"Jeg er begyndt at vende mig om på gaden," siger journalist Tom Brehm. Hans hoveddør blev rørbombet, efter at han i en årrække har dækket det kriminelle miljø i Nyborg for Fyens Stiftstidende.
Trusler hører med til jobbet for journalist Tom Brehm. Og det har han efterhånden vænnet sig til. Han dækker nemlig politi- og retsstoffet for Fyens Stiftstidendes lokalredaktion i Nyborg.
Men torsdag aften den 23. februar blev Tom Brehms grænse overskredet.
Ved halv ellevetiden klistrede tre danske mænd en kraftig rørbombe fast til ruden på hans hoveddør. En beboer fra Tom Brehms gade, der havde lagt mærke til de tre bodybuildertyper, ringede straks til politiet. Bomben sprang, mens beboeren havde politiet i røret, og eksplosionen var så kraftig, at han tabte røret, og hans kone faldt bagover. Ingen kom til skade ved eksplosionen, men det var rent held.
Et øjeblik efter ringede telefonen i det sommerhus på Langeland, som familien Brehm holdt ferie i. Det var politiet.
"Jeg blev noget overrasket og tænkte, at det sgu nok var nogle af de idioter, som jeg har skrevet om i avisen," fortæller Tom Brehm.
Dagen efter vendte familien Brehm hjem til Nyborg og konstaterede, at hoveddøren og naboens kældervindue var smadret.
"Min kone tog det meget roligt. Hun skrev et rasende læserbrev til avisen. Min kones 14-årige søn var hos sin farmor, men hvis han havde været i huset … det var rent held," siger Tom Brehm med lav stemme.
Politiet eftersøger de tre gerningsmænd, og de tror ligesom Tom Brehm, at det er en hævnaktion rettet mod Tom Brehms skriverier i Stiftstidende. I givet fald er det første gang herhjemme, at en journalist er blevet udsat for bombeterror.
"Den måde, det er lavet på, efterlader ingen tvivl hos mig," siger Tom Brehm.
"Dels var sprængningen professionelt udført, dels var det jo ikke bare nogle fulderikker, der ville sprænge min postkasse. De tre mænd havde lusket rundt ved min dør tidligere på aftenen, men var gået igen, da de blev opdaget. Derfor er jeg sikker på, at det er en hævnaktion," fortæller Tom Brehm.
Tom Brehm vil ikke fortælle, hvem han konkret mistænker for at stå bag.
"Jeg har nogle gode bud. Men dem vil jeg ikke ud med. Det kan jo være, det slet ikke er dem," forklarer han.
Efter bomben har Tom Brehm forsøgt at råbe så meget op som muligt for at skræmme gerningsmændene. Han har både udtalt sig til aviserne og tv. Men den taktik ser ud til at have slået fejl.
Telefonterror
Tre nætter i træk har deres telefon ringet flere gange. Der bliver ikke sagt noget i den anden ende af røret, men det virker.
"Første nat var jeg i København, så min kone var alene hjemme. Da blev vi alligevel så nervøse, at vi bad en af vennerne om at overnatte i vores hus," fortæller Tom Brehm.
Telefonen ringede også de efterfølgende nætter, og selvom Tom Brehm ikke er sådan at ryste, så er han begyndt at vende sig om på gaden og tager mobiltelefon med, når han skal ud af huset. Og børnene er sendt på "ferie" ved svigermor.
"Det er sgu ubehageligt. Et er dem, der truer mig op i ansigtet. Det er noget helt andet, når jeg ikke ved, hvem de er, og hvad de kan finde på," siger Tom Brehm.
Det er ikke første gang, at Tom Brehm har problemer med dem, han skriver om. I hans tolv år på Fyens Stiftstidende, er han blevet truet talrige gange. Især har de voldsmænd, hvis rettergang han har dækket, været efter ham. Ugen før bomben blev han forfulgt i Føtex af en kriminel, som han havde skrevet om.
"Han gik efter mig og sagde som en maskinpistol," fortæller Tom Brehm.
Han er også blevet råbt efter på gaden flere gange, nedstirret på den lokale bodega og blevet truet med tæsk til en koncert med Bamses Venner.
"De tror, at det er mig, som har dømt dem. De kan simpelt-hen ikke skille tingene ad," siger Tom Brehm, der ikke lægger skjul på, at han foragter dem, der truer ham.
"Men de kan ikke true mig til at holde kæft. Det er jo ikke de kriminelle, der skal bestemme, hvad der skal stå i avisen. Hvis jeg ikke skriver det, så er der jo bare nogle andre, der skriver det," siger Tom Brehm.
Dansk Journalistforbund opfatter terroren som et forsøg på at lukke munden på journalisten.
"Det skal de ikke have lov til. Det er vigtigt, at avisen sørger for, at Tom Brehm kan fortsætte arbejdet," siger DJs formand Mogens Blicher Bjerregård.
"Det er vigtigt, at vi er åbne omkring den slags terror. Og så er det efter vores opfattelse avisens opgave at støtte Tom Brehm og sørge for hans sikkerhed. Men vi har tilbudt rådgivning og kan sætte en socialrådgiver på sagen, om det bliver nødvendigt," siger Mogens Blicher Bjerregård.
Tom Brehm har fået tilbudt krisehjælp af Fyens Stiftstidende, men han har ikke taget imod det endnu.
I mellemtiden fortsætter Tom Brehm med at skrive om de kriminelle i Nyborg.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.