»Jeg kunne ikke huske, hvor min bil stod«

Farvel til administration og endeløse snakke om parkeringsbøder. Goddag til kreative fotos, fodbold og babysvømning. Das Büro skruer ned for blusset. Her fortæller Lars Bech og Ulrik Jantzen hvorfor. »Det væltede ind med opgaver, men vi havde alt for lidt tid«

»Vi jagter ikke nye kunder. Vi bruger vores energi på vores egne firmaer, og Das Büro kommer til at fade ud med tiden.«

Sådan fortæller Lars Bech, fotograf og partner i den fotografiske virksomhed Das Büro. Han og makkeren Ulrik Jantzen har besluttet at skrue ned for ambitionerne med Das Büro for at koncentrere sig om deres egne firmaer.

»Han har sin forretning, og jeg har min,« forklarer Lars Bech.

Engang var der 10 medarbejdere i Das Büro. Blandt andre stjernefotografen Jan Grarup.

Nu bliver der langsomt skruet ned for blusset. Men Das Büro lukker ikke lige med det samme, forklarer Ulrik Jantzen.

»Der er megen kærlighed forbundet med det projekt. Det er hjerteblod for os begge to. Det tager tid at få sjælen med til at lukke det,« siger Ulrik Jantzen.

Syv børn og 10 ansatte

For Lars Bech handler det om work-life balance og at få glæden tilbage i arbejdet.

»Vi har tilsammen syv børn, vi skulle drifte et firma med 8-10 ansatte, og vi skulle samtidig fotografere. Men alt det administrative drænede os for meget, fordi vi skulle tænke på mødestrategier, aftaler og excelark,« forklarer han.

Ulrik Jantzen husker især diskussionerne om de utallige parkeringsbøder. Das Büro lå i en periode på Københavns Kommunes top 10 liste over virksomheder med flest p-bøder.

»Vi havde ikke tid til alt det, der betød meget i gamle dage – venskabet og kreativiteten,« siger han.

De to partnere holdt et møde om, hvordan de kunne bevare deres professionelle og private venskab, »så vi ikke blev uvenner, ligesom mange andre er blevet i den her branche«, forklarer Ulrik Jantzen.

»Nu har vi skilt det ad, så der kun er det gode tilbage,« siger Ulrik Jantzen.

Son of Lone

Das Büro er stadigt aktive. For eksempel er Lars Bech og Ulrik Jantzen lige nu i gang med at fotografere de 142 danske OL-deltagere for Team Danmark.

Men de lægger flere og flere kræfter i deres egne firmaer, Buro Jantzen og Son Of Lone – opkaldt efter Lars Bechs mor, Lone.

»Man kan sige, at navnet viser, at jeg søger ind mod det nære,« fortæller Lars Bech.

Arbejdede alt for meget

Das Büros neddrosling begyndte for et par år siden. Men det er ikke noget, de to stiftere har fortalt omverdenen.

»Du er faktisk en af de første, jeg taler om det med,« siger Lars Bech.

Da Das Büro var på sit højeste, optrådte Lars Bech på forsiden af Journalisten med forsidehistorien: ”Scor kassen”.  Pengene væltede ind, men udgifterne fulgte med. For eksempel kostede det 30.000 kroner om måneden at have kontor i det smarte Kødbyen på Vesterbro i København.

»Det var sygt, så meget omsætning vi skulle lave bare for at gå i nul. Jeg var så stresset af at have så meget arbejde, at jeg begyndte at glemme ting,« siger Lars Bech.

Han fortæller om en dag, hvor han stod midt i København. Han havde glemt, hvad han overhovedet lavede der.

»Jeg kunne ikke huske, hvor min bil stod, og hvad jeg havde af aftaler. Jeg kiggede på gadeskiltene og så, at der lå en Danske Bank. Det fik mig til at tænke, at min kæreste jo arbejdede i Danske Bank. Jeg ringede til hende og spurgte: »Marie, hvor er jeg egentlig henne?«

Selv siger Lars Bech, at han var »ved at koge over« på grund af arbejdspresset.

»Vi arbejdede alt for meget. Det væltede ind med opgaver, men vi havde alt for lidt tid.«

Babysvømning og ponyridning

Lars Bech bor til daglig i Malmø i Sverige og har tre børn. Ulrik Jantzen har fire.

Det kræver tid til fodbold, ponyridning og babysvømning.

»Der kunne være dage, hvor vi ikke så hinanden. Det var ligesom i børnesangen om, at når Lars er kommet hjem, så er Ulrik lige gået,« siger Lars Bech.

I dag er Lars Bech flyttet fra Kødbyen til Bredgade i København, og driftsudgifterne er skåret radikalt ned. Huslejen er 2.500 kroner og en administrationschef klarer det økonomiske.

»Jeg skal ikke hente 200.000 kroner om måneden bare for at dække udgifterne,« siger han.

Ulrik Jantzen har ansat flere medarbejdere, efter at han fik tvillinger og dermed mindre tid til arbejde.

»Jeg kunne godt se, at jeg skulle omprioritere, så jeg har ansat folk i stedet for at skære ned,« siger Ulrik Jantzen.

Der er i dag fem medarbejdere ansat i Büro Jantzen – blandt andet en administrationschef, en fotograf og assistenter til photoshop.

»De fleste dage møder jeg klokken 9, så jeg kan aflevere tvillingerne i daginstitutionen, og jeg tager hjem kl 15,« siger han.

Venner og fjender

Siden Das Büro blev grundlagt i 2002, har Lars Bech og Ulrik Jantzen været kendt for deres selvbevidste stil, og de har ofte delt vandene.

»Vi har haft både venner og fjender, og det er vi stolte af,« siger Lars Bech.

I 2006 proklamerede Ulrik Jantzen for eksempel i Journalisten, at han nu smed fotovesten og meldte sig ud af Pressefotografforbundet, fordi han mente, at PF's regler for photoshop var for strikse. På et tidspunkt etablerede Ulrik Jantzen fotogalleriet Dask i Kødbyen, mens Lars Bech har et projekt kørende med fodboldkort med billeder af unge fodboldspillere.

To forskellige adresser

Lars Bech og Ulrik Jantzen arbejder i dag på forskellige adresser. Men de er fortsat bedste venner, siger de.

»Nu kan vi tale om fodbold, damer og spise burgere sammen uden at have dårlig samvittighed,« siger Lars Bech.

Professionelt satser de på at lave flere lystbetonede ting sammen.

»Vi vil hellere lave kreative ting, som da vi for eksempel lavede fotobogen 'Big Bang'. Det var ved at tage livet af os, at vi skulle tale excelark hele tiden,« siger Lars Bech.

0 Kommentarer