”Vi siger fra over for en fuldstændigt absurd politisk styring.”
Jakob Kvist, kreativ direktør i People'sPress, er klar i mælet. Da Journalisten taler med ham, har han lige stået foran medarbejderne på Radio24syv og været med til at fortælle, at ejerne ikke søger sendetilladelsen igen. Det vil betyde, at Radio24syvs tilladelse udløber 31. oktober i år. Derefter skal andre overtage FM4-båndet.
People'sPress ejer Radio24syv sammen med Berlingske Media.
Hvis man skal have den næste FM4-sendetilladelse, skal mindst 70 procent af medarbejderne sidde mindst 110 kilometer væk fra København, lyder det i udbudsmaterialet, som følger en aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Det krav blev for meget for Radio24syvs ejere.
”Vi nægter at lade os trække rundt ved næsen i en proces, som er konstrueret til at forhindre os i at drive vores radio,” siger Jakob Kvist.
Han roser dog medarbejderne for at tage situationen med oprejst pande på det informationsmøde, han netop har forladt.
”Jeg havde frygtet flere tårer på det møde. Men stemningen er god. Kamplysten. De medarbejdere, som tog ordet, bakkede op om beslutningen. Og vi har lovet fra bestyrelsens side, at vi vil kæmpe alt, hvad vi kan.”
Stadig håb
Jakob Kvist selv har heller ikke givet op endnu. I hvert fald ikke helt.
”Vi har ikke opgivet håbet. Vi har et fantastisk halvår tilbage at sende i, og der er masser af kampvilje på redaktionen. Jeg tror, vi laver enestående god radio i den periode. Inden udbuddet afsluttes, vil der have været afholdt valg, og jeg håber, at lytterne – som også er vælgere – skaber et politisk pres, som kan redde radioen,” siger han og tilføjer:
”Hvis ikke det lykkes, så må vi se, om der er en Plan C, hvor vi fortsætter radioen i en eller anden form for privat regi. Men det har vi ikke drøftet til ende endnu. Overhovedet.”
Ville ikke stikke hovedet i guillotinen frivilligt
Journalisten talte tidligere på måneden med tre af de medarbejdere, som har været med helt fra start på Radio24syv. Mange taler om et særligt dna, som er opstået på radiostationen.
”Jeg får nok aldrig et job, der er bedre. Nogensinde. Selvfølgelig er der andre ting, der kunne være federe – for eksempel en federe løn. Men at have en arbejdsplads, hvor der er fire mennesker, der bestemmer, hvad vi laver, uden at der er andre, der blander sig med strategiplaner og målgruppeanalyser og alt muligt pis og lort. Det er unikt,” har vært og redaktør Anders Christiansen sagt til Journalisten.
Jakob Kvist mener netop, at man skal værne om Radio24syvs dna.
”Det dna, som ligger på anden sal her i huset,” siger han med henvisning til People’sPress-bygningen i København, hvor Radio24syv holder til på anden sal, ”det dna nægter vi at ødelægge frivilligt”.
”Hvis vi var gået med til det her politiske oplæg, så ville vi frivilligt stikke hovedet i guillotinen. Der var lagt op til, at vi skulle have det hvide snit, og det er vi altså ikke interesserede i. Nu har vi støvlerne på, og så må vi se, hvor meget af radioens dna vi kan redde,” siger han.
Kvist: Provinskrav er konkurrenceforvridende
Tidligere på ugen meddelte syv regionale mediehuse, med Jysk Fynske Medier i spidsen, at de vil byde på FM4-tilladelsen. Det sker i samarbejde med Aarhus Universitetsforlag og Folkeuniversitetet.
”Universitetsforlaget og Folkeuniversitetet har vist, hvordan man pirrer nysgerrigheden og fastholder interessen for viden fra øverste hylde hos den brede befolkning,” udtalte Bjarne Munck, viceadm. direktør hos Jysk Fynske Medier og ansvarlig for ansøgningen.
Jakob Kvist er uforstående over for kravet om 70 procent medarbejdere mindst 110 kilometer væk fra hovedstaden. Han mener, det er konkurrenceforvridende.
”Jeg kan ikke se fornuften i at lave forskellige vilkår for folk, som ønsker at byde. Jeg kan forstå alle mulige andre krav om, at radioen skal opnå et bestemt reach eller en bredde – men jeg kan ikke forstå noget så konkurrenceforvridende som, hvor medarbejderne skal sidde,” siger han.
Har politikerne set sig sure på 24syv?
