Journalisten har foretaget et feltstudie i arabiske indvandreres næsten ukendte medieforbrug. Nogle læser
reklamer fra Telia på Facebook. Mange efterlyser danske nyheder på arabisk.
MEDIEBRUGERE. Mohammed Lubbad på 31 år skriver, at han stort set lige ofte bruger danske og arabiske medier. Derudover noterer han, at hans vigtigste kilde til nyheder er Dr.dk, og at han ofte besøger hjemmesiderne Islamway.com og AlJazeera.net og Tv2.dk. Journalisten møder Mohammed Lubbad midt under fejringen af muslimernes højtid Eid.
Vi har opsøgt boligområdet Gellerup ved Århus for at undersøge, hvilke medier den voksende gruppe af arabiske indvandrere og efterkommere bruger. Og hvad gruppen savner i det danske mediebillede.
Svarene byder på mange overraskelser. Vi lærer, at DR Update er populært hos seere med dårlige danskevner – fordi nyhederne gentages så mange gange, at det er muligt at forstå dem.
Mohammed Lubbads eget yndlingsprogram er "Hell's Kitchen" – et reality-program, hvor mesterkokken Gordon Ramsay hundser med andre kokke.
»Jeg kan godt lide at lave mad til mig og min kone,« siger Mohammed Lubbad på et lidt gebrokkent dansk.
Vi er i et stort legeland, hvor muslimerne er samlet for at fejre den anden ud af fire Eid-dage. Flere hundrede mennesker sidder ved mere end 20 langborde. Mænd og kvinder hver for sig. Børn drøner op og ned af gigantiske hoppeborge. Det larmer som Tivoli en varm sommerdag. En messende højttalerstemme minder behørigt om, at det er helligdag og legelandets pølsebod har fået konkurrence af en shawarmabar.
»Man kan ikke lære at lave mad af at se "Hell's Kitchen", men man kan lære at være mindre stresset, når man skal lave mad til mange mennesker på én gang,« forklarer Mohammed Lubbad.
TRODS MEGEN DEBAT findes der stort set ingen aktuel dokumentation af, hvilke medier de arabisksprogede nydanskere bruger. Det betyder, at medie-Danmark har et stort vidensvakuum om en stor gruppe borgere. Og potentielle kunder.
En af de førende forskere på området – adjunkt ved Københavns Universitet Ehab Galal – har færdiggjort en ph.d.-afhandling om, hvordan arabiske satellitkanaler bliver brugt i forskellige lande, herunder Danmark.
»Der findes over 700 arabiske satellitkanaler. Omkring 50 af dem er religiøse,« forklarer han. Men:
»Det er meget få af dem, vi kan tage i Danmark,« siger Ehab Galal, der kun kender til nogle få og halvgamle undersøgelser om indvandrergruppens medievaner.
DET ER TYDELIGT, at nogle af mændene ved bordet synes, vi forstyrrer. Festen er arrangeret af flere arabiske foreninger i samarbejde med en lokal moske. Vi er kommet uindbudt og måtte ved døren argumentere for at komme ind. En gruppe mænd med skilte på brystet, hvor der står "Bestyrelsen", inviterer os til at sidde ned og forklare vores ærinde.
»Det tager jo lang tid, det her. Det har folk ikke tid til nu,« protesterer en af mændene.
Stemningen bliver hurtigt bedre. Vi bliver budt på barbecuechips, appelsinjuice, dåsecolaer og muffins. Og snart er bestyrelsen i gang med at uddele og udfylde skemaer. Og nu bliver der delt durum-ruller ud til alle omkring bordet.
Ezzeddine Azzam fortæller, at han både ser arabisk og dansk tv.
»Man skal have det hele med,« siger han – og forsvarer de omdiskuterede satellitkanaler.
»Per Stig Møller ser også Al Jazeera. Da han var udenrigsminister, sagde han, at han ville mangle noget, hvis ikke han så den kanal hver dag,« pointerer Ezzeddine Azzam.
Mændene spørger, om vi ikke også skal tale med kvinderne.
TIDLIGERE PÅ DAGEN har vi stemt dørklokker i opgangene i Gellerupparken. Alle steder er vi blevet lukket ind. Men ikke alle vil have deres navn med. Og flere er utrygge ved at blive fotograferet.
