»Jeg spiser små børn, og jeg er ond mod dyr«

Tur-retur. På bare 15 måneder har Per Mikael Jensen skabt et utal af rygter om sine dispositioner i TV 2, både i mediebranchen og på politisk niveau.

Tur-retur. På bare 15 måneder har Per Mikael Jensen skabt et utal af rygter om sine dispositioner i TV 2, både i mediebranchen og på politisk niveau. Det er han godt træt af og svarer nu igen på de mange anklager.

Forretning. Medier, oppositionspolitikere og konkurrenter har på baggrund af Per Mikael Jensens korte tid på TV 2 og hans samarbejde med Viasat sået tvivl om, hvorvidt han nogen-
sinde kom helt ud af Kinnevik-koncernen. Spekulationer har i medierne gået på, om han i virkeligheden varetog MTGs interesser i forhold til et køb af TV 2 – samtidig med at han åbnede for Viasats muligheder på mediemarkedet. Sludder og vrøvl, siger Per Mikael Jensen, der er træt af dumme spørgsmål.

»Eksisterer der engle?« Per Mikael Jensen stirrer stift ud i luften. Journalisten har spurgt ham, om det er relevant at sætte spørgsmålstegn ved, om TV 2 blot var et mellemtrin i hans karriere i Kinnevik-koncernen.

»Er der noget spørgsmål, du ikke kan rejse? Du kan mistænkeliggøre alt i verden. Man kunne jo også researche det. Man kunne jo også spørge mig. Men af og til er det nemmere at rejse spørgsmålet, og så bare lade være med at ringe. Så kan spørgsmålet få lov at hænge i luften.«

Drømte du om at komme tilbage til Metro?

»Nej. Jeg glædede mig til at komme til TV 2. Jeg tænkte, at det ville blive fantastisk.«

Du har fortalt os, at du stadig har aktier i Metro. Er det ikke problematisk?

»Vi prøver igen, honey-pie.« Per Mikael Jensen smiler. »Hvad er årsagen til, at du har en sort ørering i dit venstre øre? Hvad ligger der egentlig bag det? Man kan sætte spørgsmålstegn ved alt. Det kan man godt blive en anelse træt af. Jeg må gerne have de aktier i Metro, som jeg anskaffede for fire år siden, på samme måde som jeg har aktier i andre virksomheder.«

Hvad betyder det, at Flemming Østergaard, som er din gode ven, har fået plads i TV 2s bestyrelse?

»Jeg anede det ikke, før jeg fik det at vide af Kulturministeriet. Jeg har ikke peget på ham eller ringet nogen steder hen. Men det er da godt med dygtige forretningsmænd i bestyrelsen, det er jo ikke et programråd, der skal diskutere, om vi skal have flere tjekkiske kortfilm. Om det betyder noget? Nej, det gør det ikke. Flemming kunne fyre mig anytime, hvis han ikke mente, at jeg var det bedste for TV 2. Nu er det så for sent … (Per Mikael Jensen griner) … men det ville han.«

Hvad skal der ske, når TV 2 skal sælges? Står MTG så ikke – med de samarbejder du har indledt med Viasat omkring TV2 Sport, TV2 News og den digitale distribution – bedre i forhold til konkurrenterne?

»Nej, lille skat, får man lyst til at sige, når man som en gammel idiot som mig hører sådan noget. Det er noget fattigmands-virksomhedsanalyse, hvor man reelt ikke har forstand på, hvad fanden man taler om. Der er nedskrevet paragraffer for, hvordan sådan noget foregår, hvis der er change of controls. Det er skrevet ned, at det skal ske sådan og sådan, og både TV 2 og Viasat har muligheden for at trække sig fra samarbejdet. Så sådan foregår den slags.«

Per Mikael Jensen vender øjne.

»Det er grotesk. Hvis jeg havde gjort noget, der entydigt pegede i en anden retning, men det mener jeg ikke, jeg har. Og hvis man ikke kan forstå de forretningsmæssige dispositioner, der er indgået med Viasat, så er det jo ikke kun mig, der har et problem, så er det jo bestyrelsen, direktionen og hele TV 2, der har et problem.«

Men kan det ikke for Canal Digital se ud, som om TV 2 har været med til at fede Viasat op?

»Ja … (Per Mikael Jensen strækker sig). Jeg må hellere lade være med at sige noget, for jeg kommer bare til at fortryde det senere. Tror du, Canal Digital har en interesse i at få det til at se sådan ud? Tror du nogensinde, at de har ringet til en medieordfører?«

Det, du siger, er, at de prøver at påvirke mediernes fremstilling?

»Det håber jeg kraftedme, at du er enig med mig i, for ellers er det ikke kun mig, der har et problem. Det går jeg ud fra, at du er enig med mig i? At de har en meget, meget stor interesse i at få tingene til at se sådan ud?!«

Per Mikael Jensen ser ud ad vinduet.

