»Jeg prøvede at holde kæft med tilbagevirkende kraft«

Den radikale kredsformand i Nordjylland, Hans Jørgen Nygaard, talte over sig, da Politiken ringede. Det startede hele mediestormen om Christian Friis Bach. Nu indrømmer han, at han løj, da han i andre medier sagde, han var fejlciteret. »Det er svært for mig at lyve, og det gjorde jeg jo her,« siger han til Journalisten

Da kredsformand for Radikale Venstre i Nordjylland, Hans Jørgen Nygaard, vågnede onsdag i sidste uge, havde han ingen ide om, at han samme aften – ufrivilligt – ville komme til at starte en mediestorm om partikammerat og daværende udviklingsminister Christian Friis Bach. En mediestorm, der udløste, at Hans Jørgen Nygaard endte med at lyve i medierne for at stoppe den.

I løbet af onsdag eftermiddag modtog Hans Jørgen Nygaard en e-mail fra Friis Bach, hvor ministeren fortalte om situationen i ministeriet i forlængelse af GGGI-sagen.

»Jeg skimmer den kun, så jeg ser ikke, at der står, at mailen er fortrolig,« siger Hans Jørgen Nygaard.

Kort efter ringede regionsformanden for Radikale Venstre, Nicolaj Holm, og sammen blev de to enige om, at Holm skulle stå for pressehåndteringen.

»Så jeg læser ikke videre i mailen,« siger Nygaard.

Efterfølgende tændte kredsformanden for TV2, hvor de talte om netop Christian Friis Bach.

Og så ringede telefonen.

»Da den flinke dame fra Politiken ringer mig op, er jeg slet ikke forberedt, og jeg tænker slet ikke over, at interviewet bliver båndet. Det er jo uvant for mig at blive kontaktet af de store medier i landspolitiske spørgsmål. Jeg var alt for naiv,« siger Hans Jørgen Nygaard.

Efter Hans Jørgen Nygaard havde talt med Politikens journalist, kunne politiken.dk bringe historien: Radikal kredsformand: Friis Bach går af som minister.

Og så begyndte telefonen at gløde i Nordjylland. I første omgang tænkte Hans Jørgen Nygaard, at medierne manglede historier efter kommunalvalget.

»Alle medierne ringede til mig – lige fra Ekstra Bladet til Information. Det endte med at blive så meget, at jeg bogstaveligt talt måtte trække stikket ud.«

I de mange interviews efterfølgende forsøgte Hans Jørgen Nygaard at trække tilbage, hvad han havde sagt. Til TV2 News lød det blandt andet: »Jeg hører nu, at jeg er blevet citeret for at have sagt, at Christian (Friis Bach, red.) går af, og det har jeg ingen anelse om, at han skulle gøre.«

»Jeg forsøgte at holde kæft med tilbagevirkende kraft, men det lykkedes ikke ret godt. Jeg kom desværre til at fremstå som utroværdig, hvilket ikke var meningen,« siger Hans Jørgen Nygaard.

Kredsformanden har det skidt med, at han med sin retræte hængte Politiken-journalisten ud.

»Men hvad søren gør man, når man har rodet sig ud i noget skidt? Noget af det værste for mig er at stå som utroværdig – og det kommer jeg jo til i denne her sag.«

Hvorfor har du det skidt med det?

»Det er svært for mig at lyve, og det gjorde jeg jo her. Jeg er altid blevet regnet som værende yderst troværdig, og det vil jeg også fortsat gerne signalere.«

Strategien med at holde kæft med tilbagevirkende kraft, fik Politiken til at offentliggøre lydfilen af interviewet.

Ifølge journalistisk chefredaktør på Politiken, Anne Mette Svane, besluttede hun at lægge lydfilen på nettet for at undgå spekulationer om, hvad kredsformanden egentlig havde sagt.

»Det var en rum tid, hvor der var spekulationer, om vores historie holdt eller ej. Normalt lægger vi ikke lydfiler ud, men når det tjener som klokkeklar dokumentation i en politisk historie, synes vi, det var oplagt at gøre,« sagde Anne Mette Svane i sidste uge til Journalisten.

Hans Jørgen Nygaard blev lettere chokeret, da han opdagede, at han var blevet optaget på bånd.

»Men det burde jo ikke komme bag på mig. Jeg bryder mig ikke om, at jeg blev optaget på bånd, og hun kunne godt have fortalt, at hun båndede interviewet,« siger Hans Jørgen Nygaard.

Den efterfølgende mediestorm kalder kredsformanden for »surrealistisk«.

»Jeg vidste jo ikke, hvad jeg havde startet. Så for mig som uvant medieperson, var det ikke rart at være midtpunkt for det hele. Mit problem var, at jeg havde udtalt mig, selv om jeg ikke måtte. Heldigvis har vi lagt det bag os i dag,« siger Hans Jørgen Nygaard, der fortæller, at han efterfølgende har talt med både Christian Friis Bach og økonomiminister Margrethe Vestagers (R) særlige rådgiver.

Efter stormen har lagt sig i Nordjylland, har Hans Jørgen Nygaard lært lektien:

»Jeg bliver mere forsigtig, hvis medierne kontakter mig igen. Jeg bliver ikke let at få noget ud af.« 

0 Kommentarer