search

Jeg vil høre krænkerne

Information har lavet en fremragende serie med ofre for voldtægter. Men hvor er voldtægtsmændene? Hvis ikke vi hører krænkernes forklaringer, går vi som samfund glip af vigtig indsigt, mener Anette Dina Sørensen

Jeg tænkte det flere gange, mens sagen kørte: Hvorfor kun invitere ofrene i vidneskranken?

I mit univers tog Dagbladet Information for kort tid siden prisen for årets hidtil mest banebrydende og mindblowing journalistik. Under temaet ”Jeg blev voldtaget” stillede avisen spalteplads til rådighed for voldtægtsofre, så deres personlige overgrebshistorie kunne deles med læserne.

Temaet rullede som følge af episoderne nytårsnat i Köln, hvor flere tyske kvinder blev udsat for chikane, overfald og endog voldtægt begået af en gruppe mænd med anden etnisk herkomst. Europæiske og danske medier automatreagerede prompte ved at trække ’kulturkortet’ og på den måde udgrænse hændelserne til noget ukendt i vores egen civiliserede hverdag.

Det provokerede heldigvis Informations skribent Tine Byrckel tilstrækkeligt til på Facebook at offentliggøre sin egen hidtil ufortalte voldtægtsoplevelse. For danske mænd er ikke meget bedre, var hendes hovedbudskab. Og hermed var temaet født i Informations spalter.

Jeg var næppe ene om at blive berørt af de mange vidnesbyrd fra kvinder i alle aldre og fra alle kanter af landet. I mine øjne blev temaet et både blændende og sjældent eksempel på, hvordan medier, hvis de er på pletten og har metaniveauet i orden, kan vende en fordomsfuld rundhylsreaktion til omfattende og uomgængelig selverkendelse. I dette tilfælde at nytårsnattens overgreb såmænd er dybt indlejret i vores egen kultur, at voldtægt/seksuelle krænkelser finder sted dagligt. Og at langt flere kvinder end vi tror har været udsat for det på et eller andet tidspunkt af deres liv. 

Helt fortjent fik Information da også i april Publicistklubbens Fortællerpris for sin tematiske satsning.

Men når nu en avis så suverænt har vist, at et lille medie kan have diskursforandrende potentiale, hvordan holder man så gryden i kog som medie? Så man sikrer, at voldtægtsofrenes beretninger rent faktisk tager hele transformationsturen fra de grundlæggende erkendelser hos læserne, til fuldt udfoldede kulturelle diskurser, der resulterer i adfærdsændringer?

For er det ikke målet? Det, vi søger som mediemennesker? At vores arbejde kan rumme erkendelser så slående, så uimodsigelige, at det gøder jorden for adfærdsmæssige forandringer?  

Hvis dét var ambitionen på Information, manglede den ellers fornemme journalistiske dækning i mine øjne en væsentlig brik. Nemlig krænkerne.

Alt for ofte forbliver de i mediesammenhænge usynlige skyggepersonager uden historie og uden mæle. Kunne man forestille sig et tema i avisens spalter, hvor de anonymt udfoldede deres tanker om, hvordan og hvorfor de begik/begår overgreb, og hvad de har tænkt om det bagefter? Ikke for at sætte dem i gabestok, og logisk nok slet ikke for at give legitimitet til den form for grænseoverskridende adfærd, men for at komme den indsigtsmæssigt nærmere. Så når nu avisen valgte at gå 'meta' på sagen, hvorfor så ikke tage skridtet fuldt ud og få hverdagens krænkere til at reflektere over, hvad fanden de har gang i og hvorfor?

Jeg husker, at DR på et tidspunkt konfronterede en række mænd med deres stærkt sexistiske kommentarer publiceret på kvindelige toppolitikeres facebookprofiler eller sendt til deres mailboks. Direkte adspurgte var mændene hverken sønderligt reflekterede om egne motiver til de hadefulde udfald, eller hvad det mon betød for ofrene. Jeg ved ikke, om DR-indslagene rykkede ved den store sammenhæng, men for en gangs skyld fik skyggemændene ansigter. Og for mig som tv-seer var det en ret stor aha-oplevelse at høre, hvor impulsdrevet og tilsyneladende tanketomt de havde handlet. Flere af dem sagde "undskyld" – måske presset af det tændte kamera, men sandsynligvis også, fordi de havde erkendt noget om andre menneskers grænser.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen