»Jeg har fotograferet dem på samme måde, som hvis de havde tøj på«

Til BT fotograferede Morten Germund fem OL-deltagere uden tøj på. Nu har tre af dem vundet medalje. »Jeg har aldrig set en så trænet krop som Pernille Blumes,« siger han (Opdateret 16:42)  

Før OL i Rio de Janeiro fotograferede Morten Germund fem danske OL-deltagere uden en trevl på kroppen til BTs OL-magasin: Svømmerne Lotte Friis og Pernille Blume, bryderen Mark O. Madsen, kajakroeren René Holten Poulsen og sejleren Anne-Marie Rindom. Nu har tre af dem vundet medaljer: Pernille Blume vandt guld i 50 meter fri svømning, bryderen Mark O. Madsen fik sølv i sin vægtklasse, og i går vandt Anne-Marie Rindom bronze i sejlsport.

Men trods medaljerne og en vis international interesse for især Pernille Blume på grund af hendes overraskende guldmedalje, har det ikke øget efterspørgslen på billederne. Morten Germund mener, forklaringen kan være, at billederne ikke ligger i et offentligt fotoarkiv. Og at billederne ikke egner sig til nyhedsjournalistik.

»Når Pernille Blume for eksempel vinder i svømmebassinet, kan man ikke lave en historie, der viser et nøgenbillede af hende. Billederne er mere kunst, et slags monument over udøveren,« siger han.

Deltagers egen idé

Morten Germund siger, at det ikke er ham, der valgte, at idrætsudøverne skulle være nøgne. Idéen kom fra svømmeren Lotte Friis, der nævnte det til BT-journalist Johan Lyngholm-Bjerge, som tog hende op på ordet om at lave en billedserie med danske OL-deltagere fotograferet uden tøj ligesom ESPN's årlige Body Issue med nøgne sportsfolk.

»Krop og sport hænger uløseligt sammen. Og man kan se på de fem idrætsfolk, at de deltager i forskellige discipliner. Anne-Marie Rindom har muskuløse arme, René Holten Poulsen har en stærk overkrop, og svømmerne er stærke over hele kroppen. Der er noget æstetisk og skulpturelt over det,« forklarer han.

Men det handler vel også om, at de er lækre og smukke?

»Det kommer an på øjnene, der ser. Jeg har fotograferet dem på samme måde, som hvis de havde tøj på – bortset fra, at der ikke er underliv og bryster. Billederne er taget for at vise dem nøgne ligesom græske skulpturer. Jeg er gået på opdagelse i de her toptunede atleters muskler, og jeg har aldrig set en så trænet krop som Pernille Blumes,« siger Morten Germund.

Skulle undgå nysgerrige blikke

Det krævede ifølge Morten Germund en del logistik at få fotosessions til at passe ind i sportsfolkenes træningsaktiviteter. Men det var også en udfordring at skyde billederne rundt omkring i Danmark, uden at der var for mange nysgerrige blikke.

»Vi har skudt tidligt på dagen på offentlige steder. Om morgen er lyset smukkest, og der er ikke så mange mennesker, der kan stå og fotografere med deres mobiler. Vi havde store stykker stof med for at gøre det lidt mere privat. Vi var et stort hold, og makeupartister og assistenter greb ind, hvis folk ikke respekterede, at de skulle holde sig væk,« siger han.

Se flere af Morten Germunds billeder af OL-deltagerne på Instagram 

(Opdateret 17.august.2016: Det har tidligere fremgået, at idéen til billederne kom fra svømmeren Lotte Friis og roeren René Holten Poulsen. Idéen kommer fra svømmeren Lotte Friis, der nævnte det til BT-journalist Johan Lyngholm-Bjerge'.

0 Kommentarer