Fra 1. november skifter Filip Wallberg, journalistisk lektor på Center for Journalistik på SDU, universitetet ud med redaktionsgangene hos Fynske Medier. Det sker, når han tiltræder en nyoprettet redaktørstilling med fokus på sociale medier.
»Det er et helt ny stilling – også for dem – så hverken de eller jeg ved med garanti, hvad vi går ind til. Det er en organisk stilling, som kan ændre sig undervejs. Men jeg ved selvfølgelig, at jeg skal fokusere på sociale medier,« siger Filip Wallberg.
Han har taget orlov fra SDU, da der – efter fælles ønske – i første omgang er tale om en ansættelse på et år.
Fortælle historier på nye måder
Filip Wallberg fortæller, at hans nye job dog langtfra bare handler om at opdatere Facebook-profiler for Fynske Medier.
»Det handler om, hvordan vi bliver endnu bedre til at bruge særligt Facebook til at interagere med vores brugere og møde dem i øjenhøjde, få trafik ind på vores side, lave research osv. Men derudover skal jeg også være med til at løfte den digitale historiefortælling. Så jeg kommer ikke bare til at sidde og chatte på Facebook,« siger han.
Filip Wallberg har tidligere arbejdet på blandt andet Ekstra Bladet, og han betegner sin egen baggrund som en smule skizofren, fordi han både er journalist og webudvikler. En kombination, der giver mening i forhold til at udvikle nye digitale fortælleformer, mener han.
»Det, vi skal udvikle, er måden, vi fortæller vores historier på, så det ikke altid bare er med en rubrik, en underrubrik og en brødtekst. Det er stadig meget ukonkret og flyvsk, men det handler især om at fortælle gennem billeder og interaktive elementer. Kan vi for eksempel ved at lave små hacks ind i vores systemer fortælle historierne på nye måder med billeder, videoer, kort?« siger Filip Wallberg.
Mindre medier må stjæle
Han vil endnu ikke løfte sløret for sine konkrete ideer. Men hvem han skæver til, når de nye fortælleformer skal udvikles, er ikke hemmeligt:
»Der er jo selvfølgelig et par medier, som bare blæser af sted og altid udfordrer os andre. Jeg bliver altid helt misundelig og kåd oven i hovedet, når jeg ser, hvad New York Times laver. Men dét er det ideelle, ikke det realistiske for os. Men når man ser på credit-listen på deres produktioner, står der 30 mennesker – og Troels Mylenberg ville jo grine, til mine ører faldt af, hvis jeg kom og foreslog det til ham,« forudser Filip Wallberg.
I stedet er det i højere grad elementer fra andre medier i Skandinavien, som han vil lade sig inspirere af.
»Særligt VG, men også NRK laver nogle kreative tiltag, som twister det hele lidt rundt. Det, der kan lade sig gøre, er noget af det, som VG, NRK og også EB laver. Noget af det, der virkelig forsøger at gentænke hele måden, vi formidler indhold på, er hele NRK’s fokus på forskellige langsomme formater. Som for eksempel tv fra togene og hurtigruten,« siger Filip Wallberg.
Men VG, NRK og EB er jo relativt store mediehuse. Kan man også løfte opgaven på de mindre medier?
»Selvfølgelig er det nemmere for VG og EB at sætte flere folk af til at udvikle noget i en længere periode, end det er for os – selv om Fynske Medier også er et stort mediehus. Men det handler lige så meget om at finde nogle genveje til at gøre det her i mindre målestok. Vi skal i højere grad lade os inspirere og stjæle forskellige mindre elementer, end vi skal lave de her helt store multimedie produktioner.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.