes, det er meget vidtgående, hvis man skal sige, at DR ikke må bruge de platforme, der er i en medieverden, som forandrer sig ekstremt hurtigt, og hvor DR også har forpligtelser til at servicere de licensbetalende brugere med eksempelvis nyheder. Nyhedsdækningen er en central del af public service-indholdet,« siger Marianne Jelved til Journalisten.

Zenia Stampe og dagbladene selv påpeger, at de er udfordrede, fordi det er svært at tjene penge på nettet. Er det ikke en problemstilling, som I politikere skal tage højde for?

»Hvis du prøver at se lidt ud over Danmarks grænser, så opererer man med et public service-begreb i England og i de nordiske lande. Men i resten af de lande, jeg kender til, er der ikke et public service-begreb, og der er vilkårene for den skrevne presse lige så svære, som de er i Danmark. Man kan nedlægge DR, men det hjælper ikke i sidste ende den skrevne presse.«

Danske Medier, der blandt andet repræsenterer dagbladene, er overbevist om, at DR er en stor del af problemet. Det er dem, der er på markedet og kender det. Hvorfor skulle de holde fast i det synspunkt, hvis det ikke ville hjælpe dem?

»De har ikke overbevist mig. De har også siddet på mit kontor og afleveret stribevis af papirer og mundtlige argumenter, men jeg kan ikke se noget som helst sted i verden, at den argumentation, de bruger, har ført til bedre vilkår for de skrevne medier. Det er alle steder et problem at skulle lave nye forretningsmodeller. Det er det inden for alle kommunikationsformer: Bog-, musik- og filmbranchen. Alle sammen ramt af den digitale udvikling, som forandrer deres måde at tjene penge på. Ved at gøre DR til skurken forsimpler man hele den udvikling og diskussion, der burde finde sted – nemlig hvordan dem, der har ophavsretten, kan tjene penge på det, de leverer.«

Hvis du ikke mener, at den skrevne presses løsning med at begrænse DR kan gøre situationen bedre for dem, hvad skal de så gøre?

»Det er ikke mig, der er ansat i avisbranchen. Jeg er ikke forretningsmand. Vi har i ministeriet taget initiativ til at rejse hele den problemstilling, som følger af, at digitaliseringen er stigende og forandrer rigtig meget i måden at tjene penge på som producenter af forskellige typer kunst, nyheder og så videre. På baggrund af to konferencer, vi har haft, har vi nedsat et innovationsforum, som vi kalder det, som har aftalt fire arbejdsmøder, fordi de har opdaget, at alle de aktører, der er involveret, faktisk har glæde af at snakke med hinanden på tværs af brancherne,« siger Marianne Jelved.

1 Kommentar

Elsebeth Nilsson
21. MARTS 2014
Tak, Marianne!

Tak, Marianne!
Jeg kan ikke gøre ved det, men trykte aviser - selv de bedste af dem og de mest lødige - fylder ad Hulen til i min postkasse.
Også selv om jeg i prøveperioder får dem smidt i nakken som gratistilbud.
På min PC fylder de bare ingenting - og det bliver de faktisk ikke ringere af (og jeg behøver ikke noget at pakke fisk ind i) .