»Jeg tænkte, at jeg ikke er dygtig nok til at blive journalist«

Toke Gerding Jensen drømte om at få en praktikplads på TV 2 Sporten eller Tipsbladet. Anne Hedegaard ville også gerne i praktik på TV 2 Sporten. Og Sofie Høgedal havde sat alt ind på at få en praktikplads på Landbrugsavisen.

Journalisten fulgte dem alle tre, da der i dag onsdag var Store Match-dag – også kendt som Panikdagen – på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus.

Panikdagen var meget anderledes, end den plejer. Langt færre medier var til stede, fordi over 100 elever havde indgået aftaler på forhånd. Tilbage var cirka 80 studerende og kun cirka 30 ledige praktikpladser. De præcise antal var usikre igennem hele dagen, fordi nogle forhåndsaftaler ikke var blevet registreret endnu, før hornet lød.

For både Toke Gerding Jensen, Anne Hedegaard og Sofie Høgild blev det en emotionel dag. To endte med en praktikplads, og én måtte gå meget skuffet hjem. Men vi starter hos praktikkoordinator Pia Færing.

Pia Færing med de tre studentermedhjælpere har fået tjansen som horn-truttere kl.9.30.
Foto: Mathilde Bech

Alle fejl bliver begået

Klokken er 7.57 onsdag morgen. Pia Færing er i godt humør, men dagens første sveddråber viser sig på hendes pande. I sine arme bærer hun en stor, rød kasse med ansøgningerne til alle de praktiksteder, som skal finde en praktikant på Panikdagen.

Der er endnu ikke dukket nogen praktiksøgende op på skolen. Ved indgangen står en håndfuld praktikantvejledere og venter på ansøgningerne. Der er langt færre end normalt. Jyllands-Posten er helt blevet væk fra Panikdagen, fordi de allerede har fundet deres 10 praktikanter. Også DR Nyheder, Politiken og Berlingske har styr på deres praktikanter. Det samme gælder Journalisten.

Blandt de, som er til stede, hersker dog allerede forvirring. Nogle er i tvivl om, hvorvidt de må skrive kontrakt med en studerende, eller om de skal vente på, at et tågehorn som vanligt skyder Panikdagen i gang klokken 9.30. De skal vente, giver Pia Færing dem besked på. Nu skal der være ro om de studerende, der har sendt ansøgninger, forklarer hun.

Samtidig kæmper hun med, at der er koks i teknikken på Journalisthøjskolen. Flere praktiksteder har fået forkerte lister over, hvem der har sendt ansøgninger til dem.

Samtidig klager et praktiksted over, at de mener slet ikke at have modtaget meldingen om, at de allerede mandag måtte indgå en bindende aftale med en studerende.

Pia Færing slår en tragikomisk latter op og ryster på hovedet.

»Alle de fejl, der kan ske i dag, sker da også. Det er godt, at der kun er så få medier og studerende i dag. Så kan vi heldigvis nå at løse det,« siger hun.

Pia Færings mobil ringer. De næste timer holder den stort set ikke op.

Pia Færings telefon er allerede rødglødende
Foto: Mathilde Bech

Få chancer tilbage
Toke Gerding Jensen er onsdag morgen på vej til Aarhus med toget fra Odense. Han er stået ekstra tidligt op og er taget af sted i god tid. Intet må gå galt i dag.

Han er nervøs. Både TV 2 Sporten, TV3 Sport, Tipsbladet og Radio24syv har modtaget en ansøgning fra ham inden Panikdagen. Men alle stederne har kun én plads tilbage.

Derfor ved han også godt, at intet er sikkert i dag. Han har forberedt sig på, at han må være klar til at finde et helt femte praktiksted på dagen, hvis ingen af dem ringer eller hiver fat i ham. For sig selv har han besluttet, at han i hvert fald ikke har lyst til at tage et halvt års orlov, som flere gør, når de ikke får en praktikplads.

Ugen op til panikdagen har også været hård, forklarer han.

»Det har været meget, meget stressende. Allerede mandag i åbent hus-ugen var den første store Panikdag, hvor folk begyndte at få forhåndsaftaler. Jeg troede, åbent hus ville være mere roligt, men det var allerede ansættelsessamtaler fra starten,« siger han.
Derfor har Toke Gerding Jensen også dag for dag måttet skære mulige praktiksteder væk. Han føler, at han måske ikke har været god nok til at navigere i den konkurrence, praktikræset har udviklet sig til.

