Klokken 8.01 ringede Rasmus Mark Pedersens telefon. Han sad derhjemme.
”Jeg var faktisk lidt overrasket, fordi det var min privattelefon, der ringede. Nu havde jeg ellers for en gangs skyld min arbejdstelefon med hjem. Men jeg havde nok på fornemmelsen, hvem det var. Hvem fanden ringer ellers klokken 8 om morgenen?” siger han.
Rasmus Mark Pedersen er journalist på ‘P1 Orientering’. I den anden ende af røret var hans chef Thomas Falbe.
”Jeg spurgte: Skal jeg fyres? Der blev svaret ja,” siger Rasmus Mark Pedersen.
Han kom til DR i januar sidste år, hvor han startede som vært på magasinet Efterforskerne. Det lukkede, og Rasmus Mark Pedersen rykkede til ‘P1 Orientering’. Det seneste halve år har han desuden været vikar som vært på ‘P1 Debat’.
Sindedagen er i gang
I dag gennemfører DR den såkaldte ”sindedag”. Ledelsen ringer til alle medarbejdere, som man har i sinde at fyre i DR’s store sparerunde, som kan ende med at blive den største fyringsrunde i den danske mediebranche i nyere tid. Op mod 400 stillinger forventes nedlagt.
Medarbejderne sidder lige nu ved telefonerne. Ledelsen ringer mellem klokken 8 og klokken 11.
Rasmus Mark Pedersen skal nu møde til en samtale med ledelsen 9.45.
"Der er noget lidt spøjst over at planlægge sin egen begravelse …"
I aftes lagde Rasmus Mark Pedersen et opslag på Facebook med overskriften ”Der er noget lidt spøjst over at planlægge sin egen begravelse …”
Han har forberedt sig på alle mulige scenarier. Derfor havde han også på forhånd skrevet et opslag, som han kunne lægge på Facebook, uanset om han blev fyret eller ej, ligesom han havde en liste over nær familie og venner klar på telefonen, som han kunne skrive til.
Derfor har han her til morgen lagt Facebook-opslaget ”JEG ER BLEVET FYRET” op.
”Det opslag, jeg lige har lagt ud her til morgen, skrev jeg i aftes. Jeg ved fra de livskriser, jeg ellers har været ude i, at jeg har det bedst med at være i fuld kontrol. Derfor har jeg forberedt mig. Også på hvordan jeg skulle håndtere det, hvis jeg ikke blev fyret: Hvordan skulle jeg tage mig af kollegerne, hvad med de faglige møder, osv. Det mest drastiske scenarie, jeg har planlagt, er så det, der udspiller sig lige nu,” siger han,
Ud over jobbet i DR er Rasmus Mark Pedersen medlem af Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelse og formand for 'Journalisterne i DJ'. Han blev uddannet i start 2010 fra SDU og har siden arbejdet for DR, Newspaq og Radio24syv.
"Jeg har ikke behov for, at folk har ondt af mig"
Hvad er planen nu?
”Jeg har sendt en sms til min familie, og det strømmer tilbage med gode ord. Det er utroligt rørende. Så har jeg skrevet til to gode kolleger, som det kunne være rart at ses med efter min samtale. Og så har jeg nogen, som jeg gerne vil ringe til, når jeg er i et passende humør for at sige ”hey, har du et job til mig?””
I første omgang fortæller Rasmus Mark Pedersen, at han både er interesseret i løse ansættelser og et fast job, men på sigt håber han at finde et andet fast job.
Selv om Rasmus Mark Pedersen i skrivende stund er lige midt i at blive fyret, understreger han, at han ikke ønsker, at han eller de andre fyrede i DR bliver behandlet som stakler.
”Det er vigtigt ikke at se os som ofre. Der er blevet truffet en fuldstændig fair politisk beslutning, og der er gjort nogle fine journalistiske overvejelser i ledelsen – og så var det bare mig og os, der blev ramt. Jeg har ikke behov for, at folk har ondt af mig. Jeg har behov for et job,” siger han.
12