Ifølge Jakob Kvist er den sande motivation da heller ikke, at politikerne vil styrke den journalistiske dækning af provinsen. Forklaringen er ifølge Jakob Kvist, at nogle politikere har set sig sure på Radio24syv.
”Det handler om, at nogle få magtfulde politikere har set sig sure på radioen. Det handler om en armslængde, som er fuldstændigt fraværende. Hele sagen viser, hvor sårbar pressefriheden er, når medierne er afhængige af staten,” siger han.
”Vi søgte radioen og tog chancen dengang. Til Stig Ørskov og Jørgen Ejbøls ros (topchefer hos konkurrenten JP/Politikens Hus, som ikke søgte sendetilladelsen, red.), så kunne de se faren dengang. Den fare er reel. Vi overså den ikke, men vi valgte at udfordre den. Det var ikke forkert at søge, men det ville være forkert, hvis vi lagde os ned nu og affandt os med politisk pres,” fortsætter han.
Programchef Mads Brügger har på Twitter kaldt lukningen af Radio24syv ”en foreløbig sejr til småligheden og hævngerrigheden”. Til det har Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, svaret:
”Hævngerrig”…??! Men hvad i Himlens navn kunne det dog være, der skulle få Dansk Folkeparti til at ville hævne noget som helst? Vi synes, at Radio24syv har udført sin opgave udmærket. Så giv mig eksempel på, at vi skulle have behov for hævn. Eller drop dit vås.”
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hej Christian Jacobsen, du ser helt bort fra, at jeg har sat gåseøjne omkring ordet ejer, for det er selvfølgelig ikke et ejerskab i traditionel forstand, men et ejerskab på den måde, at politikerne kan opstille nogle rammer og vilkår der er så tåbelige og urimelige, at konstruktionen bag Radio24syv ikke har lyst til at forsætte driften.
Jeg forsøger ikke at være negativ overfor Radio24syv, tværtimod så er jeg en ægte radiolytter, der har været en trofast lytter lige side Radio24syv gik i luften, og jeg ville faktisk gerne købe udsendelserne direkte af Radio24syv.
Men jeg kan også godt forstå, at dem der er bosiddende vest for Storebælt gerne vil ha’ en radiostation, som udspringer fra deres lokalområde, det ville dog ha’ været mere rimeligt, hvis man havde taget yderligere en kanal fra DR, det kunne feks. være P2, og havde gjort den til vestdanmarks taleradio, hvor værterne gik i træsko og snakkede med de lokale dialekter.
Regeringen ejer ikke medierne, det er noget vås. Der er - eller har historisk set været - et armslængdeprincip, som magthavere (særligt fra DF) i større og stigende grad har ignoreret både i forhold til DR og nu Radio24syv.
Men enig; selv om det ultimativt var DFs krav, støttes de nye udbudsbetingelser (det der reelt er en lukning af Radio24syv) af partier i begge blokke, hvilket er utilstedeligt. Men man skal huske at den regning skal betales i nær fremtid i forbindelse med et folketingsvalg.
Jeg er enig med fremtrædende stemmer på radioen - og andre steder - når der peges på, at nærtagende og fornærmede politikere vil lukke munden på Radio24syv og de ulideligt kritiske, ustoppelige, utrætteligt, vedholdende, borende journalister, der bare udfordrer og spørger igen og igen; Gravergruppen, 24syv Morgen, 55 minutter, Den Korte Radioavis osv osv.
I vil blive savnet, Radio24syv!
Her i Danmark er det regeringen som “ejer” de elektroniske medier der drives med indtægterne fra den medielicens, som tvangsopkræves fra alle danskere.
Men journalisterne kan faktisk selv vælge om de vil arbejde i et frit marked, hvor det er lytternes og seerness tilfredshed som afgør om de har et job, eller om de foretrækker at arbejde på en radio/TV-station som er afhængig af medielicensen, og så være underlagt den politiske styring der følger med den konstruktion.
Mon der skulle være nogle journalister derude, der kan redegøre for de objektive omstændigheder i forbindelse med Radio 24/7's lukning. Hvordan kan næsten alle udlægge Dansk Folkeparti som "skurken", når Socialdemokratiet eentydigt udtrykker det samme ønske om udflytning - og tilsyneladende ingen andre partier sætter sig til modværge. Hvilke politiske handler ligger bag? Hvilke motiver er sandsynlige og hvilke er belejlige og for hvem? Facts! Den slags viden ville jeg lige så gerne have adgang til for mine skattepenge som næste udgave af "det vi taler om"!