»Jeg tror ikke på den upolitiske journalist«

En række mediefolk stiller op til kommunalvalget. Journalisten har talt med fire af dem: »Hvis jeg ville have mere indflydelse, var jeg nødt til at gå skridtet videre,« siger Politikens madredaktør. »Når man bekender kulør, pålægger man samtidig sig selv at give folk en ordentlig behandling,« siger politisk reporter på Licitationen

I flere år har Annette Nyvang danset om den varme grød. Som engageret borger er hun stærkt optaget af udviklingen i hendes lokalsamfund, ikke mindst på skoleområdet. Og flere gange har hun været på nippet til at melde sig ind i et parti for at være med til at præge udviklingen.

Der har bare været et problem: Hun er fastansat journalist på Politiken.

Men nu sker det ikke desto mindre. Den 19. november går Annette Nyvang til valg som byrådskandidat for den tværpolitiske Liste T i Dragør.

»I tre år har jeg været aktivist i kommunen og tordnet mod skole-udvalget på Rådhuset. Men selv om de lyttede til mig, var det ikke meget, jeg kom igennem med. Så hvis jeg ville have mere indflydelse, var jeg nødt til at gå skridtet videre. Og så valgte jeg snyde-modellen med at stille op på en tværpolitisk liste, så det ikke er rigtig partipolitik, jeg går ind i,« fortæller Annette Nyvang.

På Politiken er hun redaktør af Mad-sektionen, og det er, som hun selv bemærker det, ikke mange steder, at det arbejde stiller hendes habilitet på prøve. Alligevel har det været en grundig overvejelse og et stort skridt at stille op.

»Jeg har hidtil tænkt, at man som journalist skal holde sin sti ren og holde sig uden for politik. Og inden jeg stillede op var jeg oppe på chefredaktionen og spørge, om det var i orden, men der var fuld opbakning,« siger Annette Nyvang.

Er der afdelinger på avisen, du ikke vil kunne sidde på, når du er politisk aktiv?

»Det kunne der godt være. Men der er jo også andre måder at være inhabil på. Min mand har rejsebureau, så jeg kan heller ikke lave rejsestof.«

Spurgte partier om lov til at stille op

I 2001 stillede Dan Bjerring op til byrådet i Greve Kommune for Venstre. Han blev valgt ind, men blev senere løsgænger, og ved det kommende valg stiller han op for Tune Borgerliste. Og det på trods af, at Bjerring gennem 24 år har haft sin daglige gang som journalist på Christiansborg, de seneste 21 år for dagbladet Licitationen.

Et paradoks? Ikke for Bjerring selv.

»Jeg har aldrig lagt skjul på, at jeg er borgerlig. Og jeg mener, at når man bekender kulør, pålægger man samtidig sig selv at give folk en ordentlig behandling. Du kan ikke manipulere med kilderne, for så vil de kunne skyde dig i skoene, at det bare er din egen politiske holdning, du vil fremme,« siger han.

Da Bjerring stillede op for første gang i 2001, var han rundt hos samtlige partier på Borgen og spørge, om de syntes, det var ok, at han stillede op. Det var ’held og lykke’ hele vejen rundt, fortæller han.

»Jeg tror ikke på den upolitiske journalist. Du kan ikke bilde mig ind, at man kan være på Christiansborg uden at være et politisk menneske. Og hvad er så det bedste – at du står åbent frem med din holdning eller går og skjuler den?«

Ud over sin stilling på Licitationen står Dan Bjerring bag Radio Update, der også dækker det politiske område.

»Der kunne jeg nemt lægge en borgerlig linje, hvis jeg ville. Men vi har masser af interviews med for eksempel Enhedslisten. Og hvis jeg interviewer nogen, er det deres og ikke min holdning, der skal frem. Man skal være professionel og skille tingene ad. Men vi lever i et demokratisk samfund med ytringsfrihed. Og hvorfor skal journalister være de eneste, der ikke kan arbejde for de ting, de tror, er rigtige?«

Dækker egne mærkesager

Kurt Hardi stoppede som fotograf på Fynske Medier i 2010 og har siden drevet webavisen Sydfynsavisen.dk som hobbyprojekt, samtidig med at han modtager efterløn. Han stiller op til kommunalvalget for Socialdemokraterne.

»Jeg har været politisk aktiv altid, men holdt det på et baggrundsplan, for når man er ansat journalist eller fuldtidsfreelancer, mener jeg, at man skal kunne bevæge sig i alle grupper og opfattes som neutral. Men efter jeg er gået på efterløn, ser jeg ikke de store problemer i det,« fortæller Hardi.

Nyhedssitet Sydfynsavisen.dk er dog med 7 mio. sidevisninger på godt tre år et lokalmedie med en vis vægt. Og her dækkes også politiske sager, blandt andet med kritiske artikler om egnsudviklingsfonden ’Udvikling Fyn’.

»Jeg har blandt andet bragt en artikel om, at de ikke vil støtte Faaborg som værtsby for Europæisk Vægter- og Tårnblæsertræf i 2016. Og som politiker er jeg bestemt skeptisk over for organisationen,« fortæller Kurt Hardi.

Blander du så ikke tingene sammen?

»Det kan jeg godt have overvejelser omkring, og det er selvfølgelig et svært spørgsmål. Men folk kender sitet og ved, hvad jeg står for. Og jeg kender de fleste politikere og har et godt forhold til dem.«

K-folk må godt

Også formanden for journalistforbundets Fyn-kreds stiller op til kommunalvalget. Finn Arne Hansen er kandidat for Liberal Alliance.

»Hvis jeg havde været dagbladsjournalist, som jeg var frem til 2007, så ville jeg ikke stille op. Det kunne jeg ikke. Men nu er jeg sprunget til kommunikation, så jeg har ikke det dilemma, som journalist-journalister har,« siger Finn Arne Hansen.

Han er dog ledig for øjeblikket og erkender, at hans politiske kandidatur gør det usandsynligt, at han skulle kunne vende tilbage til dagbladsjournalistikken.

Men han mener principielt som Dan Bjerring, at journalister skal kunne engagere sig politisk som alle andre borgere.

»Det synes jeg, man skal have lov til. Og redaktørerne bør jo egentlig tænke det som et positivt udtryk for, at man er et engageret menneske. Men desværre er der nok mange, der vil reagere omvendt og sortere én fra.«

Ifølge KMD's opgørelse er der 52 kandidater ved kommunal- og regionsvalget den 19. november, der opgiver deres erhverv som journalister.

0 Kommentarer