”Jeg ser ikke min situation som mere usikker end fastansattes”

Freelancefotograf Maria Tuxen Hedegaard tjener mere i dag, end hun gjorde som fastansat. Men ofte arbejder hun også mere end 37 timer om ugen. Mens debatten om prekariatet raser, taler Journalisten med velbetalte freelancere. Dette er anden artikel

I februar var fotojournalist Maria Tuxen Hedegaard ude at fotografere for en virksomhed. Et daglangt møde. På papiret ikke den mest spændende opgave. Men hun var glad for den.

”Jeg har altid haft det sådan, at det da netop er der, man skal hyre en fotograf. Jeg kan forhåbentligt se noget interessant i det, der ikke lyder så spændende. Jeg kan se en udfordring i de fleste opgaver, selv om de på papiret lyder kedelige,” siger hun. 

Forretningen går godt

Hendes forretning går godt. Hun blev selvstændig for fire år siden, da hun sagde sit job på JydskeVestkysten op.

Af flere grunde: Hendes mand havde netop fået jobbet som hendes chef; hun følte, hun havde for travlt, og hun savnede den frihed, der var i at være selvstændig.

I dag tjener hun mere, end hun gjorde, da hun var fastansat, men hun har også mange uger, hvor hun arbejder mere end 37 timer.

”Hvor meget jeg tjener om to eller fem år, ved jeg ikke, men det er ikke noget, jeg får ondt i maven over. Hvis jeg kan fornemme, at jeg begynder at tjene mindre, så prøver jeg at gøre noget ved det og få vendt udviklingen,” siger hun.

”Jeg ser lige så meget mig selv som selvstændig, som jeg ser mig selv som fotograf. Så der er også en stolthed i at kunne få en virksom op at køre,” siger Maria Tuxen Hedegaard.

”Man snakker hele tiden om, hvor usikkert det er at være freelancer, men jeg tror også, det er usikkert at være på en arbejdsplads i mediebranchen lige nu med fyringsrunder og nedskæringer. Jeg ser ikke min situation som mere usikker end fastansattes. Jeg kan selv tage action, hvis det går skidt. Så kan jeg kontakte nye kunder. Der er det sværere i en stor medievirksomhed,” siger hun. [factbox:1]

Tjener mere, men arbejder også mere

Fotojournalister og pressefotografer tjente i gennemsnit 41.939 kroner i måneden i oktober 2017, viser DJ's lønstatistik for ansatte medlemmer. Lægger man den arbejdsgiverbetalte pension oveni, ligger lønnen på 45.291 kroner i måneden, svarende til 543.492 om året.

Maria Tuxen Hedegaard omsatte sidste år for cirka 750.000 kroner og havde et overskud på omkring 650.000 kroner, der også skal dække pension.

Hun har fravalgt nogle af de klassiske opgaver.

”Jeg kan rigtig godt lide at arbejde for aviserne, men de har ikke budget til at bruge freelancefotografer, så de er lige så stille faldet fra. I stedet for krampagtigt at holde fast i aviserne, har jeg lagt min forretning et andet sted,” siger hun.[quote:0]

I stedet fotograferer hun for regioner, uddannelsesinstitutioner, lidt fagblade og erhvervslivet.

Det er ikke alle opgaver, der er lige fotoegnede, men hun taler meget om at have et positivt sind og se en udfordring i de opgaver, der på papiret lyder kedelige.

Er det ikke svært at gå positivt til opgaverne, når de er kedelige?

”Jeg synes faktisk ikke, de er kedelige. Jeg tror bare, det tænder et eller andet i mig. Hvis det ikke er fotoegnet, så er det jo netop der, jeg har min force, for jeg skal stadig lave gode billeder. Jeg har aldrig set en opgave som kedelig. Nej, så længe der er mennesker til stede, handler det om at fange en stemning og nogle øjeblikke i den situation,” siger hun.

Har hele tiden prioriteret pension

Når man er fastansat, betaler arbejdspladsen pension og feriepenge – som freelancer er det noget, man selv sparer op til.

Maria Tuxen Hedegaard betaler 4.800 kroner hver måned til pension. Hun har tegnet private sundhedsforsikringer, men er ikke længere medlem af a-kassen.

”Jeg så på, hvor meget der blev indbetalt til pension, da jeg var fastansat, og så gjorde jeg det samme. Hvis jeg ikke tjente så meget, måtte vi skære ned på ferie. Pension og forsikringer er en fast udgift,” siger hun.

De uger, hvor hun holder fri, tjener hun ikke noget. Så hun lægger til side i løbet af året. Der er ofte færre opgaver i skolernes ferie, så hun sørger for at lægge sin egen ferie der også.

Efteruddannelsen halter

Ét minus ved at drive egen virksomhed er, at det kan være svært at bruge tid og penge på at tage på efteruddannelse. Da Maria Tuxen Hedegaard var fastansat, var hun på en uges efteruddannelse om året.

”Det koster rigtig meget at tage på efteruddannelse nu, fordi man risikerer at skulle sige nej til en masse opgaver. Det er noget, jeg skal huske at prioritere bedre, for man er nødt til at følge med,” siger hun.

0 Kommentarer