»Jeg trænger til en ny begyndelse«

Den tidligere Cavling-vinder Morten Frich har fået nyt job. Han skifter fra at være chef for Berlingskes gravergruppe til at blive indlandsreporter på Information. »For mig står Information som en frygtløs og uafhængig avis,« siger Morten Frich

Efter 10 år som undersøgende journalist i Berlingskes gravergruppe takker gruppens chef, Morten Frich, nu af.

Den tidligere Cavling-vinder har fået nyt job på Information, hvor han med egne ord skal være almindelig indlandsreporter. Dog med mulighed for indimellem at kaste sig over undersøgende projekter.

Han glæder sig til at komme i gang i sit nye job, og han er ikke bekymret ved tanken om at skifte til en langt mindre avis med færre ressourcer.

»For mig står Information som en frygtløs og uafhængig avis. Med hensyn til størrelsen, så bliver man en stor avis i det øjeblik, man tør forfølge store historier. Og det gør Information,« siger Morten Frich til Journalisten.

»Jeg skal være almindelig reporter på indlandsredaktionen, hvor jeg skal lave nyheder, features og interviews. Og så kan det jo hænde, at vi en gang imellem falder over en historie, der fortjener lidt mere gravearbejde, som vi kunne gøre til et mere undersøgende projekt,« siger Morten Frich.

Bliver genforenet med Christian Jensen

På Information bliver Morten Frich genforenet med chefredaktør Christian Jensen, der er tidligere chef for Berlingskes gravegruppe. Det var med ham som chef, at Morten Frich og en række Berlingske-kolleger vandt Cavling-prisen i 2008 for et multimedieprojekt om politisvigt i forbindelse med politireformen.

[[nid:33934]]

Hvor stor en rolle spiller det for dit jobskifte, at Christian Jensen er chefredaktør på Information?

»En frygtløs avis som Information er altid større end nogen enkelt person. Men det trækker da ikke ligefrem ned, at Christian Jensen står i spidsen,« siger Morten Frich.

Hvorfor skifter du?

»Jeg trænger til en ny start og en ny begyndelse. Nu har jeg brugt 10 år på at sætte Berlingske på landkortet for undersøgende journalistik, og jeg trænger til at få nogle nye opgaver.«

Hvorfor trænger du til en ny begyndelse? 

»Jeg får meget af min energi af at få meget svære, komplekse, nye og ukendte opgaver på mit bord. På et tidspunkt kommer der nogle opgaver, som bliver rutine eller minder om noget, man har lavet før. Det er jeg ikke så god til. Jeg betragter det som en stor bedrift, at jeg har lavet det samme i 10 år med det temperament, som jeg har,« siger Morten Frich.

»Det handler for mig også om at lære nyt. Tvinge mig selv et andet sted hen for at blive bedre i stedet for at gå og blive magelig. Jeg glæder mig til at udvide min faglige profil og kaste mig ind på det almindelige nyhedsområde og snuse til andre genrer.«

Han betragter dog ikke sit nye job som et skifte helt væk fra den undersøgende journalistik.

»Information har jo en stærk profil, når det gælder undersøgende journalistik, og jeg kommer helt sikkert også til at lave undersøgende journalistik på Information,« siger Morten Frich.

Men får du lige så gunstige vilkår for at lave undersøgende journalistik på en lille avis som Information, som du har haft på en stor avis som Berlingske?

»Det er jeg ret sikker på. Hvis man ser på Informations NSA-afsløringer, så var de et ret stort hold sat af i mange måneder for at grave det ud. Jeg er ikke i tvivl om, at hvis vi falder over det rigtige projekt, så vil der blive dedikeret nogle kræfter til det på Information. Så det er jeg ikke bekymret for,« siger Morten Frich.

Gravegruppe ikke afgørende

For ham er det ikke afgørende, om man bedriver undersøgende journalistik med en decideret gravergruppe, eller om man prøver at følge nyhedsstrømmen, lave gode nyheder og så dedikerer nogle folk, når man har en sag, der kan bære det.

»Jeg er ikke så religiøs omkring, hvordan man organiserer den undersøgende journalistik. Det er to forskellige måder at organisere det på. Begge dele har sine fordele og ulemper. For mig er det vigtige, at man har viljen til at insistere på at lave den undersøgende journalistik,« siger Morten Frich.

Han påpeger desuden, at mange af de bedste undersøgende historier fødes ud af den almindelige nyhedsjournalistik, hvor man får inspirationen eller kildekontakten til at gribe fat i noget, der er værd at undersøge nærmere.

Morten Frich begynder i sit nye job på Information den 1. august efter at have været i forskellige stillinger hos Berlingske Media uafbrudt siden 1999.  

»Jeg glæder mig helt vildt til at begynde på Information. Men jeg kommer til at savne mine kolleger på Berlingske efter så mange år sammen. Jeg kom hertil, da jeg var 25 år, og nu er jeg 42 år. Det bliver vemodigt at sige farvel,« siger Morten Frich.

0 Kommentarer