På Gudrunsvej åbner 29-årige Darin Chahrour for os. Indenfor sidder hendes mand, Hassan Farhat, og deres tre børn og ser Cartoon Network.
Hassan Farhat foretrækker at se sport på Al Jazeera. Darin Chahrour forklarer, at hun ikke har tid til at se meget tv. Men:
»Jeg skal se TV2 Østjylland hver dag. Hvis ikke jeg når det, går jeg ind på deres hjemmeside. Så ved jeg, hvad der sker i vores område. Det er meget vigtigt,« siger Darin Chahrour, der også bruger Facebook som nyhedskilde.
»Jeg har fået nyheder om slankekure og tilbud fra Telia over Facebook. Jeg får også noget, der hedder Vores Børn,« fortæller Darin Chahrour.
I EN LEJLIGHED SIDDER en kvinde med tørklæde og ryger vandpibe med en veninde. De forklarer, at de mest ser religiøse programmer, arabiske film og tv-serier. De taler begge dårligt dansk. Den ene kvinde får mange af sine nyheder fra Youtube.
På Bentesvej lukker Souhail Elmughrabi døren op. Vi kommer uanmeldt, men familien venter alligevel gæster – det er jo Eid.
Sofabordet i stuen er dækket op med gulddug, et stort frugtfad og pastelfarvet slik i små skåle. Souhail Elmughrabis kone kommer ind fra køkkenet med et kagefad i tre etager og byder på hjemmebagte, traditionelle ma'amoul-kager.
Souhail Elmughrabis foretrukne medie er dansk radio, som han hører over mobilen. Derudover er han på Facebook og kan godt lide den arabisksprogede avis Akhbar Al-Danmark, som bliver udgivet i København.
På tv er hans favoritprogram en arabisk reality-serie om opfindelser. Vinderen får støtte til at føre sin ide ud i livet.
»Jeg kan godt lide det program, fordi det hjælper folk med at få ideer, og jeg kan også godt selv lide at reparere ting,« siger han.
Han har blandt andet selv repareret et stort billede, der hænger over sofaarrangementet. Det har indbygget lys og kan afspille lyden af fuglekvidder.
VI RINGER PÅ HOS AICHA, en 56-årig kvinde, der bor på Gudrunsvej med sine tre store børn. Vi bliver budt på flere ma'amoul kager, og Aichas teenagedatter hjælper med at tolke.
Aicha holder meget af arabiske tv-serier og dokumentarprogrammer om dyr og fremmede lande.
»Jeg ser danske nyheder på tv og spørger børnene, når der er noget, jeg ikke forstår. Det hjælper meget på forståelsen, at der er billeder,« siger Aicha.
Hun ser også nyhedsprogrammer på arabiske og andre internationale kanaler som BBC og CNN. Hun mener, det er nødvendigt at trække på flere kilder for at få et nuanceret billede af konflikten i Mellemøsten.
»Arabiske medier viser børn, der er ved at sulte ihjel i Palæstina, men det bliver censureret væk i de danske medier. Det irriterer mig. Lige så snart, der sker noget i Israel-Palæstina, giver man muslimerne skylden,« siger hun.
Samah Taboja bruger slet ikke arabiske medier, selv om hun taler sproget. Hendes foretrukne hjemmeside er Bt.dk: »De har generelt lidt af det hele. Der er også historier om skuespillere og ikke kun historier om politik,« siger den 17-årige gymnasieelev. – foto: Claus Bonnerup
EN 17-ÅRIG GYMNASIEELEV Samah Taboja, kigger forsigtigt ud og retter på sit tørklæde, inden vi bliver lukket ind. Først udfylder hun selv skemaet. Bagefter hjælper hun moderen med at svare.
Samah Taboja bruger kun danske medier.
»Det er jo helt pinligt, at jeg slet ikke bruger arabiske medier, for jeg har jo selv arabisk baggrund. Man skal ikke glemme sine rødder,« siger Samah Taboja.
Hendes favoritprogrammer er "Top Model" og "Dagens Mand" på TV 2, hvor to mennesker vinder en date med hinanden.
