»Jeg spørger dem: Hvor smiler dit hus fra?«

Fotograf André Andersen nyder at fotografere boliger ind imellem de mange mennesker, der ellers fylder hans arbejdsdag. Han smører madpakken, snupper mountainbiken gennem skoven og får en hel dag ud af det. Journalisten tog med på opgave. Næsten

Der sad jeg i bilen med kurs mod Hornbæk, der ligger ude ved vandet i den del af Nordsjælland, der ikke er udkant. Så ringede telefonen, og jeg kørte ind til siden. Det var André Andersen. Vi er blevet ramt af fotofagets ”forbandelse”. Lyset er ikke godt nok.

»Måske i morgen?« spurgte jeg.

Men det skulle jeg ikke regne med. Vejrudsigten sagde nej. Til sidst måtte jeg droppe at komme med på tur. Så det blev over telefonen.

Hvor smiler dit hus fra?

»Hos mig er boligfoto et tilskud til forretningen. Generelt er det mennesker, der er mit gebet.«

Lige nu er André Andersen ved at lave et tilbud til Psykiatrifonden, og snart skal han filme en sangskriver-camp for unge. I sidste uge var det billeder for en sprogskole.

[[nid:30974]]

»Man kan sige, at 60 til 80 procent af det, jeg laver, er profilbilleder til virksomheder. Og så er resten altså boliger.«

Alt handler om lyset:

»Jeg vurderer, hvornår på dagen det er bedst at tage billederne. Det er som regel mellem 8 og 11 og 13 og 17. Inden jeg tager ud, ringer jeg og spørger ejerne, hvilken vej huset vender i forhold til solen. Jeg spørger dem også: Hvor smiler dit hus fra? Hvor ser det bedst ud? Så tjekker jeg, hvordan huset ligger for solen,« forklarer han.

»Jeg undersøger altid, hvordan vejret er lokalt. Jeg tjekker vejrsider – og sender en stor tak til app’en WeatherPro, der er langt den mest præcise. Så tager jeg billederne efter, hvad der er det mest optimale,« siger André Andersen.

En hel dag på en opgave

De store lystejendomme kan godt kræve 8-9 timers arbejde af André Andersen, når både foto, redigering og kørsel er regnet med.

»Det kan jo godt tage lidt tid at tage et horisontbillede, hvis man skal halvanden kilometer væk for at tage det. Det tager den tid, det tager. Der er da også dem, der siger, at jeg bruger lang tid, men jeg laver en dagsløn, og som kontrast til en travl dag med mennesker på billederne, så er sådan en boligfotografering ren afslapning.«

Da André Andersen beskriver dagen, lyder det som sød musik i mine ører.

»Det er skønt. Jeg starter dagen på kontoret med at redigere lidt, bager måske lidt boller og hugger lidt brænde. Så tager jeg min mountainbike og en madpakke med på opgaven og får hele dagen til at gå med det. Så tager jeg en cykeltur i skoven på vej hjem,« siger André Andersen, der startede som boligfotograf, fordi han blev spurgt. Der var en til en fest, der manglede en fotograf, og en, der anbefalede André Andersen. Og nu har han arbejdet sammen med mæglerfirmaet Lilienhoff i fire år.

»Det er meget fleksibelt. Jeg har næsten frie hænder til planlægningen. Jeg får en mail med bestillingen og lidt detaljer, og så ringer jeg selv til sælgerne og aftaler tid og sted.«

»Jeg har lavet en klausul med Hans (Lilienhoff) om, at jeg kun fotograferer huse for ham,« siger André Andersen og tilføjer, at arbejdet er meget sæsonpræget. Siden november har han kun haft to opgaver. Men når foråret kommer, og hussalget igen går i gang for alvor, kan der godt blive mere at se til.

»Det er jo ikke hver dag, jeg laver det her. Når der er allermest travlt, har jeg tre opgaver på en uge, men det er sjældent,« fortæller André Andersen.

Det er ikke, som det var engang. Boligerne sælger ikke længere sig selv. Men André Andersen er vant til en høj standard, der hvor han kommer hen. Selv om det ikke altid er perfekt.   

»Tit er det bedste, de kan gøre, at smide halvdelen af deres møbler ud. Det, der gør det kompositorisk vanskeligt, er, når der er for mange ting i rummet. De siger tit, at jeg bare kan flytte rundt på tingene. Men jeg flytter jo ikke rundt på chatoller og sofaer. Måske på en vase.«


Foto: André Andersen

Det siger André Andersen om billedet

»Man skal huske, at vi er fotografer, der gerne vil tage gode billeder, og det objektive fotografi findes ikke. Det handler om at fremhæve husene bedst muligt. Men jeg synes, det skal være ærligt. Det skal ikke se for godt ud til at være sandt. Den nemmeste Photoshop, man kan lave, er at pudse vinduerne, plejer jeg at sige.«

»Interiør-billedet viser hele opholdsrummet i et med hems og alting, samtidig med at man kan se ud i haven. Det er et enkelt hus og en enkelt billedkomposition, der følger husets egne linjer.«

»Eksteriør-billedet synes jeg er godt, fordi det viser, hvordan huset er i samspil med naturen. Jeg kan se hele haven og ud på vandet. Det er intimt, og man ser detaljerigdommen, samtidig med at man oplever omgivelserne.«

»Nogle gange tager jeg flere eksponeringer. Det sker, at jeg lægger to billeder sammen. Men jeg kan ikke lide det der HDR. Det er en anden måde at fotografere på, bare ikke min.«

1 Kommentar

Bodil Rohde
24. MARTS 2014
Der er formentlig ikke nogen,
Der er formentlig ikke nogen, der har noget imod, at kolleger i DJ tjener deres penge på at lave boligfotos.

Men det vil være passende at bringe historier om, at f. eks. O-aftalen for PF-erne ikke er blevet forhandlet til en forhøjelse i de sidste par år, og at en del af vore dygtige pressefotograf- og fotojournalistkolleger nu er tvunget til at have deres eget fag som bijob.

Venlig hilsen
Bodil Rohde