”Jeg har nok et indbygget princip om, at jeg skal yde først, inden jeg kan nyde”

Freelancejournalist Jannie Iwankow Søgaard vil gerne lave mere kommunikation og mindre journalistik. Hun har en plan – men også udfordringer: ”Det kan være vanskeligt at skabe det udviklingsrum, når der er megen drift”

 Jannie Iwankow Søgaard, freelancejournalist i Odense, kender alt til problemet med at få tid til udvikling og vækst, når der hele tiden er opgaver, som kalder på at blive løst.

”Tit, når jeg går i gang med dagen, så vil jeg først lige få skrevet de artikler, som er bestilt, og færdigredigeret bogen for forlaget. Jeg har nok et indbygget princip om, at jeg skal yde først, inden jeg kan nyde. Udviklingstiden får derfor lov at vente,” siger Jannie Iwankow Søgaard.

Og præcis den situation genkender eksperter i innovation og udvikling: Den selvstændige drukner i drift og glemmer at udvikle.

De gode råd

Eksperternes råd kan sammenfattes således:

Per Vagn Freytag, professor ved Institut for entreprenørskab og relationsledelse, Syddansk Universitet:

”Du skal også tænke udvikling, når der er travlhed i forretningen, for ellers risikerer du at miste styringen.”

Helle Neergaard, professor ved Institut for ledelse, iCARE, Aarhus Universitet:

”De virksomheder, der tør investere i krisetider, er også dem, som står stærkest bagefter, fremfor dem som spænder livremmen ind.” siger hun. [quote:0]

Og Peter Kofler, formand for Dansk Iværksætter Forening:

”Du skal finde ud af, hvor du præcist skaber værdi for dine kunder.”

Jeg må sige nej til kunder

Jannie Iwankow Søgaard begyndte som freelancer i 2012 efter at have været ansat på Kristeligt Dagblad. Avisen er hendes faste kunde, og derudover har hun leveret artikler til en række andre medier.

Hvor der i de første år var perioder, hvor det handlede om at få skrabet opgaver nok sammen, er hendes virkelighed i dag en anden.

”Jeg er i den situation, at jeg i dag også må sige nej til kunder. Det er selvfølgelig et luksusproblem, men det tager nogle andre udfordringer med sig,” siger hun og fortsætter:

”Selv om jeg lige nu har kunder nok, så har jeg en ambition om fortsat at udvikle min forretning. Det kan være vanskeligt at skabe det udviklingsrum, når der er megen drift. Og mit problem har været, at jeg har haft den tilgang, at jeg gerne vil have overstået driften for at få frigivet hovedet til de kreative udviklingstanker.”

Mere kommunikation

Jannie Iwankow Søgaard har de seneste år ellers haft en plan for udviklingen af sin forretning. Hun vil satse mere på ydelser inden for kommunikation, men på grund af opgaveløsning får hun ikke gjort det nødvendige.

”Jeg er blevet mere allround, og det er godt for min forretning. Faste virksomhedskunder skaber ro og flow, men på grund af drift har bevægelsen taget længere tid for mig, end jeg har ønsket,” siger Jannie Iwankow Søgaard og giver et par eksempler på det, som hun ikke har nået på grund af travlhed:

”Jeg har i lang tid ønsket at få gjort min hjemmeside mere lækker, så den viser, hvor jeg er i dag. Men jeg har ikke nået at investere i den del af min synlighed. Derudover oplever jeg også, at jeg kommer til at parkere udvikling af oplæg og koncepter til nye potentielle kunder, fordi den tid, som jeg har sat af til det, forsvinder med de daglige opgaveløsninger.”

Netværk giver lektier

Blandt andet for at disciplinere udviklingen er Jannie Iwankow Søgaard blevet en del af Fynsk Netværk for Freelancere, hvor hun ikke kun får sparring på sine idéer, men også får hjælp til at forfølge sine mål.

”Som freelancer, hvor du styrer din egen tid, er det af stor betydning at være i et fællesskab, hvor man forpligter hinanden. Vi er begyndt at give hinanden ”lektier” for til næste møde. Det kan fx være ’Du skal kontakte fem nye kunder, som kan udvikle din forretning.’ Det medvirker til, at jeg nu får det gjort,” siger hun.

0 Kommentarer