”Jeg plejer at sige: ”Vi kan sove i bussen””

Maya Tekeli var for et år siden bange for, at hun ikke var lige så god som de andre journaliststuderende på DMJX. Hun tog fejl. ”Vi er gode til at løfte hinanden og rose hinanden.” Hun har brugt sommeren på at være vært på Radio24syv. Første artikel i ny serie om de studerendes drømme

Da Maya Tekeli sidste år begyndte at læse journalistik på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, var hun nervøs for, at de medstuderende var dygtigere end hende selv. Her et år efter kan hun se, at frygten for at falde igennem var naturlig, men ubegrundet.

”Jeg fandt ud af, at vi kan forskellige ting. Alle har deres egne unikke talenter og personlige interesser. Og jeg ser os ikke som konkurrenter længere. Vi er gode til at løfte hinanden og rose hinanden,” siger 23-årige Maya Tekeli.

Full circle i 2018

Hun fortalte sidste år Journalisten, at hun nærmest havde spammet nyhedsmedierne med uopfordrede ansøgninger for at komme til at arbejde for dem. Det har givet pote. l foråret blev hun kontaktet af Radio24syv, der bad hende om at være vært på et sommerprogram.

”I 2016 og 2017 knoklede jeg, afprøvede mine muligheder og fik mange afslag. Men nu kommer indsatsen tilbage. Det er banalt, men hårdt arbejde betaler sig. Det giver nogle sorte rander under øjnene, men når forløsningen kommer, giver det mening. For mig har 2018 været full circle,” siget hun.

Programmet på Radio24syv hedder Det Lille Mememageri og handler om internetfænomenet memes.

@kraeftensbekaempelse

Et opslag delt af mememageriet (@detlillemememageri24syv) den

”Det viser, at noget, jeg selv lavede, fordi jeg syntes, det var LOL, også kan berige andre,” siger hun.

Den nye medievirkelighed

Hun har det seneste år fundet ud af, hvor højt hun elsker sociale medier – noget, som også har været en del af undervisningen på DMJX.

For eksempel har de studerende i undervisningen prøvet at stalke hinanden på sociale medier.

”Vi skulle undersøge, hvordan studiekammeraterne optrådte på sociale medier. Har de en professionel profil og bruger de sociale medier til at gøre opmærksom på sig selv? Det var et vildt, fedt tiltag, fordi det satte nogle tanker i gang om, hvordan man fremstiller sig selv,” siger Maya Tekeli.

Underviserne og de digitale indfødte

Hun siger, at de studerende på uddannelsen er digitale indfødte. Nogle af underviserne er ikke vokset op med digitale medier.

”Man kan nogle gange godt spørge sig selv, om underviseren egentlig har forstået Instagram. Men det er fedt, at de på skolen gør en indsats for, at vi kan blive en del af den nye medievirkelighed. Vi bliver rost, hvis vi tænker ud af boksen.”

For eksempel blev Maya Tekeli rost for sine memes.

”Da jeg fik det at vide, gik jeg all in,” siger hun.

Memes som politisk værktøj

Hun siger, at memes kan virke som useriøse jokes.

”Men det er også et kulturelt og politisk værktøj, hvor folk, der ikke har en stemme, kan ytre sig. Memes blev blandt andet brugt under den amerikanske og tyrkiske valgkamp og vil sikkert også præge den kommende danske valgkamp.”

Maya Tekeli fortalte sidste år Journalisten, at det var hendes drøm at arbejde med tung journalistik i Danmark og udlandet.

”Jeg har på fornemmelsen, at jeg kommer til at arbejde med Tyrkiet,” sagde Maya Tekeli, der har dansk far og tyrkisk mor.

Efterår i Istanbul

På efterårssemesteret skal Maya Tekeli være Erasmus-studerende på det tyrkiske Bilgi Universitet i Istanbul. Hun taler allerede lidt tyrkisk, men ikke perfekt.

”Det bliver dejligt at prøve sproget af, så jeg ikke bare taler gebrokkent berliner-tyrkisk, som nogen kalder det,” siger hun.

I Istanbul skal hun blandt andet følge kurser om tyrkisk politik, historie og freds- og konfliktstudier.

”Jeg har også skabt kontakt til danske freelancejournalister i Tyrkiet, som jeg kan komme i en slags mesterlære hos,” siger hun.

Grib chancen

Hendes budskab til andre journaliststuderende er, at de skal gribe chancen og få al den erfaring, de overhovedet kan.

Hvad er det vigtigste, du har lært om dig selv det seneste år?

 ”Jeg har altid vidst, at jeg var en arbejdshest. Men jeg var ikke klar over, hvor meget jeg har lyst at arbejde, når jeg brænder for det,” fortæller hun.

Hun har både været imponeret over sin arbejdsdisciplin og træt af mig selv, fordi hun har nedprioriteret sociale ting.

”Jeg er en social person, men også perfektionist. Jeg skal finde ud af, hvordan jeg balancerer de to dele af min personlighed.”

Hun synes, det giver et kick at fordybe sig i noget og arbejde igennem. Men det giver også søvnunderskud.

Faktisk har hun fået en nakkestøtte af sin mor, så hun kan sove i bussen mellem Aarhus og København uden at få ondt i nakken.

”Jeg plejer at sige: ”Vi kan sove i Flix-Bussen!””

0 Kommentarer