»Hver dag skal man sige til et nyt praktiksted, at der ikke er andre i mit liv end dem. Det er en ubetinget kærlighedserklæring, og det er vi blevet instrueret i. Jeg har i stedet været helt ærlig om, hvad jeg gerne ville. Og det har nok ikke lydt lige godt i alles ører, og det gør måske, at jeg står uden nogen forhåndsaftale,« siger han.

Han træder ud af toget i Aarhus og sætter sig i en bus med retning mod Journalisthøjskolen.

9.30 – Store Match-dag skydes i gang i forhallen.
Foto: Mathilde Bech

Et medie melder sig på banen

Pia Færing sidder med et telefonrør presset mod sit ene øre og en mobiltelefon mod det andet. Der er konstant medier, som ringer til hende. P3 kan ikke finde ud af at se deres ansøgninger, nogle mener ikke at have fået alle ansøgninger, og andre melder i sidste øjeblik enten deres ankomst eller afbud til Panikdagen. Blandt andet vælger TV 2 Lorry at dukke op, mens Jydske Vestkysten til sidst melder pas, fordi de også har deres aftaler i hus.

»Sidste år var der ingen problemer, selv om der var 120 medier til stede heroppe. Men når der kun er 30 medier, så går det hele pludselig galt,« siger hun.

Efter massevis af telefonopkald og løben frem og tilbage på gangene har Pia Færing fået styr på situationen. Alle medier er blevet tildelt lokaler, og alle har fået alle de ansøgninger, de skal have.

Pia Færing griber de tågehorn, som skal blæse Panikdagen i gang. I år vil hun ikke selv gøre det og giver derfor tågehornene til tre studentermedhjælpere, som skal fordele sig ved tre store gange på skolen.
Klokken er 9.12. De studerende er begyndt at ankomme.

Få minutter efter at hornet har lydt, spredes de studerende for alle vinde.
Foto: Mathilde Bech

»Alle dage har været panikdag«
Anne Hedegaard venter spændt i forhallen på Journalisthøjskolen. Hun står ved den gang, hvor TV 2 Sporten har deres lokale. Normalt plejer de studerende at stå lige foran mediernes dør, men det må de ikke i år. Først når der er blevet blæst i hornet, må medierne tage fat i eller ringe til de studerende. De studerende må derfra også begynde at gå hen til medierne.

Også Toke Gerding Jensen og Sofie Høgedal står anspændte i forhallen.

»Jeg fandt i går endeligt ud af, at det var Landbrugsavisen, jeg ville skrive for. Jeg har hver eneste dag i hele den seneste uge fået et nyt afslag hver dag. Alle dage har været panikdag. Senest fik jeg i morges besked af P3 om, at de ikke vil have mig,« siger Sofie Høgedal.

Hun er bange for, at dagen bliver endnu et afslag for hende.

Lyden af tre tågehorn runger klokken 9.30. Panikdagen er i gang.
 

Klappen går ned

Sofie Høgedal går ned ad gangen til Landbrugsavisen. Med sig har hun sin kæreste som støtte, men det er der ikke meget plads til lige nu. Landbrugsavisen peger på Sofie Høgedal og hiver hende til samtale. Hun lukker døren bag sig til deres lokale.

Imens kan Anne Hedegaard ude på gangen se TV 2 Sportens praktikantvejleder. Hun har ikke været til åbent hus hos dem, så hun føler sig ikke sikker på, at de vil vælge hende.

»Jeg har følt mig som en zombie i weekenden op til Panikdagen, fordi jeg følte, alle mine pladser var ved at smuldre. Jeg har dog virkelig holdt humøret højt, men lige da jeg så hende nede på gangen, sad mit hjerte oppe i halsen,« siger hun

Lige efter at hornet har lydt, tager TV 2 Sporten fat i Anne Hedegaard.

»Hej Anne, vi vil rigtigt gerne have dig til samtale,« siger praktikantvejlederen til hende.
Inde i TV 2 Sportens lokale spørger de Anne Hedegaard, hvem hun egentlig er. Hun svarer, at hun er 23 år, men derefter ved hun ikke, hvad hun skal sige. Klappen er gået helt ned.
 