»Jeg synes, at "Dagens Mand" er så sjovt, specielt når det er om bøsser. Det er anderledes og underholdende. Der er så mange, der er skeptiske over for bøsser. Dér får man en anden og sjov vinkel,« siger Samah Taboja.
Souhail Elmughrabi er mest til programmer om videnskab og opfindelser. For nylig har han set et program på den arabiske tv kanal Al Jadeed, om en meget dyr slags kaffebønne, som passerer gennem tarmen på et
indonesisk kattedyr, inden den bliver brugt til at brygge kaffe. – foto: Claus Bonnerup
FAJCAL DERAWI LÆSER danske gratisaviser næsten hver dag. De må godt være nogle dage gamle. Han læser om lokalområdet og sit eget hjemland, Libanon, eller andre arabiske lande. Og så kan han godt lide at se DR Update, fordi udsendelserne bliver gentaget hver 15. minut.
»Jeg ser det samme program to-tre gange. Jeg skal koncentrere mig for at forstå dansk. Hvis ikke jeg forstår det første gang, så forstår jeg det måske anden og tredje gang. Og jeg slår ordene op, hvis jeg ikke forstår dem,« siger han og nævner ordet "afsløre" som et af de ord, han har lært gennem medierne.
Hans kone, Fayzeh Noubani, ser næsten kun arabisk tv, fordi hun ikke forstår dansk. Hendes foretrukne tv-program er en arabisk serie, "Bab al-Hara", som foregår i et nabolag i Damaskus i 30'erne, mens Syrien var under fransk besættelse. Femte sæson er netop kørt over skærmen.
Fayzeh Noubani ville gerne kunne følge bedre med i, hvad der foregår i Danmark.
»Det ville være rigtig godt, hvis de lavede arabiskoversatte tv-nyheder, så ville jeg se det hver dag,« skriver hun på spørgeskemaet med hjælp fra vores tolk, en 20-årig arabiskstuderende med bopæl i Gellerupparken.
Indvandrergruppens medievaner er brogede. Nogle ser mest nyheder, mens andre er mere til film og dramaserier. Det mest gennemgående er, at alle, vi taler med, har et ønske om at følge med i, hvad der sker i det land, de bor i. Mange savner nyheder om Danmark på arabisk. Og så står gratisaviserne noget stærkere end betalingsaviserne.
TIL EID-FESTEN ER BØRNENE ved at være trætte. Klokken nærmer sig 21.30. Vi går hen til en gruppe kvinder for at høre, hvad de bruger af medier. En enkelt kvinde skriver, at hendes foretrukne tv-program er en tyrkisk tv-serie, oversat til arabisk. Serien hedder "Den forbudte kærlighed," fortæller hun.
Hvorfor kan du godt lide den?
»Fordi den handler om kærlighed.«
ARABISKE ELLER DANSKE MEDIER?
Konklusioner:
- Godt halvdelen af de arabisksprogede indvandrere bruger stort set lige ofte arabiske og danske medier.
- 20 ud af 23 ser arabisk tv hver dag eller ugentligt.
- 16 ud af de 23 ser dansk tv hver dag eller ugentligt.
- Mere end to ud af tre ser tv-nyheder på enten arabisk eller dansk hver dag.
- Over halvdelen læser aldrig hverken danske eller arabiske betalingsaviser.
- Tre ud af de 23 adspurgte læser en dansk betalingsavis ugentligt eller dagligt.
- 8 ud af 23 læser en dansk gratisavis minimum et par gange om måneden.
- 14 ud af 23 savner danske nyheder på arabisk.
Sådan gjorde vi:
- Journalisten opholdt sig to dage i Gellerupparken.
- 23 arabisksprogede indvandrere og efter-kommere i Gellerupparken har svaret på Journalistens spørgeskema.
- Vi spurgte, hvilke medier de bruger, hvilke tv-programmer de ser, og hvilke hjemmesider med nyheder de bruger.
- Vi spurgte også, om de savner danske nyheder på arabisk.
Tak til:
Beboerformand og journalist Helle Hansen, redaktør på lokalmediet Gellerup.nu Birger Agergaard og borgerjournalist Ghofran Karnib, som hjalp med at oversætte spørgeskemaet og fungerede som tolk.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.