»Jeg så gerne, at DR koncentrerede sig mere om det public service-mandat, de har fået«

NABOSKAB. Mens aviserne vil have DR gjort mindre, har Journalisten besøgt Amager for at høre, hvad DR’s naboer bruger DR til. »Der bør være mere dokumentar og debat end underholdning,« siger Nils Valdemar Falkentoft, 21 år (Præciseret 5/12 kl. 13.40: Rubrik ændret, da den kunne misforstås)

Nils Valdemar Falkentoft, 21 år, jurastuderende:
Jeg ser nok noget DR-indhold omkring en time om ugen. ’Debatten’ var nok det sidste, jeg så.

I et begrænset omfang synes jeg, at det er vigtigt, at DR findes. DR har jo en kulturoplysende funktion. På den måde bør der være mere dokumentar og debat end underholdning. DR’s største formål er public service, og der kan jeg ikke se, hvordan store, internationale tv-shows og programmer hører hjemme. Det er vigtigt, at der bliver lavet programmer, som gør os klogere på vores historie. Programmer, som prøver at lære os noget, og som også kan bruges i undervisningssammenhænge. 

Hvis DR ikke fandtes, tror jeg dog, at nogen ville overtage den rolle og de programmer, som DR har nu. Store underholdningsshows synes jeg principielt hører mere hjemme på en privat kanal. Jeg tror, det er indbringende programmer, og derfor er det konkurrenceforvridende, at det er en statslig kanal, der har det på sendefladen. Jeg så gerne, at DR koncentrerede sig mere om det public service-mandat, de har fået. I stedet for at producere samme slags medieindhold som alle andre kanaler, men bare for statslige midler. Det er selvfølgelig formentlig en del af public service-bestemmelsen, at DR skal underholde, men det synes jeg godt, man kan diskutere vigtigheden af. 

Hvis jeg kun skal tænke på mig selv, får jeg ikke nok for licensen. Men det handler jo ikke kun om mit behov, men om den rolle, DR skal varetage. I det lys synes jeg, licensen er mere rimelig.

 

Thomas Voigt, 25 år, psykologistuderende
Jeg ser stort set aldrig DR. Jeg har ikke noget tv, så det er ikke noget, jeg falder over. En sjælden gang imellem ser jeg noget DR på nettet. Så er det mest debatter eller dokumentarer. Det sidste jeg så, var nok ’Casper & Mandrilaftalen’ på Bonanza. 

Jeg er stor fortaler for DR som institution. Jeg synes, det er vigtigt, at der er et medie, som konkurrerer på andre parametre end det kommercielle. Det giver mulighed for at lave nicheprogrammer og for at gå i dybden med nogle nørdede ting, som der måske ikke er reklamekroner i. 

Jeg synes også, at DR er god til temaer, som sætter fokus på samfundsrelevante emner. Førhen synes jeg også, DR var rigtig god til comedy, den evne synes jeg desværre de har tabt lidt. Sådan noget som ’Drengene fra Angora’, ’Banjos Likørstue’ og ’Mandrilaftalen’ har jeg virkelig været glad for. 

Som psykologistuderende synes jeg virkelig, at ’X Faktor’ er en frygtelig ting. Jeg kan jo godt forstå, at man har en kæmpe platform på DR, og at det derfor giver mening at lave sådan nogle store programmer, som rammer bredt. Men jeg synes, programmet er meget udstillende og for amerikansk og individualistisk til i min mening at høre hjemme på en licensbetalt dansk kanal. 

Jeg er begyndt at betale licens, men jeg synes, det skulle trækkes over skatten. Selv om jeg ikke rigtig bruger DR, så har jeg alligevel valgt at betale, for jeg synes, det er vigtigt, at DR er der. Jeg vil gerne støtte, at der er et medie i Danmark, som kan fokusere mere på oplysning.
 

Agnethe Herskind, 21 år, læser til sygeplejerske:
Jeg synes, vi får meget, DR laver mange gode programmer, og jeg synes da, det er vigtigt, at DR findes. Men licensen er høj, det synes jeg. Særligt når man er studerende. Jeg synes, at DR bruger penge på mange gode programmer og kreative projekter. Jeg synes samtidig, at DR nogle gange skyder en masse penge i projekter, som ikke lykkes. For eksempel ’1864’, som fik enormt meget kritik, og som samtidigt kostede DR rigtig meget tid og penge. Så hvis man skulle spare, skulle det måske være på den slags satsninger. 

Jeg har ikke selv fjernsyn, så jeg vil ikke sige, at jeg ser meget DR. Der er fjernsyn ude i køkkenet, så det er jo relativt tit, at det kører i baggrunden. Så jeg ser nok et eller andet fra DR en gang om ugen cirka. Det er nok mest nyhedsprogrammerne om morgenen eller om aftenen. Selv om det sidste jeg så, vist var et dyreprogram. 

DR har en vigtig funktion, synes jeg. DR laver programmer, som alle kan være med på, og så stoler jeg mere på dem. Man har en forventning om, at deres programmer er mere objektive, fordi de ikke er styrede af egne interesser på samme måde som TV3 for eksempel eller andre private kanaler. 

Søndagsserierne holdt jeg særligt meget af som barn. Der var noget nærmest ceremonielt over at følge dem sammen med sin familie eller venner. ’Krøniken’ og ’Nikolaj & Julie’ og de der klassikere. ’Sundhedsmagasinet’ har jeg set et par gange på nettet og været glad for. Men når jeg følger med i noget, ser jeg det tit i fjernsynet, det hører med for mig at se det ved sendetid. Men når jeg for eksempel følger med i ’Den Store Bagedyst’ og misser et afsnit, så fanger jeg det på nettet. 

De der fredag aftens familieunderholdningsprogrammer rammer altid ved siden af. Det er værter, som ikke er sjove, men selv synes, de er det, som er presset ned i et quizformat. Det synes jeg godt, de kunne lade TV 2 om – selv om jeg nu ikke synes, at de gør det meget bedre. De skulle vise nogle gode film i stedet.

 

Præciseret 5/12 klokken 13.40: Artiklens overskrift er ændret fra »Hvis jeg kun skal tænke på mig selv, får jeg ikke nok for licensen« til »Jeg så gerne, at DR koncentrerede sig mere om det public service-mandat, de har fået«. Den første overskrift er et citat fra artiklen, men kan misforstås, når det står alene. Derfor har Journalisten valgt et andet citat fra artiklen.

1 Kommentar

Esben Bjerre
28. OKTOBER 2016
Liiiiidt sentationsagtig
Liiiiidt sentationsagtig overskrift, når du citatet indeholder et "men" og de alle tre gerne vil betale.