Jeg har fået nok af fake news

"Lad os sende fake news som begreb på pension. Og så smide svesken på disken og kalde en løgn for en løgn, når det er nødvendigt," skriver Filip Wallberg, som mener "fake news" forvirrer mere, end det gavner
03.04.2017 · 14:58
Filip Wallbergs billede
Filip Wallberg

Fake news har fyldt godt i mediebranchen. Alene landsdækkende dagblade har de seneste seks måneder* trykt 292 artikler, hvor begrebet har fyldt mere eller mindre.

Berlingske i front med 66 artikler, efterfulgt af Information med 58 artikler og Politiken på en tredjeplads med 44 artikler. Langtfra alle artikler med fokus på fake news, men begrebet har bidt sig fast i mediebranchen og antageligt også i den offentlige samtale.

Disruption, der er et andet buzzword, har i samme periode kun sneget sig ind i 277 trykte artikler fra landsdækkende dagblade.

Men 292 artikler slår ikke til for hele mediebranchen. Ifølge Infomedia, som jeg har hentet tallene fra, er begrebet fake news blevet brugt i 2005 enheder de seneste seks måneder på tværs af medier og platforme.

Også journalisten.dk har sat fokus på fake news med artiklen "Danske mediechefer åbne for samarbejde mod fake news" og links til blandt andet "Norske journalister skal lære at spotte fake news", "Dagbladet, VG og NRK vil stoppe fake news" og "Ekstra Bladet politianmelder fake news-side".

Mandag Morgen har fået 2,9 millioner kroner fra Kulturministeriets innovationspulje til tjek af fakta. Og det giver god mening, hvis man spørger Mandag Morgen:

“... så TjekDet for alvor kan føre sine ambitioner ud i livet om ikke alene at medvirke til at holde det danske medie- og debatmiljø rent for falske nyheder, urigtige påstande og manipulationer, men også at udbrede kendskabet til bagsiden af den nye medievirkelighed.”

Og endelig har Center for Journalistik på Syddansk Universitet, hvor jeg arbejder, uddelt et fellowship og 500.000 kroner til journalist Pierre Collignon, der blandt andet ønsker at afdække fake news i Danmark. Heldigvis er jeg ikke rasende uenig med Pierre Collignon, og jeg glæder mig til, at hans stemme bliver en del af debatten.

Men jeg har fået nok. Af både begrebet og mediebranchens besættelse af begrebet.

Fake news er blevet til et nedsættende ord, som man bruger om noget, man er uenig i. Eller som Line Tolstrup Holm skrev i Berlingske tilbage i januar 2017 ($): “Som et mærkat, man smækker på historier, man ikke er enig i”.

Men uenighed gør ikke noget falsk eller forkert.

I min verden er noget rigtigt eller forkert med få undtagelser. Etik, religion, politik og filosofi - for blot at nævne en lille håndfuld - er emner, der er svære at betragte sort-hvidt. Elon Musk, der blandt andet har stiftet SpaceX og Tesla, har for eksempel argumenteret for, at vi lever i en simulation, der reelt foregår i en computer. Mandens tanker er hverken forkerte eller falske, da der ikke findes en facitliste for livets store spørgsmål.

Men i livet i øvrigt findes der noget, der minder om en facitliste. Der findes noget, der er rigtigt eller forkert. Hvis antallet af indbrud falder, så er det forkert at påstå, at antallet stiger. Det er løgn, hvis man gør det mere eller mindre bevidst.

Så når chefredaktør Jeppe Juhl fra 24nyt.dk siger: “Vi har ikke ressourcer til at dokumentere alt, hvad vi påstår” til information.dk, så er det stærkt bekymrende. Hvis 24nyt.dk skriver noget, som er forkert, så er det løgn. Ikke fake news. For 24nyt.dk er bevidste om, at det ikke kan dokumentere alt det, som mediet skriver.

Fake news er et for afdæmpet begreb til at beskrive løgn. Det er til gengæld et vagt ord, der dækker dejligt bredt, da begrebet kan vendes og bøjes i den retning, som afsenderen ønsker.

Men mediebranchen har som samlet helhed taget nyfortolkningen af begrebet til sig med lige så stor begejstring, som når en ny tendens rammer Nørrebro. Og udfordringerne ved fake news vendes og drejes på samtlige platforme.

Men selv om fake news er fjenden, aner vi ikke, hvor stort problemet er i Danmark. Ingen har dokumenteret problemets egentlige omfang, og alligevel har fake news nærmest fået status som et demokratisk problem.

Jeg er heldigvis ikke alene med min frustration.

Craig Silverman fra BuzzFeed, der tilbage i november skrev den oprindelige artikel om betydningen af fake news i det amerikanske valg, mener, at begrebet er blevet meningsløst. Til det amerikanske radioprogram On The Media sagde han i januar 2017:

”Jeg mener, at vi har nået et punkt, hvor begrebet er blevet meningsløst (…) For mig er fake news indhold, der er 100 % falsk og skabt for at tjene penge. Men den definition er gået tabt.”