Må jeg stille endnu et irriterende spørgsmål?

»Jeg er faktisk rigtig glad for, at du stiller dem. Så ja, endelig. For de fleste af de slapsvanse har ikke modet til at stille op. Det er til at kaste op over.«

Vi har hørt, at du er kommet tilbage til Danmark på et forskervisum og derfor ikke er underlagt danske skatteregler. Er det rigtigt?

»Hvem tror du, der føder de her rygter? I er medie nummer 11, der spørger om det. Hvordan tror du, at de her rygter bliver ved med at florere? Tror du, der er nogen, der fodrer medierne med de her historier? Vil du fortælle mig, hvem der har sagt det til dig?«

Det kan jeg ikke.

Per Mikael Jensen griner.

»Men … det er ikke rigtigt. Og det fortæller jeg folk, der er interesserede.«

Nu har du jo en mangeårig erfaring inden for mediebranchen. Hvordan har du oplevet selv at komme i mediemøllen?

»Man bliver deprimeret på standens vegne, når man ser på niveauet. Jeg bliver jo bange for at udtale mig til journalister, fordi jeg er i tvivl, om de ved de mest basale ting omkring forretning og medier. Og fordi de ikke har forstand på medier, så kommer fokus til at ligge på min person, hvilket er helt absurd. Fordi medierne ikke interesserer sig for virksomhederne, men for mennesker og gør dem til ikoner. Det er jo ikke mig, der styrer det hele.«

»Jeg spiser små børn, og jeg er ond mod dyr. Jeg har aktieoptioner, og hvad ved jeg. Man kan lige så godt lade være. Det bliver sådan noget løst noget, hvor jeg bliver citeret for noget, jeg ikke har sagt. Men det kan ikke stoppes. Man kan lige så godt lade det køre.«

Men det har altså ingen betydning, at du kom fra Metro, og at du i din tid på TV 2 har indledt flere samarbejder med Viasat, der ligesom Metro hører under Kinnevik-koncernen?

»Det har ingen betydning, at jeg kom fra Metro, ud over at jeg var en person, der kom udefra og kunne se tingene på en ny måde. Men jeg vil da godt afsløre, at det ikke er sådan, at jeg kommer ind og siger: Kammerater, skulle vi ikke lave en sportskanal? Sådan fungerer det ikke helt. Det er noget, bestyrelsen og direktionen er meget involverede i. Jeg har været med til det strategiskifte, der er sket på TV 2, men om jeg kom fra Dansk Supermarked eller Metro betyder ikke noget. Det er ganske almindelig forretning.« /

BLÅ BOG

1/11 2007
Tiltræder som direktør i Metro International

1/5 2006 – 1/8 2007
Direktør for TV 2

2004
International chefredaktør for Metro-aviserne

2001
Administrerende direktør og chefredaktør for den danske MetroXpress

1998
Chef for JPs bladhus i København

1997
Redaktør for JP København

1996
Ansat på Jyllandsposten

1989
Ansat i forskellige funktioner; herunder nyhedsredaktør og PS-redaktør på Politiken

4 Kommentarer

Claus Sølvsteen
30. AUGUST 2007
Deprimeret på standens vegne ..

... kalder Per Mikael sig. Den depression kan da kun smitte med dette interview. Men så er det på den anden side ganske befriende at høre manden svare. De direkte citater gør teksten læseværdig :-)

 Nu, I er i gang, skulle I tage at spørge Prins Henrik lige ud af posen om han er bøsse eller ej? 

Signe Højgaard Nielsen
30. AUGUST 2007
Ingen joke

Kære Mads Kristensen

Nej, det er ikke en joke. Vi rejste forskellige spørgsmål, som folk i branchen stillede sig selv og hinanden. Nu viser det sig også, at bestyrelsesformand i TV 2 Niels Boserup ville have bedt Per Mikael Jensen om at sælge sine aktier i Metro, hvis han havde kendt til dem, og en professor i ledelse er også kritisk over for, at Per Mikael Jensen havde aktierne og er videre kritisk over for, at bestyrelsen ikke har spurgt ind til hans økonomi.

 Med venlig hilsen

 Signe Højgaard Nielsen

Mads Kristensen
30. AUGUST 2007
Joke...?
Jeg har lidt svært ved at tolke dette interview med Per Mikael. Umiddelbart virker det som en joke, men jeg har alligevel på fornemmelsen, at det er alvorligt ment, selvom informationsværdien er grænsende til 0. Som tidligere TV 2-mand havde jeg håbet på et afskedsinterview med lidt mere krudt i.
Jan Eskildsen
29. AUGUST 2007
forståelig reaktion
Efter at have læst interviewet har jeg stor sympati for Per Mikael Jensen.
Eller er der set dummere spørgsmål i Journalisten?
data_usage
chevron_left
chevron_right