Sofie Høgedal fik praktikplads på Landbrugsavisen – til sin store lettelse. Her står hun med kæresten og fortæller sin far de gode nyheder.
Foto: Mathilde Bech

En grædende studerende

Uden for Landbrugsavisen sidder Sofie Høgedals kæreste med ryggen op ad en mur og venter tydeligt nervøs. Tiden trækker ud.

Pludselig går døren op. Sofie Høgedal har tårer i øjnene og kaster sig ind i favnen på sin kæreste. Hun har fået pladsen på Landbrugsavisen og er både meget lettet og lykkelig. Hun har oplevet hele panikforløbet som forfærdeligt.

»Jeg ville ikke have kunnet klare endnu et afslag. Det har været meget hårdt psykisk. Hver dag efter klokken seks har jeg bare ikke været glad længere. Jeg har følt, at jeg ikke var god nok, fordi alle gav mig afslag. Jeg nåede til et punkt, hvor jeg tænkte, at jeg ikke er dygtig nok til at blive journalist,« siger Sofie Høgedal.

Klokken er 9.57. Hverken Tipsbladet, TV 2 Sporten, TV3 Sport eller Radio24syv har ringet til Toke Gerding Jensen. Han overvejer sine muligheder og beslutter sig for at gå i det såkaldte matchroom, hvor de studerende kan se, hvilke medier der fortsat mangler en praktikant.

På tavlen i matchroom står kun tre praktikpladser. Energinet.dk, DAB Kommunikation og Region Hovedstaden.

Han tager til samtale hos energinet.dk og krydser fingre.
 

Opbrugt adrenalin

Hos TV 2 Sporten har Anne Hedegaard fået gang i samtalen.

Praktikantvejlederen understreger over for hende, at det er hårdt på TV 2 Sporten. Der skal leveres. Men det skræmmer ikke Anne Hedegaard. Flere gange undervejs roser TV 2 Sporten hende for hendes svar. Praktikantvejlederen og de tre andre tilstedeværende fra TV 2 Sporten sender derefter Anne Hedegaard uden for døren for at votere. Kort efter kommer praktikantvejlederen ud og giver hende et kram og siger velkommen til TV 2 Sporten. Hun har fået den sidste af tre pladser og skriver sammen med de to andre praktikanter under på en kontrakt. Da hun ser sine veninder ude på gangen, bryder hun ud i et højt skrig og giver dem et jublende gruppekram.

»Det var mega fedt. Jeg tror, at jeg på den ene time fik brugt al den adrenalin, jeg normalt har på et år,« siger hun.

Anne Hedegaard får at vide, at hun har fået plads hos TV 2 Sporten.
Foto: Mathilde Bech
Anne Hedegaards venner har ventet i spænding ude foran TV 2 Sportens dør.
Foto: Mathilde Bech

Lykkelige flaskeøl og manglende plads

Hos Toke Gerding Jensen er der ikke meget at juble over. Energinet.dk har besluttet sig for at ansætte en anden end ham som praktikant. Han konstaterer, at hans muligheder på Panikdagen er udtømte.

 

»Nu har jeg tænkt mig at se, hvad Pia Færing får tryllet frem i de kommende dage. Derudover ved jeg ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg vil gerne ud og lære mit håndværk som journalist nu og har bestemt ikke tænkt mig at tage orlov,« siger han.

I alt var der 277 studerende med i dette praktikforløb. 215 af dem endte med at få en praktikplads i løbet af åbent hus-ugen og på Panikdagen. Iblandt de 62, som i skrivende stund ikke har en plads, står Toke Gerding Jensen nu.

»Jeg har oplevet et nederlag, som jeg ikke har lyst til at tale så meget om. Jeg glæder mig på vegne af mine venner, men jeg har ikke brug for eller overskud til at høre deres positive historier eller fortælle dem om, hvordan jeg har det lige nu,« siger han.

I Journalisthøjskolens kantine åbner lykkelige studerende flaskeøl på stribe, mens Toke Gerding Jensen går hjem.

Henrik Hare; hvid skjorte; fejrer de nye pladser med sine studiekammerater.
Foto: Mathilde Bech

 

Kopier link
data_usage
chevron_left
chevron_right