Hvis vi vender tilbage til Silvermans definition, så er løsningen i øvrigt påfaldende simpel.

Det er pengene, der driver værket. Og der er penge at tjene på fake news i en international sammenhæng. Det erfarer man hurtigt, hvis man læser med hos for eksempel Wired, New York Times, BuzzFeed og Planet Money. Hvis vi endelig skal løgnen til livs, så handler det om, at giganter som Facebook og Google fjerner indtægtsgrundlaget, og at annoncører forholder sig kritisk til de netværk, som de køber annoncer igennem.

Men lad os starte med at sende fake news som begreb på pension. Og så smide svesken på disken og kalde en løgn for en løgn, når det er nødvendigt. Vi lever i en tid, hvor både videnskab, tal og faglig indsigt er til debat. Vi har ikke brug for et begreb, der forvirrer mere, end det gavner.

* Søgningerne i Infomedia blev foretaget den 28. marts 2017.

Kommentar

06/04/2017 - 17:50

Jens Hansen

Tror desværre Filip Wallberg overser to væsentlige forhold omkring "fake news". For det første er det kun noget, som venstrefløjens elitære presse kalder alle dem, som de ikke er enige med. Der ud over ligger der en forfærdelig masse penge i fake news, som kan hentes ud af de offentlige kasser. Bare se på Mandag Morgen, som lige har fået flere millioner kroner til at lave en hjemmeside, som skal faktatjekke virale historier.

07/04/2017 - 10:06

Thomas Hoffmann

Helt enig med Filip Wallberg, både som privatperson og som journalist på Videnskab.dk.

Fordi "Fake News!" nu er blevet til en klump mudder, man smider i hovedet på folk, man ikke er enig med - uanset hvor godt grundlaget for deres argumenter er - har vi bandlyst begrebet i debatten på Videnskab.dk og går efter at holde det ude af spalterne.

Jeg kan i øvrigt oplyse Jens Hansen om, at "Fake News!" langt fra er et udbrud, som er forbeholdt en elitær venstrefløjspresse. Du kan jo tage et kig på, hvordan det bliver brugt af den amerikanske præsident - eller du kan læse kommentarer fra de læsere, der synes, at Videnskab.dk er et venstreorienteret elitært medie...

07/04/2017 - 11:28

Jan Hillers

Fake News er jo flere ting. Jeg synes dette indlæg lægger noget væsentligt til, hvad der er Fake News.
http://arbejderen.dk/udland/gasangrebet-i-syrien-og-journalistikkens-kollaps

11/04/2017 - 22:54

Jens Hansen

@ Thomas Hoffmann : Fake news blev som begrebet opfundet af Hillary Clinton, som var den elitære venstreorienterede presses foretrukne kandidat til det amerikanske præsidentvalg.
Bare det at du bryster dig af at være ansat til at skrive for et ikke-elitært venstreorienteret medie, siger lige som det hele.

CAPTCHA
Dette er en test for at sikre at du ikke er en robot der blot spammer kommentarsporet.

Seneste nyheder

Seneste jobopslag

CRM konsulent i Børnecancerfonden - bliv en styrke for børnene

Børnecancerfonden
Ansøgningsfrist: 08.05

SoMe-redaktør til Vi Unge

Aller Media
Ansøgningsfrist: 25.04

Udviklingsorienteret redaktør til Mandag Morgen

Mandag Morgen
Ansøgningsfrist: 10.05

Nyhedsjournalist til DR Fyn

DR
Ansøgningsfrist: 22.04

DR Østjylland søger reporter

DR
Ansøgningsfrist: 23.04

Studentermedhjælp til kommunikation

Grundejerforeningssekretariatet Ørestad
Ansøgningsfrist: 25.04

KVINFO søger presse- og kommunikationsansvarlig

Kvinfo
Ansøgningsfrist: 23.04

Nyhedsvært til DR Nordjylland

DR
Ansøgningsfrist: 25.04

Chef til B&U

DR
Ansøgningsfrist: 29.04

Chefkonsulent og teamleder for seks kommunikationsrådgivere

Region Syddanmark
Ansøgningsfrist: 05.05

Kommunikatør i Greenpeace

Greenpeace Norden
Ansøgningsfrist: 25.04

Er du en skarp kommunikator med bundlinjefokus?

Mødrehjælpen
Ansøgningsfrist: 23.04

Pressekonsulent til Rigshospitalet

Region Hovedstaden
Ansøgningsfrist: 23.04

Udlandsreporter til Kristeligt Dagblad

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 23.04

Studentermedhjælp med flair for kommunikation

Ankestyrelsen
Ansøgningsfrist: 22.04

JOURNALIST TIL UGEAVISEN MIDTSYD

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 06.05

Forlagschef til Informations Forlag

Information A/S
Ansøgningsfrist: 22.04

Redaktionschef Printcentralen

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 22.04

Vil du svømme med på nyt succesmedie om vand?

Ingeniøren
Ansøgningsfrist: 23.04